IT banen op de tocht door de Cloud

22 juli 2016

Het is nu wel vrij duidelijk aan het worden welke technologieën het IT landschap dusdanig gaan veranderen, en dus ook de toekomstige IT carrières, zegt Gartner.
Volgens Gartner, zullen we in de komende 18 maanden zien dat door Cloud computing bepaalde banen overbodig zullen worden, maar ook nieuwe worden gecreëerd.

In een recentelijk onderzoek door Gartner onder IT-professionals, identificeerde men Cloud computing als dé technologie die de grootste invloed heeft op hun carrière in 2016.”Opkomende technologieën zoals mobiliteit, Cloud computing en in aanvulling Security en risico’s management, worden steeds noodzakelijker binnen bijna elk aspect van het IT-landschap”, zegt Gartner.

Natuurlijk komen de resultaten van het onderzoek niet als een complete verrassing uit de lucht vallen. Sterker nog, een aantal werving en selectie bureaus geven aan dat de vraag naar specifiekere rollen binnen de IT aan het groeien is met de week. Wat vooral veranderd, is dat de werkgevers nu zeer specifiek zijn in de vaardigheden die ze zoeken. Nog geen jaar geleden waren ze gewoon op zoek naar mensen die iets van de Cloud kenden.

de-knelpuntberoepen-technische-sector

Steeds meer werkgevers zijn op zoek naar bijvoorbeeld Amazon Web Services ontwikkelaars, Cloud architecten, Cloud-specialisten en de nauwelijks te vinden DevOps. Het specifieke karakter van de functie-eisen is uiteindelijk het resultaat van bedrijven die volop hun applicaties verplaatsen naar de Cloud, en hiervoor de juiste vaardigheden onder hun IT-personeel zoeken die ze daarvoor nodig hebben.

Als informaticus zal je in de komende jaren jezelf moeten gaan afstemmen op de behoeften van bedrijven die de Cloud omarmen. En dit betekent dat men zich moet gaan bijscholen door het verkrijgen van de juiste certificaten in een of andere Cloud richting. Je moet dus het gebruik van de Cloud in de bredere zin, zowel strategisch als operationeel begrijpen en kunnen vertalen in business processen. Hoewel dit voor sommige onder jullie nieuw is, zijn de meeste Cloud-vaardigheden gebaseerd op basis van bestaande IT-concepten zoals capaciteitsplanning en platform-vereisten. Met andere woorden, niet direct gaan panikeren maar gewoon verder voortbouwen op wat je nu al weet.

Als u op zoek bent om uw IT-carrière naar een hoger niveau te tillen, dan kan de Cloud wel eens de juiste keuze zijn. Maar hiervoor blijft het voorlopig wel lastig om de juiste richting te bepalen, immers kiest u voor de applicatieve kant in een SaaS model, of gaat u voor de inrichting van een datacenter met de bijhorende services die worden aangeboden als een IaaS model?

VDAB-tabel-knelpuntberoepen

Een ding is zeker, als je bereid bent om verder te leren dan is de kans groot dat je dankzij Cloud computing de komende jaren tot de top IT-ers behoort die zeer gegeerd zullen zijn binnen het bedrijfsleven. Dit wordt mede veroorzaakt door de lage instroom van studenten die kiezen voor informatica als hun studierichting, en net hierdoor is de ICT-sector een knelpunten beroep in Vlaanderen geworden.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This