Technische Universiteit Eindhoven levert eerste lichting Artificial Intelligence & Engineering Systems afgestudeerden af (inclusief podcast)

20 november 2024

Op 19 november 2024 heeft de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) haar eerste lichting afgestudeerden van de masteropleiding Artificial Intelligence & Engineering Systems (AI&ES) gehuldigd. Deze mijlpaal markeert een belangrijke stap in de integratie van kunstmatige intelligentie binnen technische disciplines.

De masteropleiding AI&ES, die in 2021 is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), is ontwikkeld om te voldoen aan de groeiende behoefte aan professionals die AI kunnen toepassen op complexe technische vraagstukken. Het programma is een samenwerking tussen zeven TU/e-faculteiten: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde, Technische Natuurkunde, Wiskunde en Informatica, Biomedische Technologie, Industrial Engineering & Innovation Sciences en Bouwkunde. Deze interdisciplinaire benadering stelt studenten in staat om AI-methoden te combineren met engineeringtechnieken, gericht op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor real-world systemen.


Podcast: TU-Eindhoven levert eerste lichting Artificial Intelligence & Engineering Systems afgestudeerden af

Het curriculum van de master omvat zes kernvakken die onderwerpen behandelen zoals datawetenschap, menselijke interactie en ethiek, programmeren, engineeringssystemen, leren in AI en wiskunde. Daarnaast kiezen studenten een specialisatietraject uit zes opties: High-tech systemen en robotica, Mobiliteit, Gezondheidszorg, Slimme steden, Wetenschap en Ontdekking, en Productiesystemen. Elk traject biedt gespecialiseerde cursussen die AI en engineering combineren, afgestemd op specifieke toepassingsgebieden. 

Een belangrijk onderdeel van het programma is de teamstage, een op uitdagingen gebaseerde en interdisciplinaire opdracht waarbij studenten in kleine teams werken aan realistische en open-eindproblemen die verband houden met industriële toepassingen. Het eindproduct van deze projecten varieert van ontwerpen en demonstrators tot prototypes of gesimuleerde scenario’s. 

De afgestudeerden van deze eerste lichting hebben tijdens hun studie niet alleen theoretische kennis opgedaan, maar ook praktische ervaring verzameld door middel van samenwerkingen met industriële partners. Deze praktijkgerichte benadering bereidt hen voor op een loopbaan waarin ze AI kunnen integreren in diverse technische domeinen, variërend van gezondheidszorg en mobiliteit tot hightech systemen en productie.

Met de afstudeerceremonie van deze eerste groep AI&ES-experts benadrukt de TU/e haar toewijding aan het opleiden van ingenieurs die zijn uitgerust om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan door middel van de integratie van kunstmatige intelligentie en engineering.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This