Slimme brievenbus Parcer van start in België

20 juli 2016

Parcer International gaat in België van start met een slimme brievenbus – de ‘Parcer’ – die het mogelijk maakt om alle online bestellingen af te leveren zonder dat de ontvanger thuis hoeft te zijn. Op dezelfde manier kunnen ook pakjes worden opgehaald. Parcer International start tevens in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk met de uitrol van de slimme brievenbussen.

parcerDe Parcer-brievenbus werkt onafhankelijk van vervoerder of bezorgdienst en kan in de tuin worden geplaatst of aan de gevel worden bevestigd. De besturing van de brievenbus en de ‘track and trace’ van de pakjes verloopt via een online gebruikersportal. Via e-mail wordt de eigenaar van de Parcer op de hoogte te houden van het tijdstip van bezorgen of ophalen van pakjes. De dienst kan gebruikt worden voor bestellingen bij iedere webshop en leveringen met iedere vervoerder.

De brievenbus kan geopend worden met behulp van een eenmalige code die op het pakket staat vermeld. Deze bestaat uit zes letters en wordt via een browser plug-in toegevoegd aan de naam van de geadresseerde op het adreslabel. Tegelijk wordt het Parcer-platform van deze code op de hoogte gebracht en wordt deze aan de brievenbus doorgegeven. Met de code kan iedere vervoerder de brievenbus eenmalig openen. Een weegunit in de brievenbus signaleert of er daadwerkelijk een pakket is bezorgd – ook als er al eerder een pakket is afgeleverd. De brievenbus werkt op batterijen die jaren meegaan en staat via een landelijk draadloos netwerk in verbinding met de servers van Parcer. Het maken van de verbinding geschiedt volautomatisch en de gebruiker heeft er geen omkijken naar.

parcer2Aan de introductie van de Parcer-brievenbus is een jaar lang testen met gebruikers en vervoerders voorafgegaan. Hans van Nikkelen Kuijper, algemeen directeur en medeoprichter van Parcer International: “De ervaringen in de proefperiode waren zeer positief. Niet alleen vinden de gebruikers het erg prettig dat pakjes op deze manier worden bezorgd, ook de bezorgers van de verschillende vervoerders zijn er erg blij mee. Zij kunnen hun pakjes direct afleveren. We zien ook veel interesse bij webshops om een Parcer-code als standaard service aan te bieden bij de checkout.”

Pakjes retour

De Parcer-brievenbus is ook geschikt voor het retourneren van pakjes. Een vervoerder kan op basis van een aan hem verstrekte code de Parcer openen en het pakje eruit halen. Door deze mogelijkheid wordt de toepassing van de Parcer nog breder. Een code voor de Parcer kan aan iedereen worden gegeven – familie, buren, etc. – die iets willen ophalen of langsbrengen zonder dat daar iemand voor hoeft thuis te blijven.

Over de veiligheid van de Parcer is goed nagedacht. Het zijn kluizen van staal die bovendien voorzien zijn van een inbraakalarm op basis van een bewegingssensor. Er is ook een geïsoleerd Parcer-model verkrijgbaar dat geschikt is voor het afleveren van koud of warm voedsel, bijvoorbeeld maaltijdboxen. Een sensor houdt de temperatuur in de gaten en de Parcer stuurt een melding aan de gebruiker zodra die temperatuur te veel afwijkt. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met fresh food-leveranciers om bezorging via Parcer International te ondersteunen.

Pin It on Pinterest

Share This