De Belgium Cloud Barometer – Editie 2016

16 september 2016

Belgische Cloud adoptie lijkt te stagneren.

Volgens een studie die Computer Profile deed in België onder bedrijven met meer dan 50 werknemers komt één op de acht van de gebruikte applicaties rechtstreeks uit de Cloud. Daarmee lijkt de explosieve groei van het aantal locaties met Cloud oplossingen voorbij. Uit de circa 3.200 interviews met IT verantwoordelijken uit de Belgische commerciële en publieke sector, blijkt ook dat de toename in het gebruik van Software as a Service per segment ten opzichte van een jaar geleden stagneert.

SaaS Development

Maar wat je niet kan zien kun je ook niet meten, zoals begin van de vorige eeuw zelfs de majestueuze Titanic ten onder ging blijkt ook hier dat we slechts het tipje van de ijsberg zien. Het percentage bedrijfsvestigingen waar één of meerdere Cloud applicaties worden gebruikt is stabiel gebleven rond de 52 procent, maar tegelijkertijd nam het gebruik van Public Cloud diensten alleen maar toe. Hoe verklaren we dan deze schijnbare stagnatie van Cloud adoptie in België?

Shadow-IT

Een van de meest holle slogans om Cloud diensten te promoten is wellicht “Pay as you grow” dit trekt de aandacht van de bedrijfsleiders, men betaalt immers enkel voor wat hij of zij verbruikt? Maar dit blijkt niet helemaal correct te zijn. De IT-afdeling moet aan de hand van de rapportage tools het overzicht bewaren en de nodige vergelijkingen maken ten opzichte van de factuur van de Cloud Provider. Maar diezelfde IT-afdeling blijkt in de praktijk bezig te zijn om de bestaande en meestal legacy systemen in de lucht te houden en dit vaak met steeds minder middelen. Daarom zullen zij prioriteiten moeten stellen waardoor toepassingen uit de Cloud meestal ergens achteraan in het lijstje komen te staan. Hierdoor is het fenomeen shadow-IT ontstaan, waar andere afdelingen in de organisatie buiten de IT-afdeling om diensten uit de Cloud afnemen. Volgens de Belgium Cloud barometer is dit aantal de afgelopen jaren spectaculair toegenomen, denk maar aan de vele Dropbox of aanverwante file-sharing diensten binnen uw bedrijf. Deze Cloud applicaties worden niet meegeteld in de analyse en zijn lastiger te traceren. Het consolideren van alle Cloud diensten binnen één bedrijf zal een pittige uitdaging zijn voor de CFO om de werkelijke Cloud kosten in kaart te brengen.

Public versus Private Cloud

Opvallend uit de resultaten voor dit jaar is de sterke groei van de Microsoft Cloud met als vlaggenschip Office 365 die gretig wordt afgenomen binnen de bedrijven. (31,8 procent ten opzichte van 14 procent in 2015.) Wij voorspelden in 2014 al een stijging van meer dan 25 procent en zaten er niet zo heel ver naast 😉

Cloud Vendors Belgium

Dat Microsoft in stijgende lijn is verbaast ons niets, zij hebben een “alles of niets” strategie bedacht waarmee ze rechtstreeks en met volle kracht de eindklanten trachten te overtuigen van hun Cloud. Door de lage marges en de vaak onduidelijke licentie politiek worden de lokale Cloud Service Providers buiten spel gezet. Mede door de alom aanwezigheid van Microsoft moeten ze met lede ogen aanzien dat steeds meer bedrijven richting de public Cloud verdwijnen. Toch blijkt de lokale wetgeving als enige struikelblok roet in het eten te gooien, waardoor de Privaté Cloud nog lichtjes favoriet is ten opzichte van public Cloud oplossingen.

Safety first

Een van de meest genoemde nadelen van de Cloud is de “veiligheid” en het vertrouwen in de Cloud provider. Dit wordt meestal als “show-stopper” aangeduid, maar is het niet vreemd dat E-banking (33 procent) en HR toepassingen (29 procent) uit de Cloud ook dit jaar weer flink in stijgende lijn zijn met Isabel als koploper?

Vaak gebruiken we dit argument als mindset om het vertrouwen in de Cloud aan te kunnen tonen. Nu ook public Cloud diensten zijn toegestaan door de Nationale Bank in hun richtlijnen is veiligheid een standaard onderdeel geworden van de SLA’s van uw Cloud Provider. Meestal beschikken zij dan ook over de nodige ISO (27001) certificaten om dit aan te tonen en zijn externe audits in hun datacenters toegelaten om te kunnen bewijzen dat uw gegevens veilig worden bewaard.

Penetration Server Virt

Onze vaststelling is dat 2016 wel degelijk het jaar van Cloud adoptie is voor bedrijven in België. Oplossingen uit de Cloud hebben ondertussen wel bewezen dat er voor elke organisatie genoeg voordelen te rapen vallen. En toch zijn er nog velen die twijfelen, wellicht omdat er een wettelijk kader ontbreekt over het gebruik van data in de Cloud? Ondanks de “General Data Protection Regulation” van de Europese Commissie (GDPR) zijn er nog geen duidelijke richtlijnen. Want als het toch eens mis zou gaan, waardoor uw data op straat komt te liggen, dan kun je pas vanaf voorjaar 2018 terecht bij de Belgische Privacy Commissie om dit te melden!

Deze Nationale Cloud Barometer kwam tot stand in samenwerking met Computer Profile Benelux

Dit opiniestuk is gepubliceerd in DataNews nummer 6 van 16 September 2016. (Pagina 24)

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This