Het Sustainability Report 2022 maakt de verdere inzet van Dematic op het gebied van klimaatbescherming inzichtelijk. Volgens dit rapport heeft het bedrijf 24 procent minder broeikasgassen uitgestoten vergeleken met 2020. Het waterverbruik van de intralogistiek specialist is in deze periode wereldwijd met 37 procent gedaald en de totale hoeveelheid afval daalde met 7 procent.
Verder beschikte eind 2022 81 procent van alle Dematic-locaties over een ISO 14001-gecertificeerd milieubeheersysteem (EMS). Daartoe hebben verschillende Europese locaties het EcoVadis Platinum-keurmerk gekregen.
“Duurzaamheid is voor ons niet alleen een visie, maar een betrokkenheid waar wij actief aan werken. Door het publiceren van ons duurzaamheidsrapport geven we een duidelijk signaal af voor transparantie en verantwoordelijkheid. Ons doel is dat alle locaties in 2024 over genoemde ISO 14001-certificering beschikken”, zegt Bernard Biolchini, executive vice-president EMEA bij Dematic.
De toekenning van het EcoVadis-keurmerk aan tal van Europese locaties is een krachtig bewijs van de vorderingen van Dematic op het gebied van duurzaamheid. “Veel van onze activiteiten, zoals in de DACH-markt, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië en Tsjechië hebben allemaal een platina-rating gekregen, wat de hoogste onderscheiding is van EcoVadis. Daarmee behoren ze tot de top één procent van alle bedrijven op het gebied van duurzaamheid,” merkt Biolchini op.
Dematic heeft ook duurzaamheidsdoelen gesteld voor zijn supply chain, waardoor ervoor is gezorgd dat ruim 45 procent van de meest strategische leveranciers in 2022 ook het EcoVadis-keurmerk of een gelijkwaardige certificering behaalde. Eind 2023 moeten alle leveranciers met een hoog risico hun duurzaamheidsdata bij EcoVadis, of een vergelijkbare organisatie voor duurzaamheidsbeoordeling, indienen. In 2025 gaat dit gelden voor alle directe leveranciers van Dematic.
In 2022 heeft Dematic ook nog noemenswaardige verbeteringen bereikt op andere gebieden van milieubescherming. Hoewel de activiteiten dynamisch zijn geweest sinds het einde van de pandemie, is het bedrijf erin geslaagd het totale volume van zijn scope 1- en 2-broeikasgasemissies terug te dringen, waardoor deze met 24 procent zijn gedaald ten opzichte van 2020. In lijn daarmee is de intralogistiek specialist een van de genomineerden voor de eerste Duitse Duurzaamheidsprijs voor bedrijven. Deze prestigieuze prijs beloont duurzaamheidsprestaties in het bedrijfsleven, gemeenschappen en onderzoek. “Een hernieuwde erkenning van onze inzet voor een duurzame toekomst”, zegt Biolchini.
Ook de aangescherpte maatregelen om de hoeveelheid afval terug te dringen hebben zijn effect: het totale afval daalde vorig jaar met 7 procent naar 3.727 ton. “Dit succes is het gevolg van nieuwe processen op onze productielocaties, omdat hier het grootste verbeterpotentieel ligt”, licht Biolchini toe. Om deze te benutten analyseert en evalueert Dematic regelmatig de gebruikte methoden en zoekt men naar innovatieve oplossingen om afval en schroot te verminderen, van traditionele recycling tot materiaalterugwinning.
“Efficiëntie is altijd een van de redenen geweest voor het succes van Dematic”, zegt Biolchini. “Onze klanten verwachten van ons dat we hun processen efficiënter maken. We stellen dezelfde eisen ook aan onze eigen bedrijfsprocessen. Daarom beoordelen we continu onze processen en identificeren we waar en hoe we de impact van onze activiteiten op het milieu het meest effectief kunnen reduceren.”
Vanuit dit gedachtegoed is Dematic in 2019 begonnen met de implementatie van een ISO 14001-gecertificeerd milieumanagementsysteem (EMS) op alle locaties. Zo’n EMS wordt gecertificeerd door een onafhankelijke instantie volgens strikte ISO-criteria en zorgt voor een continue, systematische verbetering van de milieuprestaties. Sinds december 2022 bedraagt het percentage gecertificeerde locaties 81 procent. Het doel is om in 2024 de grens van 100 procent te bereiken.
Het onderwerp van Dematic’s duurzaamheidsverslag zijn de bedrijfsactiviteiten, prestaties en kerncijfers over het boekjaar 2022, oftewel 1 januari tot en met 31 december 2022.