Amsterdam Open Air past PayPal cashless betaalsysteem toe

9 juni 2016

PayPal heeft afgelopen weekend succesvol cashless betalen in ons land geïntroduceerd. Dat gebeurde tijdens het Amsterdam Open Air-festival. Gebruikers konden vooraf, maar ook tijdens het evenement hun PayPal-rekening aan hun festivalaccount koppelen om vervolgens met een RFID-chip cashless te betalen.

Cashless betalen

De eerste reacties van de festival-bezoekers waren positief. De cashless armbanden zorgen niet alleen voor kortere wachttijden bij de ingang, maar ook aan de bar en bij andere festival-stands. Daarnaast kunnen bezoekers profiteren van een automatische terugstorting van het resterende tegoed, waardoor zij niet meer met ongebruikte munten blijven zitten.

 

“De manier waarop we betalen, is aan het veranderen. Mobiel en cashless zijn de toekomst. Consumenten willen gemak en snelheid. Deze oplossing biedt een snelle en veilige manier om op festivals te betalen. Dat zorgt ervoor dat festivalgangers niets in de weg staat om een mooie tijd met vrienden te beleven. We zijn zeer enthousiast dat we het festivalseizoen met PayPal op Amsterdam Open Air kunnen openen”, vertelt Jan-Willem Roest, General Manager PayPal Benelux.

Hoe het werkt

  • Bezoekers koppelen voorafgaand aan het evenement hun ticket aan hun PayPal-rekening. Ook tijdens het festival kan de armband met de PayPal-rekening worden verbonden
  • Tijdens het festival zijn er bovendien klassieke oplaadpunten om geld op de armband te zetten
  • Automatische opwaardering met een bedrag naar keuze is een optie
  • Tegoed opwaarderen is ook aan de bar mogelijk
  • Afschrijvingen vinden real-time plaats
  • Resterend tegoed wordt automatisch binnen 48 uur teruggestort, zonder daarvoor iets hoeven te doen of extra kosten te betalen. Dit geldt alleen voor PayPal-gebruikers. Bij andere betaalmethoden wordt een verzoek voor terugbetaling ingediend.

Samenwerking

De 40.000 bezoekers hebben tijdens Amsterdam Open Air in vergelijking met andere festivals geprofiteerd van aanzienlijk kortere rijen. PayPal-gebruikers hebben de rij zelfs over kunnen slaan. “Door de samenwerking met PayPal kunnen wij onze bezoekers nog meer gebruiksgemak bieden. Daarnaast zien wij PayPal als een relevante partner onder onze jongeren doelgroep,” zegt Tom de Louw van Apenkooi Events, de organisator van Amsterdam Open Air.

Het cashless betaalsysteem met PayPal wordt deze zomer op meerdere festivals van Apenkooi Events ingezet, namelijk op Amsterdam Open Air, Straf_Werk festival en Pleinvrees.

Het principe van contactloos betalen is eerder bij festivals door Apenkooi Events ingezet, omdat het bedrijf destijds al verschuivingen zag op het gebied van online betalen en de aankoop van tickets. Dit is de eerste keer dat de PayPal-oplossing geïmplementeerd is, wat nieuwe voordelen voor de bezoekers oplevert, zoals de automatische terugstorting.

RFID-chip

Belgische partner PlayPass verzorgt de technische koppelingen achter het betaalsysteem. Samen met PayPal zorgen zij ervoor dat het mogelijk is om een account aan de RFID-chip in de armband te koppelen. De RFID-chips van PlayPass zijn beveiligd. Zo is alle dataverkeer van en naar de chip is bijvoorbeeld versleuteld. Het principe van de chip is te vergelijken met een OV-chipkaart, maar dan met een betere beveiliging aangezien bij deze  chips de 3DES-encryptiestandaard wordt toegepast.

In 2014 is in Spanje voor het eerst een pilot van de PayPal-koppeling met de RFID-chips uitgevoerd en in 2015 is de samenwerking met PayPal tijdens vijf festivals ingezet, waaronder Frankrijk. Het bedrijf is inmiddels actief in 10 verschillende landen.

Pin It on Pinterest

Share This