De gevolgen van ‘AI Everywhere’

14 mei 2025

AI verandert steeds vaker de manier waarop we werken en leven of gooit het zelfs compleet overhoop. In een rapport van analistenbureau IDC wordt deze ontwikkeling ook wel “AI Everywhere” genoemd.  Dat klinkt voor sommigen misschien wat onheilspellend. Maar wat merken we hier bijvoorbeeld van op de werkvloer? En hoe kan een werkgever zich daarop voorbereiden? In dit artikel bespreek ik de vijf belangrijkste veranderingen die AI binnen organisaties teweeg zal brengen en hoe je hierop kunt inspelen.

1.   Het personeelsprobleem

Het is allereerst belangrijk dat organisaties zich realiseren dat medewerkers ook bang kunnen zijn voor de komst van AI. Wanneer AI voor steeds meer taken wordt ingezet, zullen veel medewerkers moeite hebben om hun waarde binnen de organisatie te definiëren. De angst voor ontslagrondes ligt dan op de loer. Maar mensen zijn – en blijven – onmisbaar. Het is ontzettend belangrijk om dit regelmatig te communiceren, zodat medewerkers zich gewaardeerd blijven voelen en zich comfortabel voelen met de nieuwe rol die ze binnen de organisatie innemen.

2.   Investeren in medewerkers

In die nieuwe rol zullen medewerkers ook andere vaardigheden nodig hebben. Het is belangrijk om daar als werkgever in te investeren. Denk bijvoorbeeld aan het aanmoedigen van medewerkers om AI-toepassingen in hun eigen tempo uit te proberen of het vrijmaken van budget voor trainingen. Door die trainingen leren medewerkers niet alleen om AI als een hulpmiddel te gebruiken, maar vooral hoe deze tool het bedrijf op grootschalig niveau vooruit kan helpen. 

3.   Nieuwe verwachtingen 

Bij de nieuwe vaardigheden zien we vooral een verschuiving van operationele werkzaamheden naar inzichtelijk vaardigheden. Zo was het vermogen om snel en efficiënt taken onder de knie te krijgen eerder de sleutel tot hoge waardering binnen het bedrijfsleven. Maar wanneer AI deze taken overneemt, zal dat in de toekomst geen onderscheidende factor meer zijn. Het vermogen om snel inzichten uit data te halen of om kansen voor innovatie te spotten, zal dan juist de aandacht van managers trekken. 

4.   De AI-dirigent

Naast de medewerkers, heeft ook AI begeleiding nodig. Naarmate deze tool breder in een organisatie wordt ingezet, ontstaat de behoefte aan AI-dirigenten. Een rol die bijvoorbeeld de CTO binnen een organisatie goed zou kunnen vervullen. Zijn of haar taak is het adviseren over de inzet van AI, het in kaart brengen van de risicofactoren en het coördineren van de AI-tools die organisaties in de toekomst grootschalig zullen gebruiken. Zo zorgt deze AI-dirigent ervoor dat AI op een goede, behulpzame en ethische wijze wordt gebruikt en gemonitord. Deze functie is nu al aan te raden, maar wordt door de snelle ontwikkeling in AI in de toekomst onmisbaar.

5.   Van tactisch naar strategisch 

AI blijft immers constant groeien. Binnen één jaar wordt AI misschien ingezet om klantgedrag te voorspellen of het wervingsproces te verbeteren, maar binnen vijf jaar zal AI uitgroeien tot een agent die strategieën kan bedenken én uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan een strategie voor het voldoen aan duurzaamheidsrichtlijnen of het dynamisch optimaliseren van de toevoerketen. AI wordt dan onmisbaar voor organisaties die willen profiteren van verbeterde besluitvorming, procesoptimalisatie en innovatie. Zolang alle medewerkers actief werken met en toezicht houden op de AI-systemen, wordt dat in de toekomst dé sleutel tot concurrentievoordeel.

Succes in de tijd van AI 

AI transformeert de manier waarop mensen werken, hoe taken worden aangepakt en de snelheid waarmee organisaties strategische beslissingen kunnen nemen. Organisaties die huiverig blijven om AI in te zetten, zullen achterblijven in de digitale transformatie en zo achterlopen op hun concurrenten. Nu jij weet welke veranderingen er aan de horizon staan, bevind jij je in de perfecte positie om jezelf, jouw organisatie en medewerkers hierop voor te bereiden. In een wereld van AI Everywhere, zullen vooral de organisaties die nu al inzetten op de veranderingen van AI écht succes boeken.

Claus Jepsen

Claus Jepsen

Claus Jepsen, CTO bij Unit4

Pin It on Pinterest

Share This