Veel bedrijven zijn bang om op technologisch gebied achter te blijven op de concurrentie en introduceren daarom in rap tempo nieuwe technologieën en diensten in hun organisatie. Maar een nieuwe technologie is niet per definitie een recept voor succes, want zelfs de slimste oplossing ter wereld staat of valt met de acceptatie van gebruikers. En daar kunnen niet alleen bedrijven die de software implementeren een rol in spelen, maar ook zeker de softwareleveranciers.
Het tevreden houden van klanten
Zoals Steve Jobs ooit zei: “Technologie op zichzelf is niet genoeg”. Daarom stoppen softwareleveranciers, en zeker cloudbedrijven, veel tijd in het tevreden houden van klanten. Leveranciers realiseren zich namelijk dat ontevreden klanten makkelijk kunnen overstappen, omdat ze sinds de komst van de cloud niet meer vastzitten aan legacysoftware op locatie. Softwareleveranciers komen tegenwoordig dan ook niet meer weg met ‘we leveren de software en je hoort pas weer van ons zodra je licentie verloopt’. Zij moeten vandaag de dag hun best doen om de software continu aan de voorkeuren van individuele gebruikers te laten voldoen. En dat binnen de mogelijkheden van de software. Bij cloudapplicaties maken bedrijven bijvoorbeeld hoofdzakelijk gebruik van de functies en mogelijkheden die in het abonnement zijn inbegrepen. Gelukkig zijn deze zo flexibel in te richten dat cloudproviders niet alles tot in het oneindige hoeven aan te passen en verfijnen.
Weerstand aankaarten in vroegtijdig stadium
Een customer succes-plan voor de adoptie van de software staat of valt met de toewijding van zowel de softwareleverancier als het bedrijf dat de software implementeert. Het is daarom belangrijk dat bedrijven de leverancier meenemen in de punten waarop er binnen de organisatie sprake is van terughoudendheid. Zodat er samen naar een oplossing gekeken kan worden. Als bezwaren in een vroegtijdig stadium opgelost worden, is de kans op een breed draagvlak namelijk veel groter.
De bedrijven die de software implementeren kunnen de leveranciers daarbij echt als vraagbaak inzetten. Softwareleveranciers weten immers niet alleen hoe ze om moeten gaan met weerstand, maar hebben ook ontzettend veel kennis in huis om met andere specifieke uitdagingen om te gaan. Zonde om die kennis niet te benutten.
Bevorderen van gebruikersacceptatie
De juiste leverancier staat voor, tijdens en na de ingebruikname van de software klaar. Om zo de gebruikersacceptatie te bevorderen, met de gebruikers te communiceren, aanpassingen door te voeren en value engineering in te zetten om de waarde van de oplossing te vergroten en de kosten te verlagen. Bedrijven die zich proactief opstellen, vragen durven te stellen en een beroep doen op de hulp van leveranciers zullen dat terugzien in tevreden gebruikers. Zo maken bedrijven en softwareleveranciers samen hét verschil voor de gebruikers.