Dell Technologies over AI, energie en de toekomst van efficiënt werkende datacenters

11 juni 2025

Dell Technologies ziet een snelle toename van AI-werkbelasting in datacenters, het energieverbruik en de werkingskosten en de emissies. Sommige experts voorspellen zelfs dat datacenters tegen 2030 dubbel zoveel energie gaan verbruiken en zo de druk op de nu al overbelaste elektriciteitsnetten nog zullen vergroten. Voor Dell Technologies is betrouwbare, robuuste en betaalbare energie een topprioriteit geworden voor de werking van datacenters over de hele wereld.

Om die uitdaging aan te pakken, stelt Dell Technologies de vraag of AI zelf zou kunnen bijdragen tot het verbeteren van het energieverbruik, de flexibiliteit van het elektriciteitsnet en het stroomlijnen van industriële processen. Met andere woorden, kunnen de uitdagingen van vandaag worden omgevormd tot oplossingen?

De werking van datacenters anders aanpakken in functie van de vraag naar en het aanbod van energie

Bij Dell Technologies begint het met het opvoeren van de efficiëntie van onze AI-portefeuille: van servers van de volgende generatie die het energieverbruik van de CPU tot 65% verhogen, over baanbrekende innovaties in koeling tot geavanceerde softwaremanagementsystemen om nog optimaler te werken. Klanten zoals Verne, Fulgent Genetics en Emirates NBD slaagden erin hun infrastructuur en energiestrategieën te herdenken en hun voetafdruk aanzienlijk te verkleinen.

We kijken ook uit naar mogelijkheden om grenzen te verleggen en verder te denken dan infrastructuurinnovatie om slimmere methoden te ontdekken om de elektriciteitsvraag af te stemmen op het elektriciteitsaanbod op het niveau van de werkbelasting.

Voor een van onze nieuwste onderzoeksprojecten, Concept Astro, maken we gebruik van agentic AI, digitale tweelingen en automatisering voor een slimmere besluitvorming om de IT-activiteiten te verbeteren en het energieverbruik te verlagen. Denk aan een geïnterconnecteerde, adaptieve ‘AI Factory’ die de tijdsduur om een taak af te werken en de daartoe benodigde hoeveel energie kan voorspellen. Stel dat die fabriek elektriciteitsnetbewust is, en realtime netgegevens en voorspellingen ophaalt om het ideale moment, de ideale plek en de benodigde resources te bepalen om de taak uit te voeren, met prioriteit voor werkbelastingen op basis van bedrijfsbehoeften, beschikbaarheid van energie en/of kosten. Dat zou gebruikers de keuze kunnen bieden uit een menu van opties en aanbevelingen, of zou werkbelastingen automatisch kunnen instellen op uitvoering binnen vooraf geconfigureerde parameters.

Voeg daar nog de mogelijkheid aan toe om al die informatie te raadplegen via een eenvoudig dashboard of door rapporten op te vragen aangepast aan uw rol van onderzoeker of datacenterbeheerder, tot CFO, CIO of tot facilities-medewerker. Concept Astro zou diegenen die de werkbelastingen moeten draaien, kunnen helpen om slimmere beslissingen te nemen, en het zou zelf ook realtime inzichten verkrijgen voor een completer beeld over de een of meer eigen datacenter(s), en nog veel meer. Voor de facilities-afdeling en de CFO biedt het een manier om te zien hoe uw teams de kosten verlagen door energie-intensieve werkbelastingen op tijdstippen en locaties geoptimaliseerd uit te voeren zonder afbreuk te doen aan de bedrijfsresultaten.

Een bijzonder interessante mogelijkheid, maar vooralsnog louter een concept, waarvoor onze ingenieurs de grenzen van het mogelijke verleggen om het op grote schaal waar te maken. In die iteratie maken we gebruik van digitale tweelingen om werkbelastingen te simuleren, zodat we inzichten kunnen verkrijgen en manieren kunnen bepalen om de beschikbare stroom voor datacenters effectiever en elektriciteitsnetbewust te gebruiken. Concept Astro bouwt voort op de Dell AIOps Monitoring Suite en beschikt over de huidige capaciteiten van Dell’s AIOps Assistant, waaronder de mogelijkheid voor klanten om contextbewuste vragen te stellen over hun aangesloten infrastructuur en om aanbevelingen op maat te ontvangen op basis van hun huidige systeemconfiguratie.

Reële impact door publiek-private samenwerking

Om uit te testen hoe ver Concept Astro zou kunnen gaan, hebben we met het Scripps Institution of Oceanography aan de University of Californië in San Diego samengewerkt om hun laboratoriumcapaciteit voor koraalrifonderzoek uit te breiden. Met de hulp van de Dell AI Factory en NVIDIA zet het team miljoenen onderwaterfoto’s om in 3D-modellen op hoge resolutie om de gezondheid van koraalriffen overal ter wereld te beoordelen. Per duik (300 tot 400 duiken per jaar) verzamelt het team ongeveer 350 GB aan beelden. De verwerking van die beelden vergt dus een aanzienlijke rekenkracht en opslagcapaciteit.

Tijdens een recent proefproject hielp Concept Astro het Scripps Institute om de optimale tijden en plekken vast te stellen voor het verwerken van de werkbelasting op basis van kosten, snelheid, emissies of een combinatie van die drie. Het team wist de werkbelastingen in te plannen in optimale energietijdspannen, en zo de druk op het elektriciteitsnet te verlichten zonder de continuïteit van het onderzoek te verstoren. Op die manier slaagde Scripps erin om 20% kosten te besparen en de emissies met 32% te verminderen.i Door hun verouderde datacenterapparatuur te upgraden naar de Dell AI Factory met NVIDIA, waaronder de nieuwste generatie servers van Dell, kan Scripps nu twee keer zoveel beelden in dezelfde tijdspanne verwerken.

Een robuuster energie-ecosysteem opbouwen

Bij Dell helpen we klanten ook met het benutten van het volledige potentieel van AI voor bedrijven en het minimaliseren van hun energieverbruik en werkingskosten. Wij willen zelf ons aanbod voortdurend innoveren, verfijnen en verbeteren om nog meer economische en maatschappelijke waarde te leveren.

Onze drijfveer is om onze klanten te helpen bij het overwinnen van hun grootste uitdagingen. Met de energie-efficiënte technologieën die nu al een transformatie ontketenen in bedrijfsactiviteiten en vooruitstrevende concepten zoals AI-aangedreven werklastplanning, kunnen we ondernemingen helpen hun kosten te verlagen, het elektriciteitsnet robuuster te maken en significante vooruitgang te boeken.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This