Het werven, behouden en inspireren van medewerkers is essentieel voor het succes van iedere organisatie. Het vinden van talent is in deze tijden van een krappe arbeidsmarkt moeilijk, maar het behouden van personeel is pas écht een uitdaging. Dat is zeker ook het geval voor de zakelijke dienstverlening, die van alle sectoren het meest afhankelijk is van de kwaliteit van medewerkers. Maar wat zien we gebeuren in de consultancy markt?
Het SPI Research Professional Services Maturity Benchmark Report 2023 geeft antwoord op deze vraag. Hieruit blijkt dat de totale jaarlijkse kosten per consultant van 122.000 dollar in 2018 tot 129.000 dollar in 2022 is gestegen. Verder wordt er in dit rapport geconcludeerd dat er 127 werkdagen nodig zijn om medewerkers die de organisatie verlaten te vervangen en om hun vervangers in te werken.
Maar er waren nog veel meer interessante resultaten voor consultancy organisaties. Ik bespreek de zes belangrijkste conclusies:
1. Stabilisatie personeelsverloop
Het personeelsverloop bereikte een piek in 2021, maar begint nu af te zwakken. Het is natuurlijk niet fijn dat vijftien procent van alle consultants nog steeds jaarlijks hun baan opzegt, maar het is in vergelijking met andere sectoren geen slecht percentage.
Consultants verlaten hun organisatie omdat ze betere kansen bij een andere organisatie zien, omdat ze ergens een beter salaris kunnen krijgen of omdat hun mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling momenteel beperkt zijn. Het bieden van een goede werk-privébalans kan wonderen doen voor het personeelsbehoud. Daarnaast hechten de jongere generaties op de werkvloer een groot belang aan interessante uitdagingen, spannende klanten en de mogelijkheid om met de laatste technologieën te werken.
2. Personeel verwacht een tegenprestatie
Zakelijke dienstverleners werven hun personeel tegenwoordig door een mix van onshoring, nearshoring en offshoring. De coronacrisis heeft de markt opgeschud, en deze effecten zijn nog altijd zichtbaar in traditionele dienstverleningsmodellen. Hierdoor ligt er meer druk op consultants om sterke relaties met klanten op te bouwen. Tegelijkertijd hebben de consultants zelf hoge verwachtingen voor onder andere loopbaanplanning, trainingen en flexibele werkopties.
3. Meer trainingsdagen
Voor het eerst in jaren is het aantal jaarlijks gegarandeerde trainingsdagen toegenomen tot meer dan tien. Een positieve ontwikkeling die vooruitstrevende dienstverleners helpt aan loyale medewerkers.
4. Voordelen van HCM-technologie
Efficiënte bedrijven maken gebruik van een human capital management (HCM)-systeem. De voordelen van een HCM-systeem groeien als ze met financiële kernapplicaties worden geïntegreerd. Dit resulteert in een hogere omzet per consultant, grotere werknemerstevredenheid, een betere bezettingsgraad met meer declareerbare uren en een hogere winst.
5. Slimmer werken met technologie
Medewerkers van zakelijke dienstverleners blijven jaarlijks ongeveer hetzelfde aantal uren werken (2.080). Ze kunnen echter slimmer werken door een beroep te doen op agile development, virtuele consulting en multitasking.
6. Reorganisatie schept angst
Sommige zakelijke dienstverleners proberen hun organisatie te stroomlijnen door reorganisaties. Het probleem is dat dit er ook voor zorgt dat medewerkers die nog wel in dienst zijn, zelf besluiten te vertrekken omdat ze bang zijn dat zij anders als volgende de deur worden gewezen.
Zakelijke dienstverleners moeten altijd onderling strijden om toptalent te vinden en te binden. Organisaties die hierin uitblinken hanteren vaak een sterke focus op hoe zij zich positioneren als werkgever, investeren in kwalitatieve programma’s voor personeelswerving en onboarding en hebben vaak een virtuele werkomgeving. Doe dus vooral inspiratie op bij succesvolle branchegenoten en tref op basis daarvan maatregelen om personeel te werven en te behouden.