Op 9 november is het exact één jaar na de commercialisatie van MineHarmony, kondigt Huawei een nieuwe fase in de uitrol van het smart mining-concept aan. Want de intrede van 5G en AI brengt de markt in een stroomversnelling. Tijdens Huawei Connect 2022, de jaarlijkse bedrijfsconferentie, benadrukte roterend voorzitter Ken Hu dat Huawei op hetzelfde elan verdergaat: met partners samenwerken die de juiste technologie op de juiste plaats voor hun klanten weten in te zetten, en die maximaal laten renderen.
“Om klanten gefundeerde oplossingen te bieden die voor honderd procent aan hun noden beantwoorden, moeten we nauw samenwerken. Alleen zo kunnen we de uitdagingen in de mijnindustrie aanpakken”, zegt hij. Volgens Hu nam het Mine Team een flinke sprong voorwaarts, sinds de take-off vorig jaar. Vooral met MineHarmony OS, een innovatie die Huawei samen met China Energy Investment Corporation ontwikkelde. Het besturingssysteem werd uitgerold voor 3.300 apparaten in 13 mijnen en een steenkoolwasserij.
Daarmee boekten ze bijvoorbeeld een grote vooruitgang in de Mongoolse Wulanmulun-mijn (beter bekend als ‘Ulan Moran’) op het vlak van connectiviteit, interface en datatoegang. Het systeem biedt een veelvoud aan innovatieve toepassingen, zoals slim gebruik van materialen, auto patrol op vaste locaties en het online upgraden van apparaten en machines. Wat normaal een dag duurt, gebeurt nu in vier minuten.
Interconnectiviteit, interoperabiliteit en datatoegang vormen belangrijke voorwaarden voor de digitale transformatie. Daarbij is een netwerk van corresponderende technologieën het eerste wat de mijnen nodig hebben. Dat realiseerde Huawei nu ondergronds, met hun 5G-netwerk en optische FTTM- en IPv6-software. Twee uiterst betrouwbare technologieën met een lage latentie en een waaier aan toepassingen. Van video backhaul tot telegeleide machines.
Ondergrondse koolmijnen zijn met allerlei toestellen en gereedschappen uitgerust, élk met hun eigen protocol. Het is een immense uitdaging om die met elkaar te laten communiceren. Daarom bundelden Huawei en China Energy de krachten met meer dan dertig partners. Samen ontwikkelden ze MineHarmony: het allereerste IoT-besturingssysteem voor de mijnsector. En dat in slechts drie maanden tijd.
Als toonaangevend industrieel IoT-systeem, biedt MineHarmony méér dan een globaal systeem, want ook onbemande inspecties verlopen nu vlotter. Elk toestel kan op MineHarmony worden aangesloten, ongeacht het formaat. Zo verbindt het devices en gebruikers en wordt data-uitwisseling mogelijk.
Dankzij 5G+AI-video stitching kunnen mijnbouwmachines nu ook perfect vanop afstand worden bestuurd. Dat is een flinke upgrade voor werknemers, die nu ondergronds kunnen opereren vanuit hun kantoor. Het maakt de mijnindustrie stukken veiliger én aangenamer om in te werken.
Het ondergrondse 5G-netwerk levert nóg voordelen op. De sites worden in real time gemonitord, terwijl slimme algoritmes afwijkingen uiterst accuraat opsporen. Tijdrovende handmatige inspecties ruimen zo dus plaats voor een intelligent besturingssysteem dat 24/7 draait. Daardoor daalt de mankracht aan ondergrondse inspecteurs met 20 procent.
Het Huawei Mine Team creëerde zo een baanbrekende digitale hub voor de mijnindustrie, op basis van cloudplatforms, met data als sleutelfactor én veiligheid als waarborg. En met uniforme standaarden, procedures, dataspecificaties en een sterke affiniteit met het veld. Daarmee bouwt het de IoT-funderingen voor de toekomst van de mijnenbouw en breekt het een lans voor de integratie van de volgende generatie ICT-toepassingen en standaarden in de mijnsector. Hiervoor wil het team nauw met de sector samenwerken en zo een meerwaarde bieden aan de volledige mijnindustrie. Van de mijnbouwbedrijven tot de toeleverings- en de industrieketens. Want als machines het vuile en gevaarlijke werk overnemen, wordt het voor iedereen veiliger én efficiënter.
De industriële digitale transformatie brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Huawei kijkt uit naar de verdere samenwerking met klanten en partners, in een geest van openheid en innovatie.
Het wil ook zijn partners aanmoedigen om de handen in elkaar slaan, zodat ze samen een digitale revolutie kunnen ontketenen, met winst voor de economie én voor de samenleving.