Met je hoofd in de wolken: deze voordelen van de cloud geven jouw organisatie een boost

30 september 2024

Technologische ontwikkelingen als de democratisering van AI, de opkomst van quantum computing en de metaverse vliegen ons om de oren. Dit soort ontwikkelingen dwingen ons om na te denken over de manier waarop we als organisaties te werk gaan. Een overdaad aan technologische veranderingen kan de CIO, en zeker ook niet-technische managers, boven het hoofd groeien. Met welke technologische ontwikkelingen moet je meegaan? En welke laat je links liggen?

Om deze vragen te beantwoorden is het raadzaam om af en toe uit te zoomen en in kaart te brengen wat de invloed van technologische keuzes op de bedrijfsresultaten is. Misschien is de conclusie dat de huidige werkwijze om aanpassingen vraagt. Een migratie naar de cloud kan dan al een groot verschil maken. Dat is namelijk hét platform voor en de ultieme aanjager van snelle innovatie.
​​
​Bij Unit4 voerden we recentelijk een aantal kleine enquêtes onder IT-beslissers uit, waarin hen gevraagd werd naar hun visie op de mogelijkheden van de cloud. In deze blog bespreek ik de belangrijkste voordelen van de cloud die hieruit naar voren kwamen.

Flexibiliteit en innoveren gaan voorop

Voordat we het hebben over de voordelen, is het allereerst goed om te benoemen wat de motivatie van een organisatie kan zijn om over te stappen op de cloud. Uit de enquête blijkt dat flexibiliteit en de kans om te innoveren de voornaamste redenen zijn. Of het nu gaat om dynamische prijspromoties of de inzet van nieuwe verkoop- of marketingkanalen, de cloud maakt het mogelijk om te experimenteren zonder hoge kosten of bijkomende risico’s. Een andere reden voor een overstap naar de cloud is de flexibiliteit. Zo kunnen er bijvoorbeeld snel aanpassingen gedaan worden in het aantal medewerkers dat gebruikmaakt van de software.

Overstappen loont

Deze redenen laten meteen al een aantal voordelen van de cloud zien. Maar het grootste voordeel voor veel organisaties is toch de kostenefficiëntie, zeker wanneer dit vergeleken wordt met legacy on-premise oplossingen. Daarnaast is werken in de cloud sneller en sluit het beter aan op de zakelijke behoeften.

Ook de snelheid waarmee op klanten kan worden gereageerd is een ander veelgenoemd voordeel van de cloud. En daar zijn bedrijven naar op zoek in een tijd waarin hoofdrollen zijn weggelegd voor Customer Experience en CRM. De cloud kan bijdragen aan het verbeteren van de Customer Experience, doordat het directe en persoonlijke interactie met de klant mogelijk maakt. Bovendien biedt een CRM-systeem in de cloud voordelen, omdat het vanaf iedere locatie toegankelijk is voor medewerkers en geüpdatet en beveiligd wordt door de leverancier.

Cybersecurity niet langer een risico

Een ander belangrijk voordeel voor IT-beslissers is dat cloudproviders tegenwoordig beveiligde cloudmodellen bieden en Security Operations (SecOps)-processen gebruiken. Het gebruik werd voorheen als risico gezien, omdat IT-afdelingen geen volledige controle hadden op de beveiliging. Dat is nu verleden tijd en wordt dan ook als belangrijke verbetering gezien ten opzichte on-premise systemen waarbij de beveiliging hoofdzakelijk op de netwerkrand is gericht.

De concurrentie kijkt mee

Naast de voordelen, vroegen we IT-beslissers ook of zij bang waren om achter te lopen op andere bedrijven als zij niet in de cloud investeerden. Wat bleek? Meer dan de helft van de IT-beslissers (56%) bleek deze angst te voelen. Ze zijn bang om op het gebied van innovatie achter te lopen op de concurrentie. Achttien procent is er van overtuigd momenteel nog gelijk te lopen met concurrenten. Het is alleen niet te voorspellen voor hoe lang. Ervaring leert: early adopters doen het beter dan fast followers.

Iedere organisatie heeft wel een reden om gebruik te maken van de cloud. Of het nu gaat om flexibel werken, het optimaal bedienen van klanten, kostenefficiëntie of innovatiemogelijkheden. Zet eens op een rijtje waar het jouw organisatie kansen biedt en waag de stap. Voor je het weet zit je met je hoofd in de wolken.

Johan Reventberg

Johan Reventberg

Johan Reventberg is chief revenue officer bij Unit4

Pin It on Pinterest

Share This