Cloudflare maakt verstoringen internet in Q2 2024 inzichtelijk

17 juli 2024

Cloudflare heeft zijn ‘Internet Disruptions’-rapportage over het tweede kwartaal van 2024 gepubliceerd. Zoals in voorgaande jaren al te zien was, vonden er in het tweede kwartaal landelijke examens plaats in verschillende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en daarmee gepaard gaande door de overheid gestuurde internet-shutdowns.

Ook veroorzaakten breuken in zowel terrestrische als onderzeese kabels internetverstoringen in een aantal landen. Vooral de onderzeese ACE-kabel veroorzaakte het afgelopen kwartaal problemen. Onderhoud, stroomstoringen en technische problemen verstoorden ook de internetverbindingen Tenslotte heeft de internetconnectiviteit in Oekraïne nog steeds te lijden onder aanhoudende Russische aanvallen. 

Cloudflare houdt toezicht op ruim 20% van het internet in de wereld omdat het bedrijf actief is in meer dan 120 landen en in verbinding staat met zo’n 13.000 netwerkproviders om diensten aan miljoenen klanten te leveren. Als gevolg hiervan bieden het netwerk en het klantenbestand van Cloudflare een van de meest uitgebreide inzichten in de prestaties en het gebruik van internet.

Samenvatting gepubliceerde internetverstoringen

  • Overheid gestuurde internetverstoringen: Elk voorjaar geven regeringen in diverse landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) opdracht aan lokale telecomproviders om de internetconnectiviteit in het hele land af te sluiten of te verstoren, om te voorkomen dat studenten spieken bij nationale examens van middelbare en hogere scholen. Deze uitval/storingen vinden doorgaans meerdere uren per dag plaats gedurende een periode van meerdere weken. Deze gebeurtenissen zijn ook al gerapporteerd in 2023, 2022 en 2021, omdat ze plaatsvonden in onder meer Syrië, Soedan, Algerije en Irak.
  • Internetverstoringen door kabelbeschadigingen: In het tweede kwartaal hebben onder andere beschadigingen aan kabels in Haïti en de onderzeese kabels die Oost-Afrika van internet voorzien tot storingen geleid.
  • In Oost-Europa heeft een forse toename van het stroomgebruik een internetverstoring in meerdere landen veroorzaakt: Een plotselinge toename van het stroomverbruik door hoge temperaturen en van elektrische systemen die daardoor worden beïnvloed, veroorzaakte op 21 juni een wijdverbreide stroomstoring in Montenegro, Bosnië en Montenegro. Hoewel stroomstoringen over het algemeen meer gelokaliseerd zijn in één land, of regio binnen een land, zijn de stroomdistributiesystemen tussen deze Balkanlanden met elkaar verbonden als onderdeel van de Trans-Balkan Electricity Corridor.
  • Oekraïne: Tijdens het al ruim twee jaar durende conflict tussen Rusland en Oekraïne is het Oekraïense elektriciteitsnet regelmatig het doelwit geweest van Russische luchtaanvallen. Indien als gevolg van deze aanvallen schade aan de elektriciteitsinfrastructuur van het land ontstaat, wordt ook de internetverbinding verstoord. Onder andere de aanvallen op 21 mei veroorzaakten stroom- en internetverstoringen in meerdere gebieden in Oekraïne.

Naarmate we afhankelijker worden van betrouwbare internetconnectiviteit, moeten we erkennen dat die connectiviteit afhankelijk is van een complex en onderling verbonden geheel van fysieke, technische en politieke factoren. Een storing in een van deze fundamentele factoren, of dit nu het gevolg is van een kabelbreuk, stroomstoring, configuratiefouten of overheidsingrijpen, kan de internetconnectiviteit voor miljoenen gebruikers verstoren, mogelijk in meerdere landen. Hoewel de veerkracht en betrouwbaarheid van de fysieke en technische componenten te verbeteren zijn door redundantie en best practices, blijken politieke invloeden aantoonbaar het moeilijkst aan te pakken. Organisaties als AccessNow proberen echter mensen en gemeenschappen uit de de hele wereld te mobiliseren, via hun #KeepItOn-campagne, om te strijden tegen door de overheid gestuurde internetverstoringen, die aanzienlijke financiële gevolgen kunnen hebben.

Een uitgebreidere rapportage is te lezen op de website van Cloudflare.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This