Uit een recent onderzoek door het financiële technologieplatform Adyen bij 1.011 Belgen blijkt dat drie op de vier Belgische consumenten (76%) een online abonnement hebben op diensten zoals televisie of muziek. Gemiddeld heeft elke Belg drie abonnementen. Iets minder dan de helft van de consumenten (43%) geeft aan het aantal online lidmaatschappen dat ze hebben te willen verminderen.
Film en TV op nummer 1
De meeste consumenten zijn aangesloten bij een film- of TV-dienst (61% van de abonnementen). Ook muziekstreaming (49%) blijkt populair onder de Belgische bevolking. Op de derde plaats vinden we prioriteitsdiensten zoals Amazon Prime of Bol Select (48%), waarmee leden toegang krijgen tot snellere of betere opties voor online shopping. Ook maaltijdboxen (34%) en sportscholen (40%) blijken populair onder de Belgen.
De deeleconomie boomt
De online deeleconomie boomt in België. Deelautobedrijf Poppy Mobility telt vandaag bijvoorbeeld meer dan 200.000 gebruikers voor 1.000 gedeelde wagens en 2.000 steps. Uit het onderzoek van Adyen blijkt dat vier consumenten op de tien (41%) een abonnement hebben op een transportdienst, zoals gedeelde auto’s. Nog eens 12% geeft aan makkelijk toegang te hebben tot gedeelde laadpalen.
Gemiddeld 3 abonnementen
De Belg heeft gemiddeld drie online abonnementen. Jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn de grootste gebruikers, met gemiddeld 3,5 online lidmaatschappen per persoon. Iets minder dan de helft van de Belgische consumenten (43%) is wel van plan om het aantal lidmaatschappen dat ze hebben, te verminderen.
Duurzame klantrelaties
“HelloFresh, Poppy Mobility, Kinepolis, Spotify… onze samenleving verschuift steeds meer naar een abonnementsmodel,” zegt Julien Marlier, Country Manager van Adyen Benelux en Nederland. “Voor retailers bieden abonnementen een kans om duurzame klantrelaties op te bouwen, mits ze waarde bieden voor de consument. Zo lanceerde voetbalclub RSC Anderlecht onlangs een maandelijks lidmaatschap – een primeur in België – wat direct leidde tot meer inschrijvingen, onder andere onder studenten.”
Uit onderzoek blijkt dat bijna 40% van de Belgische online winkels vandaag overweegt een abonnementsdienst te starten. Door het ruime aanbod moeten retailers echter meer bieden dan alleen een dienst. Een vlotte betaalervaring is hierbij cruciaal. Zo geeft 70% van de Belgen aan geen abonnement te nemen als hun favoriete betaalmethode ontbreekt.
“Klanten moeten eenvoudig kunnen intekenen op terugkerende betalingen,” vervolgt Julien. “Gebruiksgemak, keuzevrijheid en vertrouwen zijn essentieel. Bedrijven die een lidmaatschap aanbieden, moeten de consument centraal stellen. Zo niet, zal de beoogde langetermijnrelatie van korte duur zijn, zoals het onderzoek heeft aangetoond,” besluit hij.
Het onderzoek is uitgevoerd door Brands2Life onder 1.011 Belgen en 400 Belgische digitale retailers, in de periode van 31 mei 2024 tot 19 juni 2024.