Kaspersky Lab lanceert Cybersecurity Awareness Programma

6 juni 2016

Kaspersky Lab lanceert het Cybersecurity Awareness Programma. Dit modulair opgebouwde trainingspakket is bedoeld om medewerkers bewuster te maken van de veiligheidsrisico’s die verbonden zijn aan het gebruik van de IT-systemen binnen hun bedrijf. De trainingen worden verzorgd door full-service ICT-dienstverlener SLTN Inter Access, Platinum Partner van Kaspersky Lab. 

Cyberaanvallen op bedrijfssystemen door individuele hackers of professionele internetbendes zijn schering en inslag vandaag de dag. Iedere organisatie wordt, alle beveiligingsvoorzieningen ten spijt, er vroeg of laat in meer of mindere mate door getroffen. Zwakste schakel in de veiligheidsketen van bedrijven is de eindgebruiker, zo heeft onderzoek uitgewezen. Het merendeel van de cybersecurity-incidenten blijkt te wijten aan menselijk falen, ernstige bedreigingen als gerichte aanvallen en ransomware-infecties inbegrepen. Door de onachtzaamheid en onwetendheid van medewerkers weten criminelen op slinkse wijze toegang te krijgen tot gevoelige informatie opgeslagen op geautomatiseerde bedrijfssystemen. Dat kan niet alleen de goede naam van het bedrijf op het spel zetten, maar ook grote financiële gevolgen hebben. Gemiddeld zijn bedrijven 494.000 euro kwijt om een inbreuk op de beveiliging te boven te komen en MKB-bedrijven 34.000 euro. Mensgerelateerde bedreigingen als phishing behoren tot de top-10 van financieel meest schadelijke cybersecurity-incidenten. Het almaar toenemende gebruik van mobiele apparatuur, zoals laptops, tablets en smartphones, vergroot de risico’s nog eens. 

Spelenderwijs bewust

Traditionele trainingsprogramma’s voor het bevorderen van awareness zetten meestal weinig zoden aan de dijk: ze duren te lang, zijn te technisch en hebben vaak een negatieve invalshoek. Het Cybersecurity Awareness Programma dat Kaspersky Lab heeft ingericht, wil medewerkers op een plezierigere wijze tot veiliger werken aanzetten. De specialist in cyberbeveiliging maakt hiertoe gebruik van motivatietrainingen, computersimulaties en interactieve cybersecuritytrainingen. Zo worden de deelnemers spelenderwijs bewust gemaakt van de potentiële gevaren van cybercriminaliteit en geleerd hoe ze zich daartegen kunnen wapenen. Die aanpak blijkt succesvol. Buitenlandse organisaties die het trainingsprogramma al ingezet hebben, zijn enthousiast over de resultaten: het aantal incidenten neemt drastisch af (tot 90%!), terwijl de financiële risico’s meer dan gehalveerd worden.

Modulair van opzet

Het Cybersecurity Awareness Programma van Kaspersky Lab is modulair van opzet en bestaat uit vier onderdelen, gericht op verschillende doelgroepen:

  • KIPS (Kaspersky Interactive Protection Simulation) Workshops: interactief simulatiespel (voor senior managers) waarin alle aspecten van cybersecurity de revue passeren om awareness op managementniveau te creëren
  • Cybersafety Games: modulaire, interactieve, face-to-face training (voor lijnmanagers) in spelvorm met beveiligingsexperts om gedragsverandering op afdelings- of kantoorniveau te realiseren
  • Online Training Platform: modulaire, interactieve, geautomatiseerde e-learningsessies (voor alle medewerkers), die periodiek gevolgd kunnen worden, op basis van de actuele weerbaarheid van de organisatie
  • Cybersafety Culture Assessment: tool (voor Chief Information Security Officers) om door middel van periodieke rapportages inzicht te krijgen in de status en ontwikkeling van de corporate securitycultuur

Hoewel de diverse onderdelen van het Cybersecurity Awareness Programma onderling nauw verweven zijn, zijn ze ook afzonderlijk af te nemen en te volgen. Desgewenst kunnen de trainingen op gezette tijden herhaald worden, bijvoorbeeld ten behoeve van nieuwe medewerkers. Dankzij de modulaire opzet is het programma bovendien goed te integreren in de reguliere opleidingsprogramma’s van organisaties.

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux, is blij met de uitbreiding van de dienstverlening en de samenwerking met SLTN Inter Access: “Het Cybersecurity Awareness Programma is een mooie aanvulling op ons portfolio beveiligingsproducten. En ook als partners zijn we complementair: wij als specialist in cyberbeveiliging, zij als ICT-dienstverlener met een schat aan expertise op het gebied van opleiding en training. Samen vormen we een perfecte combinatie, waar onze klanten hun voordeel mee kunnen doen.” 

Pin It on Pinterest

Share This