‘Generatieve AI vereist dat 80% van IT-engineers omgeschoold moeten worden’

4 oktober 2024

Volgens onderzoeksbureau Gartner zal generatieve AI (GenAI) de komende jaren een grote impact hebben op softwareontwikkeling en operationele IT-processen, waardoor 80% van de technische werknemers zich moet omscholen voor nieuwe rollen. Dit zal volgens het bureau de komende twee jaar (tot 2027) gaan plaatsvinden. 

Er is veel speculatie geweest over de mogelijkheid dat AI de behoefte aan – zeg maar – menselijke software engineers zou verminderen of zelfs geheel zou vervangen. Philip Walsh, Senior Principal Analyst bij Gartner, stelt echter dat menselijke expertise en creativiteit altijd nodig zullen zijn bij de ontwikkeling van complexe en innovatieve software. Hoewel AI een grote invloed zal hebben op de toekomst van software-engineering, blijven mensen essentieel voor het werk. 

Gartner schetst drie fasen waarin AI invloed zal hebben op de rol van software-ingenieurs:

  • Korte termijn: AI blijft binnen grenzen opereren – In de nabije toekomst zal AI tot bescheiden productiviteitsstijgingen bij software developers leiden. Dit is mogelijk doordat GenAI hen ondersteunt in bestaande werkpatronen en taken. De voordelen zullen vooral zichtbaar zijn bij senior ontwikkelaars in organisaties met volwassen engineering-processen.
  • Middellange termijn: AI-agents zullen de grenzen verleggen – Naarmate AI-agents verder worden ontwikkeld, zullen zij developers in staat stellen om meer taken te automatiseren en over te dragen. Dit markeert het begin van wat Gartner ‘AI-native software-engineering’ noemt, waarbij de meeste code gegenereerd wordt door AI, en niet langer door mensen geschreven wordt. “In dit AI-native tijdperk zullen software engineers een AI-first mentaliteit aannemen, waarbij zij zich richten op het sturen van AI-agents binnen relevante contexten en beperkingen”, aldus Walsh. Prompt engineering en retrieval-augmented generation (RAG) worden in deze fase essentiële vaardigheden voor software-developers.”
  • Lange termijn: AI-voortgang breekt grenzen – Hoewel AI de efficiëntie zal verbeteren, zal de vraag naar geschoolde software engineers toenemen. Bedrijven zullen een nieuwe soort software professional nodig hebben: de AI engineer. Deze engineers combineren vaardigheden op het gebied van softwareontwikkeling, data science en AI/machine learning (ML). 

De opkomst van de AI engineer zal cruciaal zijn voor het ontwikkelen van AI-gedreven applicaties. Volgens een enquête van Gartner, uitgevoerd in het vierde kwartaal van 2023 onder 300 organisaties in de VS en het VK, gaf 56% van de software engineering managers aan dat de AI/ML engineer de meest gevraagde functie zal zijn in 2024. Het grootste tekort aan vaardigheden zit op het gebied van het toepassen van AI/ML in applicaties.

Om AI-ingenieurs te ondersteunen, zullen bedrijven moeten investeren in AI development-platformen. Deze platformen zullen organisaties helpen om AI-capaciteiten efficiënter op te bouwen en AI op grote schaal te integreren in bedrijfsoplossingen. Dit vereist ook dat organisaties hun data- en platform engineering-teams omscholen om nieuwe tools en processen te omarmen die continue integratie en ontwikkeling van AI-artefacten mogelijk maken, aldus Walsh.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This