Blog: ‘100% beschikbaarheid is (nog) geen utopie’

16 augustus 2019

Door Arnaud Bacros, Managing Director Enterprise Benelux bij Dell Technologies

De recente technische problemen bij Tax-on-Web, de informaticaproblemen bij Argenta die vorig jaar hun internetbankieren lamlegde, …  100% uptime is blijkbaar eerder een illusie en meer een marketingverhaal. Toch moeten bedrijven vandaag op elk moment toegankelijk zijn voor hun partners. Er zijn hiervoor ​​technologische oplossingen voor handen…

Toen de bedrijfswereld de noodzaak ondervond om 24/7 toegankelijk te zijn voor leveranciers, partners en klanten, hebben velen – aanvankelijk spelers uit de financiële wereld – ingezet op een redundante infrastructuur (opslag- en/of servervirtualisatie). De volgende stap, hoge beschikbaarheidsgraad, hebben de meesten nog niet gezet. Met alle gevolgen van dien: onbeschikbaarheid die het bedrijfsimago schade toebrengt en financieel verlies door mogelijk dataverlies. Die tweede stap implementeren is echter cruciaal voor dergelijke problemen, of ze nu van technische aard zijn of als gevolg van een cyberaanval.

Arnaud Bacros, Managing Director Enterprise Benelux bij Dell Technologies

Je kan verschillende maatregelen nemen om een ​​betere uptime van de IT-infrastructuur te garanderen. Zo maakt redundantie van datacenters het mogelijk om in geval van problemen een server of app opnieuw te starten vanuit het tweede datacenter dat een (realtime) kopie is. Daarnaast is virtualisatie een belangrijke stap op weg naar hoge beschikbaarheid. Maar zelfs vandaag hebben veel bedrijven nog geen strategie voor Disaster Recovery (back-up & recovery) ingevoerd, ook niet voor hun meest kritieke toepassingen. Ten slotte bestaan ​​er oplossingen voor gegevensbescherming en om je beter te wapenen tegen cybercriminaliteit.

Cloud in grote bedrijven

In de praktijk zullen verschillende technologieën worden ingezet om gegevens (end-to-end) te beschermen. En als het bedrijf besluit om (geheel of gedeeltelijk) naar de openbare cloud te migreren, moet ervoor worden gezorgd dat problemen met de beschikbaarheid duidelijk zijn geïdentificeerd en vastgelegd in de Service Level Agreement (SLA) met de cloudprovider.

Een cloud-first strategie moet gebaseerd zijn op een nauwkeurige analyse in functie van de applicatie, terwijl tegelijkertijd een infrastructuurdiagram moet worden opgesteld met volgende criteria in het achterhoofd: beschikbaarheid en beveiliging van de app. Als de cloudprovider mooie beloftes maakt, is het slechts een kwestie van verifiëren of een migratie naar de cloud gegrond is op basis van deze criteria. Het mag duidelijk zijn dat zo een cloudmigratie tijd kost. En dus ook duurder zal zijn. Ik geef hier graag het voorbeeld van een grote Nederlandse bank. Die wou 50% van al haar applicaties naar de cloud verhuizen. Na een paar jaren is de bank daarop moeten terugkomen en besloot ze om slechts 5 tot 10% van haar infrastructuur in de cloud te exploiteren.

Een groot bedrijf zal dus eerder moeten kiezen voor een multi-cloudstrategie. Best is deze multi-cloud neutraal zodat je het beste platform kan kiezen, afhankelijk van de applicatie en de meest relevante provider, … elke cloud aanbieder heeft immer zo zijn pluspunten.

Cloud op de KMO-markt

Van haar kant kan zelfs de kleinste organisatie nu een ​​hyperconverged architectuur hebben, gekoppeld aan een orchestration-oplossing om een ​​betere transparantie tussen de cloud en zijn interne infrastructuur te waarborgen. In de praktijk kan een KMO bijvoorbeeld Pivotal inzetten voor SaaS en Kubernetes als containertechnologie, VMware voor orchestration en Dell EMC voor zijn interne platforms (inclusief VXRail in hyperconvergence) en een back-upoplossing in de cloud of lokaal.

En-en-verhaal

In de praktijk bieden wij daarom meer gestandaardiseerde oplossingen voor de middelgrote bedrijven en een op maat gemaakte aanpak voor grotere organisaties. Zonder de publieke cloud tegenover de private cloud te zetten, maar in plaats daarvan voor een hybride multi-cloudstrategie te kiezen. Een en-en-verhaal dus.

Bovendien zal de migratie tussen publieke en private clouds worden vergemakkelijkt door de implementatie van softwaregedefinieerde technologieën, zoals op WAN-niveau met VeloCloud. Dat stelt bedrijven in staat om zeer eenvoudig hybride WAN-services te bouwen en te exploiteren vanaf een centrale console in de cloud. Bovendien moet je ook rekening houden met de opkomst van de edge, omdat een deel van de rekenkracht zal verhuizen van de cloud naar de periferie (dichter bij de endpoints), wat altijd meer vermogen vereist.

Veiligheid primordiaal

In dit verhaal – eigenlijk in elke actie die een bedrijf onderneemt – is veiligheid een van de belangrijkste criteria. Bij Dell Technologies kiezen we voor een drieledige aanpak op vlak van beveiliging. Ten eerste bieden we met SecureWorks een Security Operations Center (SOC) waar vanop afstand de beveiliging van de klant zijn infrastructuur wordt beheerd. Daarnaast is er met RSA, dat tokens beheert, een oplossingen voor IAM (identiteits- en toegangsbeheer) en GRC (beheer, risico en compliance). De derde securitylaag die Dell Technologies biedt zijn oplossingen voor recovery. Hiermee kunnen management- en automatiseringssoftware uitgerold worden, waardoor het mogelijk is om processen te automatiseren en kritieke end-to-end-gegevens te beschermen, met identificatie van verdachte activiteiten en herstart in geval van (grote) problemen.

Cruciaal ongeacht grootte

De publieke cloud mag niet zomaar gezien worden als dé wonderoplossing. Volgens recente schattingen van Google zullen 30% van de data die naar de cloud zijn gemigreerd, binnenkort terugkeren naar een on premise-omgeving. Het is daarom belangrijk om bedrijven die cloud overwegen, goed te informeren om hen bewust te maken van de voor- en nadelen van elke aanpak, waardoor ze een weloverwogen beslissing kan nemen.

Kortom, de acceptatie van de cloud wordt cruciaal voor een organisatie, ongeacht de grootte. Een acceptatie die zal gestimuleerd worden door het feit dat bedrijven nog steeds meer consumenten IT-consumptie in een flexibel model.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This