Investeringen in IT-infrastructuur voor de cloud stijgen met 16,2%

11 oktober 2016

Bedrijven wereldwijd investeren in 2016 zo’n 37,4 miljard dollar in IT-infrastructuur voor cloud omgevingen, waarbij de focus ligt op servers, storage en Ethernet switches. De investeringen groeien met 16,2% ten opzichte van 2015.

Dit voorspelt IDC in zijn Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Forecast. Public cloud datacenter zijn goed voor 62,5% van alle investeringen in IT-infrastructuur voor cloudomgevingen. De investeringen in dit segment groeien dit jaar met 18,6% van opzichte van vorig jaar. De totale investeringen in IT-infrastructuur voor off-premise cloud omgevingen (zowel public als private) komen dit jaar naar verwachting uit op 28,4 miljard dollar. Naar verwachting maakt dit segment in alle regio’s wereldwijd een dubbelcijferige groei door.

Investeringen in traditionele infrastructuur lopen terug

In verhouding: de investeringen in IT-infrastructuur voor traditionele non-cloud omgevingen nemen in 2016 met 1,8% af. Desondanks is dit segment nog altijd goed voor 63,1% van de totale investeringen in IT-infrastructuur. De investeringen in non-cloud infrastructuur dalen in nagenoeg alle regio’s wereldwijd, met uitzondering van één regio.

De investeringen in IT-infrastructuur in de periode 2015-2020 (bron: IDC)

De investeringen in IT-infrastructuur in de periode 2015-2020 (bron: IDC)

Als we kijken naar IT-investeringen voor cloud omgevingen blijkt dat de investeringen in Ethernet switches met 41,2% het snelst groeien. Ook de investeringen in servers en storage nemen toe, met respectievelijk 16,3% en 4,1%.

Lange termijn

Voor de lange termijn verwacht IDC dat de investeringen in IT-infrastructuur voor cloud omgevingen tot 2020 groeien met een samengestelde jaarlijkse groei van 13,6% tot 60,8 miljard dollar in 2020. De investeringen in IT-infrastructuur voor de cloud zijn in 2020 goed voor 49,7% van de totale investeringen in IT-infrastructuur. Off-premise cloud omgevingen (zowel public als private) zijn goed voor 77,5% van de investeringen in cloud infrastructuur. De investeringen in infrastructuur voor de public cloud groeit met een samengestelde jaarlijkse groei van 15% het snelst, terwijl de investeringen in non-cloud IT in deze periode teruglopen met een samengestelde jaarlijkse krimp van 1,8%.

“Cloud is één van de belangrijkste opties die door eindgebruikers wordt overwogen om hun IT-bedrijfsvoering en inzet van on-site en off-site resources te optimaliseren”, legt Natalya Yezhkova, onderzoeksdirecteur Storage Systems bij IDC, uit. “Deze vraag naar clouddiensten blijft de onderliggende verschuiving in investeringen in IT-infrastructuur aandrijven van on-premise naar off-premise omgevingen. Public cloud datacenters representeert een groot segment van off-premise IT-infrastructuur implementaties, waardoor investeringen in dit segment nauw zijn verbonden aan investeringen door public cloud service providers en in het specifiek hyperscale service providers.”

Pin It on Pinterest

Share This