Eddy Bergiers versterkt management van Datacenter United

18 oktober 2024

Eddy Bergiers is toegetreden tot Datacenter United om te helpen een winnende salesstrategie te ontwikkelen en de marktgroei te overtreffen. “Ik ben een groot voorstander van het bouwen van ecosystemen om je datacenterbedrijf te laten groeien.”

Eddy Bergiers

Met de komst van Eddy Bergiers eerder dit jaar, heeft het sales team van Datacenter United een kwaliteitsimpuls gekregen. Met zijn uitgebreide ervaring in de ICT-sector en zijn uitgebreide netwerk in de resellerwereld, is hij ideaal gepositioneerd om DCU naar een hoger niveau te tillen. Doe mee met ons in dit inzichtelijke gesprek over datacenterstrategieën, het belang van AI en IoT, en het echt luisteren naar de klant en daar adequaat naar handelen.

Hoe heeft je professionele ervaring geleid tot je huidige rol als Sales Director bij Datacenter United?

Eddy: “Voordat ik bij Datacenter United kwam, heb ik meer dan 40 jaar in de IT-industrie gewerkt. Het grootste deel van mijn carrière heb ik doorgebracht in de IT-distributie, meestal in leidinggevende en business development functies. Dit heeft me een scherp inzicht gegeven in wat nodig is om een bedrijf op te bouwen en verder te ontwikkelen. In één geval heb ik de Belgische vestiging van een internationale distributeur gestart als een eenmansshow en toen ik dit bedrijf verliet, had mijn divisie ongeveer 90 medewerkers. Dat is een prestatie waar ik bijzonder trots op ben, en een troef die me zeker zal helpen om het groeipotentieel dat we voor Datacenter United hebben gedefinieerd te realiseren.”

Wat is het groeipotentieel van DCU?

Eddy: “Enerzijds is er het enorme groeipotentieel voor de datacentermarkt als geheel. De niet zo recente trends van toenemende digitalisering en cloud computing, die nog steeds de behoefte aan rekenkracht en ruimte voeden, worden nu vergezeld en zelfs overschaduwd door huidige technologieën die schreeuwen om exponentiële groei van de digitale infrastructuur: AI en IoT. De grootste uitdaging voor datacenters zal zijn om aan deze toenemende vraag te voldoen.

Aan de andere kant zie ik veel redenen waarom DCU zal floreren in plaats van overleven. België loopt nog steeds achter in de adoptie van datacenters. Eén op de drie Belgische bedrijven vertrouwt op een datacenter voor hun digitale infrastructuur. In Nederland is dat 2 op de 3, en deze markten zijn niet zo heel verschillend. Dus dit is een enorme marge voor groei. En ik ben ervan overtuigd dat we goed gepositioneerd zijn om een leidende rol te spelen in de Belgische datacentermarkt en sneller te groeien dan de markt.”

Waarom denk je dat? Wat heeft DCU dat jullie onderscheidt van concurrenten?

Eddy: “Er zijn een aantal redenen. Ten eerste zijn we zeer aanwezig op de Belgische markt. We hebben maar liefst 8 datacenterlocaties in Vlaanderen. Onze CEO, Friso Haringa, heeft altijd geloofd dat elke klant een van onze datacenters op maximaal 40 kilometer van hun voordeur moet hebben. Geen enkele andere datacenterprovider in België komt ook maar in de buurt van het bereiken van dat doel.

Een andere belangrijke onderscheidende factor: DCU is de enige Belgische datacenterprovider die een gecertificeerd Tier 4 datacenter kan aanbieden, en dit zal waarschijnlijk nog wel een tijdje zo blijven. Dit klinkt misschien als een technisch detail, maar het is een enorm onderscheidend vermogen. Het betekent dat wij de enigen zijn die deze bijna 100% redundantie kunnen garanderen waar verschillende industrieën zo wanhopig naar op zoek zijn. Banken, medische instellingen, onderwijs, militaire sector: dit zijn allemaal industrieën die zich geen enkele downtime kunnen veroorloven. Dit is uiteraard een van de belangrijkste pijlers van onze strategie voor de komende jaren: deze markten ervan overtuigen dat wij de beste – of zelfs enige – oplossing zijn voor hun mission-critical behoeften.”

Wat zijn andere componenten van de strategie die de marktgroei van DCU verder zullen stimuleren?

Eddy: “Een belangrijk onderdeel zal, volgens mij, een grote invloed hebben. Als een ervaren manager in de retail- en distributiesector geloof ik sterk in de kracht van het kanaal. Ik ben vastbesloten om mijn kennis van het kanaal en mijn netwerk te gebruiken om veel nieuwe partnerschappen op te bouwen. Ik ben een groot voorstander van het bouwen van ecosystemen. Het kanaal is meer dan een integrator die zijn infrastructuur in ons datacenter onderbrengt om zijn klanten te bedienen, we kunnen ook echt samenwerken als partners, bijvoorbeeld wanneer een reseller naar ons verwijst wanneer hun klant op zoek is naar een extra datacenter of wanneer wij onze eindklant doorverwijzen naar een vertrouwde lokale beveiligingsaanbieder. Door zo’n ecosysteem van datacenters, leveranciers, distributeurs, resellers en eindklanten te bouwen, kunnen we het bedrijf van alle partijen aanzienlijk versterken.”

Waarom heeft DCU voor jou gekozen om hen te helpen hun strategie te verfijnen?

Eddy: “Dat zou je hen moeten vragen (lacht). Ik vermoed dat het een combinatie is van mijn ervaring en mijn managementstijl. Mijn ervaring in de distributiesector heeft me het belang geleerd van snel inspelen op de behoeften van de klant. In het verleden was dit geen prioriteit voor datacenterproviders, maar we verwachten dat klanten in de toekomst veeleisender zullen worden, en we zullen in staat moeten zijn om aan deze behoeften te voldoen, ook qua snelheid en wendbaarheid.

Als manager wordt mij verteld dat ik een hoog EQ heb en over behoorlijke mensenkennis beschik. Ik geloof in het belang van het creëren van een sterk team, want we zullen echt op elkaar moeten kunnen vertrouwen om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Dit betekent ook dat we echt naar elkaar moeten luisteren en begrijpen wat elke persoon drijft.

Dit beperkt zich trouwens niet tot onze collega’s en medewerkers: we moeten ook zorgvuldig en regelmatig luisteren naar onze klanten en partners om te begrijpen wat hen ’s nachts wakker houdt en hoe wij hen kunnen helpen om weer rustig te slapen.”

Dit zou wel eens de laatste baan kunnen zijn in je indrukwekkende carrière. Wanneer beschouw je je missie hier als succesvol afgerond?

Eddy: “Wanneer ik terugkijk en alle vakjes zijn aangevinkt: elke verkoper is verantwoordelijk voor hun verkoopresultaten en trots om te leveren, niet alleen is de omzet gegroeid maar ook het aandeel in de portefeuille, er is een gezond niveau van winstgevendheid, en het team blijft genieten van hard werken en hard spelen. En wanneer, aan het eind van de dag, het management en de medewerkers het erover eens zijn: ‘De keuze voor Eddy vier jaar geleden heeft echt een impact gehad op ons bedrijf.’ Dan kan ik met een gerust hart afscheid nemen en met mijn dierbaren naar Spanje gaan.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This