Cloud biedt ook in België nieuwe kansen

31 mei 2016

Onlangs hadden we een interessante discussie over de vraag of we Cloud nu vooral moeten zien als een technologisch onderwerp. Of misschien meer als een mindset, een manier van anders denken en gaan redeneren.

Calimero effect

Toen we samen de verschillen in adoptie van de Cloud tussen Nederland en België gingen overlopen, viel mij op dat de “Hollanders” veel sneller de Cloud hebben aanvaard en al volop aan het toepassen zijn binnen elke organisatie. België echter loopt nog ver achter, en waarschijnlijk ligt dit aan de terughoudendheid die eigen is aan onze cultuur.  Maar soms kan die conservatieve houding ook zijn voordelen hebben. Ook een zekere bescheidenheid siert ons, immers de Belgische Cloud service provider denkt dat hij nog niet klaar is om hun diensten aan te kunnen bieden aan de grote massa, terwijl de Nederlandse provider eerst zorgt dat hij het verkocht krijgt, en dan pas begint na te denken over hoe hij zijn dienstverlening gaat organiseren.

Kansen grijpen

Cloud wordt steeds meer een houding, een manier van denken: hoe kunnen we met gebruik van nieuwe technologie nieuwe kansen grijpen. Dat is waar we volgens ons vooral behoefte aan hebben: als Nederlandse en Belgische bedrijven de strijd met buitenlandse concurrenten willen volhouden en willen winnen (en natuurlijk willen we dat), dan moeten we vooral kijken naar de voordelen van verandering en niet alleen maar naar de eventuele minpuntjes die er ongetwijfeld aan kunnen vastzitten.

cloudmakelaar

 

Gelukkig zien we dat in Nederland bij steeds meer bedrijven hun houding verandert. Steeds vaker zien we dat geavanceerde technologie wordt ingezet om op slimme wijze de concurrentie op afstand te houden.

Maar in België is men nu pas schoorvoetend de eerste stappen naar de Cloud aan het zetten. Opvallend is ook de verhouding tussen de Nederlandse Hosting providers (ongeveer 2.500) ten opzichte van de Belgische providers (een 60-tal). Er is dus veel meer keuze in Nederland tussen de verschillende Cloud aanbieders, terwijl in België men eerder terugvalt op de traditionele systeem integrator.

Nu willen we de uitdagingen waar veel bedrijven voor staan uiteraard niet bagatelliseren. Menig enterprise IT-afdeling heeft zijn handen meer dan vol aan het ‘in de lucht houden’ van oude IT-systemen, die vaak ook nog eens jarenlang te lijden hebben gehad van het gebrek aan investeringen. Maar in plaats van vooral de nadruk te leggen op te kleine budgetten en gebrek aan tijd of mensen, kijken we liever naar de prestaties van een bedrijf die er ondanks alle problemen die men ondervond toch in staat is gebleken om resultaten neer te zetten dankzij een oplossing uit de Cloud.

Het vertrouwen in Cloud oplossingen wordt in beide landen steeds groter, maar toch worden de verschillen duidelijk als het om het vinden van investeerders gaat op de Belgische markt. Denk aan de recentste ontwikkelingen waar dankzij een Nederlandse investeerder, een bekende Belgische Hosting provider is toe kunnen treden tot een grotere organisatie, die op hun beurt in staat zijn om de hele Benelux markt te bedienen. En ook een Belgische telecom operator heeft onlangs vers kapitaal gevonden dankzij een Nederlandse investeerder. Misschien dat deze Nederbelgische Cloud aanbieders een grotere kans van slagen hebben ten opzichte van de competitie?

Peter Witsenburg is cloud-makelaar en actief in de Benelux. Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Robbert Hoeffnagel, hoofdredacteur van CloudWorks

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This