­Lancering Belgium Cloud 2.0

13 juli 2016

“Is Belgium Cloud nog nodig?”, vraagt Rudi Lenaerts, voorzitter van deze cloud community, zich af. Hij doet dit bij de lancering van Belgium Cloud 2.0, dat onder andere bestaat uit een zeer contentrijke website vol publicaties en nieuwsberichten over cloud.

“Meer dan ooit willen wij Belgium Cloud ook positioneren als hét kennisplatform voor Cloud Computing in België.”

Kanaal Z

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud.

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud.

Toen ik in oktober 2011, enkele maanden na de start van Belgium Cloud nu exact 5 jaar geleden, in een interview op Kanaal Z de vraag kreeg of cloud computing de zoveelste hype was binnen IT, moest ik niet lang twijfelen over mijn antwoord: “Cloud computing was inderdaad een hype, maar wel een hype die zal blijven. Cloud computing zal volwassen worden en zal wel degelijk de business modellen en de mogelijkheden die we hebben binnen IT fundamenteel gaan wijzigen”.

Vijf jaar later is niets minder waar. Waar we toen nog de “boer optrokken” om te evangeliseren en uit te leggen wat cloud computing inhield en de mogelijkheden ervan te belichten, is dit vandaag allang niet meer aan de orde. Cloud computing is effectief volwassen geworden en neemt een belangrijke plaats in binnen het IT-landschap. Enkele vaststellingen: vele software oplossingen zijn ondertussen alleen nog maar beschikbaar “in de cloud”; steeds meer ondernemingen brengen hun hardware-infrastructuur onder “in de cloud”; Satya Nadella, sinds 2014 Microsoft’s CEO, zet Microsoft écht op de cloud-map.

Gartner’s visie

Ook Gartner leert ons dat Cloud Computing ondertussen volwassen geworden is. Gartner’s hype cycle, die de evolutie van een nieuwe technologie van beloftevol naar geaccepteerd product in kaart brengt, kent typisch vijf stadia, die ook door cloud computing zijn doorlopen. Gartner vermeldt cloud computing voor het eerst in 2008 als “Innovation Trigger”, de eerste fase van de hype cycle, wanneer een nieuwe technologie voor de eerste maal de aandacht trekt van pers en media. De volgende 3 jaren, van 2009 tot 2011, blijft cloud computing volgens Gartner “hangen” in de tweede fase, de “Peak of Inflated Expectations”. Om dan van 2012 en 2014 snel bergafwaarts te evolueren binnen de volgende fase, deze van de “Trough of Desillusionment”. In 2015 is er geen sprake meer van cloud computing in de hype cycle van Gartner. Maar we mogen wel genoegzaam aannemen dat cloud computing ondertussen in fase 4, zo niet fase 5 van de hype cycle te situeren valt.

Veel geld

Dit valt ook te staven door de omzetten die momenteel al in Cloud Computing gerealiseerd worden. Volgens Forbes bedroeg de wereldwijde Cloud Computing omzet in 2015 al 110 miljard $, wat een stijging van 28% t.o.v. het vorige jaar betekende.

Ook Microsoft rapporteert vergelijkbare groeicijfers voor zijn cloud business en beweerde het laatste kwartaal al één derde van zijn omzet uit cloud business te halen.

Nog nodig?

Is Belgium Cloud dan nog nodig? Bij de oprichting in 2011 wilden we door kennisuitwisseling en het delen van expertise een antwoord bieden op vragen en mogelijke begripsverwarring in de markt. Kernelementen waren hierbij het opzetten van een online community, een kennisbank en een keurmerk Belgium Cloud.

Daarmee wilden we de volgende doelstellingen realiseren:

  • Een breed bewustzijn creëren rondom cloud op de Belgische markt.
  • Een kwaliteitslabel ontwikkelen voor Belgische cloud-initiatieven.
  • De impact van cloud binnen de Belgische ondernemingen en organisaties meten en verhogen.

Vandaag hebben we het gevoel dat deze thema’s niet minder actueel zijn. Peter Witsenburg, oprichter van Belgium Cloud, en ikzelf hebben dan ook besloten om Belgium Cloud een tweede leven te geven. Meer dan ooit willen wij Belgium Cloud, naast het realiseren van bovenstaande doelstellingen, ook positioneren als kennisplatform voor cloud computing in België. Wij hebben daarvoor geruime tijd uitgekeken wie ons daar als partner bij zou kunnen ondersteunen en zijn blij dat FenceWorks hier actief wil aan meewerken.

Peter en ikzelf hopen dat alle partners en trusted advisors van het eerste uur ons ook bij deze hernieuwde lancering van Belgium Cloud zullen ondersteunen met hetzelfde enthousiasme als dit bij de oprichting 5 jaar geleden het geval was.

Rudi Lenaerts is voorzitter van Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This