Digital Realty-onderzoek: bedrijven moeten hun datastrategieën vernieuwen om return uit AI-investeringen te maximaliseren

2 oktober 2024

Digital Realty, de grootste wereldwijde provider van cloud en netwerk-neutrale datacenter-, colocatie- en interconnectie-oplossingen, maakt de resultaten bekend van zijn ‘The State of Data and AI in Europe’-rapport; een Europese spin-off van de ‘2024 Global Data Insights Survey’ die het bedrijf onlangs lanceerde. Dit uitgebreide onderzoek bij meer dan 2.000 IT-leiders ziet een sterke toename van de AI-maturiteit in grote organisaties – 85% van de respondenten in Europa implementeert AI-strategieën en 42% genereert actief inkomsten met de technologie.

Ondanks deze vooruitgang brengt het onderzoek een kritieke kloof aan het licht: inspanningen om inkomsten te genereren moeten nog leiden tot fundamenteel bedrijfssucces. Slechts 27% van de ondernemingen in Europa beschouwt hun AI-gebruik vandaag als transformatief. Dit bewijst dat er nood is aan grotere investeringen in digitale infrastructuur om het volledige potentieel van AI te ontsluiten.

Dataopslag en infrastructuur belemmeren succesvolle AI-implementatie

Bijna alle bedrijven in Europa hebben AI tot op zeker niveau geïntegreerd. Daarbij erkennen ze ook steeds vaker dat het belangrijk is om over een robuuste datastrategie te beschikken. Twee op drie respondenten (65%) in Europa vinden deze strategieën essentieel voor het effectief beheren en benutten van data om AI-initiatieven met succes uit te voeren.

Toch blijven er grote uitdagingen bestaan. Veel Europese ondernemingen beschikken niet over de digitale infrastructuur die nodig is voor zowel data als AI. De grootste uitdaging is dataopslag – 57% van de Europese ondernemingen stelt te weinig opslagcapaciteit te hebben om hun strategie uit te voeren. Daarnaast erkent 57% dat hun IT-infrastructuur strategisch gepositioneerd moet zijn om effectieve implementatie mogelijk te maken. Het fenomeen van Data Gravity, waarbij data zich in bepaalde infrastructuurhoeken ophoopt, vergroot deze problematiek. Het maakt het moeilijk om data te verplaatsen als gevolg van beperkingen met netwerkbandbreedte, afhankelijkheden van applicaties, en zorgen omtrent prestaties.

Belgische resultaten (100 respondenten)

Ook Belgische bedrijven lopen tegen belangrijke uitdagingen aan bij het effectief beheren en benutten van data-assets om hun AI-initiatieven succesvol uit te voeren. De cijfers liggen in lijn met de Europese resultaten.

  • Bij 66% van de Belgische respondenten schiet de opslagcapaciteit tekort
  • 57% erkent dat hun IT-infrastructuur eigenlijk beter strategisch gepositioneerd moet worden
  • 50% ondervindt nog steeds een gebrek aan voldoende investeringen in datasystemen, infrastructuur en analysetools
  • 49% spreekt over een gebrek aan intern talent
  • Bij 46% ontbreekt een duidelijk mandaat van de bedrijfsleiding

David Louis, managing director Digital Realty België, nuanceert de cijfers: “Dit onderzoek toont aan dat we in België doorgaans geen early adopters zijn op het gebied van technologie. En dat is niet anders met AI. Het feit dat de helft van de Belgische respondenten aangeeft niet te beschikken over de juiste infrastructuur, het nodige talent of zelfs de budgetten om daarin te investeren, is hier een duidelijk bewijs van. Bedrijfsleiders lijken zich nog niet bewust van de vele voordelen dat AI met zich kan meebrengen. Uiteindelijk moet elk bedrijf voor zichzelf de analyse maken wat ze te winnen hebben door het gebruik van AI. We staan aan het begin van een boeiende ontwikkeling.”

Datalocatie en rekenkracht cruciaal voor succesvolle AI-strategieën

Het is van cruciaal belang om de locatie van gegevens af te stemmen op de AI-strategie. AI wordt op meerdere locaties binnen organisaties uitgerold. Daardoor wordt er meer data aangemaakt en is het noodzakelijk om onmiddellijk beschikbare, stabiele gegevens te hebben voor verwerking met AI, voornamelijk aan de edge. Bijna driekwart (72%) van de respondenten in Europa denkt dat het prioriteren van datalocatie essentieel is om de belangrijkste uitdagingen aan te pakken – zoals opslag, verwerking, interconnectie en geschikte infrastructuur.

Een tekort aan rekenkracht is nog een groeiende bezorgdheid. Meer dan de helft van de bedrijven (53%) heeft niet genoeg rekenkracht om AI-verwerking mogelijk te maken waar dat nodig is en om te schalen in overeenstemming met de vraag. Hinderpalen binnen de organisatie, zoals een tekort aan kennis of ondersteuning (53%) vanuit het leiderschap voor data-gebaseerde AI-strategieën, maken het proces nog moeilijker.

Bedrijfs- en IT-leiders zijn de budgetten aan het aanpassen om de groeiende gegevensvolumes te beheren en de concurrentiële voordelen van AI te ontsluiten. Toch gebruikt nog maar 14% op dit moment AI om een voorsprong op de concurrentie te nemen. Dit bewijst dat organisaties hun datastrategieën dringend moeten herzien opdat ze een substantiële return zouden krijgen voor hun AI-investeringen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This