Doculayer.ai, leverancier van een intelligent contentplatform op basis van artificial intelligence en machine learning, voorziet in de komende jaren 4 belangrijke trends op het gebied van informatiemanagement.
1. Intelligent automation wordt ‘hot’ in informatiemanagement
De hoeveelheid informatie die bedrijven moeten verwerken, blijft toenemen. Tegelijkertijd is het snel kunnen vinden van informatie cruciaal om succesvol te zijn in competitieve markten. Robotic Process Automation (RPA) leek hier de afgelopen jaren een ideale oplossing voor. RPA zal in 2020 populair blijven, maar bedrijven zullen er in toenemende mate ook de beperkingen van in gaan zien. Wim van Dam, mede-oprichter & sales en marketing director bij Doculayer.ai: “RPA verhoogt efficiency als het gaat om eenvoudige zich steeds herhalende taken. Bij het structureren van data heeft RPA echter zijn grenzen. Bedrijven zullen zich in 2020 realiseren dat er voor het structureren van informatie meer intelligente informatiemanagement-oplossingen nodig zijn en zullen zich wenden tot intelligent automation.”
“Waar RPA eindigt, gaat intelligent automation verder. Hierbij wordt een datalaag toegevoegd die op basis van machine learning en artificial intelligence, informatie structureert en doorzoekbaar en beheersbaar maakt. Wij verwachten dat er in 2020 meer bewustzijn ontstaat over de voordelen van intelligent automation bij het verwerken van grote hoeveelheden informatie”. vervolgt Van Dam.
2. Betekenis halen uit informatie cruciaal in 2020
Organisatie beschikken vaak over heel veel informatie, maar weten niet meer waar ze welke informatie kunnen vinden. Omdat bedrijven beseffen dat hier nog veel te winnen valt, wordt het vinden van deze informatie en daar het volledige potentieel uithalen, cruciaal in 2020. Ten eerste omdat bedrijven er concurrentievoordeel mee kunnen behalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het snel lokaliseren van contracten die bijna afgelopen zijn. De tweede reden is risicomanagement. “Compliancy wordt steeds belangrijker”, zegt Van Dam. “Bedrijven zetten daarom in op oplossingen die kunnen ondersteunen bij het doorzoeken van de ongestructureerde data binnen een organisatie. Daarmee wordt het eenvoudiger documenten te vinden die niet compliant zijn en ze aan te passen aan de huidige wet- en regelgeving.”
3. Roep om duurzaamheid creëert meer behoefte aan efficiënt informatiemanagement
Overheden en bedrijven zijn zich steeds bewuster van de impact van papieren archieven op het milieu. Informatie op papier moet immers vaak worden opgeslagen in energieslurpende warehouses. Om hun CO2-afdruk te verlagen, willen bedrijven ook geen nieuw papier meer creëren. Hierdoor maken steeds meer organisaties hun archieven papiervrij met onder meer intelligente informatiemanagement oplossingen. Deze oplossingen zorgen er niet alleen voor dat gedigitaliseerde informatie doorzoekbaar is, maar spelen tegelijkertijd een rol bij het verduurzamen van organisaties.
4. Verschuiving van data naar de cloud creëert vraag naar intelligente informatiemanagement oplossingen
De angst voor data in de cloud is verdwenen. Hosting providers voldoen tegenwoordig aan alle wet- en regelgeving, beschikken over alle benodigde certificeringen en zijn steeds vaker lokaal aanwezig. Bedrijven kiezen er daarom er in toenemende mate voor hun data naar de hybride, private of publieke cloud te verplaatsen. “Een grote uitdaging is hierbij om verschillende datasilo’s, die vaak op verschillende manieren geclassificeerd zijn, ook in de cloud toegankelijk en doorzoekbaar te houden. Intelligente informatiemanagement oplossingen ondersteunen dit. Daarom zal de vraag naar deze oplossingen in 2020 toenemen”, besluit Van Dam.