Uit een onderzoek uitgevoerd door Coleman Parkes Research in opdracht van Mendix, een Siemens-bedrijfsonderdeel, blijkt dat low-code platforms een strategische factor zijn geworden die digitale transformatie en innovatie ondersteunt op organisatorisch niveau.
Nu steeds meer essentiële data bij organisaties in de maakindustrie vastzitten in legacy-systemen, is het zinvol om applicaties te ontwikkelen die bedrijfsoperaties kunnen digitaliseren. Digitale transformatie staat hoog op de agenda in de maakindustrie, bijvoorbeeld om kwaliteitscontroles te verbeteren en om klanttevredenheid of de veiligheid van medewerkers te verhogen. Wereldwijd geeft iets meer dan de helft van IT leiders in de maakindustrie (52%) aan dat digitale transformatie de belangrijkste use case is voor low-code.
Het rapport ‘The Low-Code Perspective: Insights from Enterprise IT Leaders’ biedt inzicht in de belangrijkste trends die de low-code markt vormgeven. Voor het onderzoek zijn 2.000 C-suite executives en IT-beslissers wereldwijd ondervraagd uit verschillende sectoren, waaronder 500 in de maakindustrie. Het onderzoek, dat tevens is gehouden onder organisaties in de financiële dienstverlening, publieke sector en retail, is uitgevoerd in de Benelux, Duitsland, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Enkele highlights uit het onderzoek zijn:
- Iets meer dan driekwart (77%) geeft aan dat de C-suite de drijvende kracht is achter de adoptie van low-code. Low-code wordt gezien als een strategische technologie die wordt gebruikt om digitale transformatie te vereenvoudigen en de operationele efficiëntie te verbeteren. In de Benelux is bij vrijwel elke organisatie in alle onderzochte sectoren de C-suite betrokken bij de besluitvorming rond low-code adoptie, slechts 4% geeft aan dat dit niet het geval is.
- De overgrote meerderheid (84%) van de IT-leiders in de maakindustrie zegt dat de combinatie van AI en low-code hun organisatie helpt om sneller te innoveren. Toch maakt 69% van de IT-leiders in de maakindustrie wereldwijd zich zorgen over de governance van softwareontwikkeling die wordt ondersteund door AI. Uit de resultaten van de survey blijkt dat IT-leiders willen investeren in low-code en AI, maar ze erkennen dat de functionele implementatie bijscholing vereist voor zowel developers als niet-technische gebruikers.
Highlights van low-code
Uit het onderzoek blijkt dat low-code organisaties aanzienlijke voordelen biedt. Er was in de maakindustrie een duidelijke consensus dat low-code de productiviteit verhoogt en organisaties helpt om sneller op grote schaal te innoveren:
- 83% van de respondenten zegt dat low-code de productiviteit van technische teams verbetert;
- 76% is het ermee eens dat low-code het softwareontwikkelproces stroomlijnt;
- 75% van de IT-leiders geeft aan dat low-code de time-to-market verbetert;
- 84% van de IT-leiders gelooft dat de combinatie van AI en low-code hun organisatie sneller helpt te innoveren;
- 75% van de IT-leiders is het ermee eens dat ontwikkelteams op grote schaal kunnen innoveren met low-code.
Low-code: een top-down beslissing
Uit het onderzoek blijkt dat de gehele C-suite voorstander is van low-code. In de maakindustrie geeft de helft van de organisaties aan dat de COO (50%) en de CEO (51%) beide sterk betrokken zijn bij de besluitvorming rondom de adoptie van low-code. Vergeleken met andere onderzochte sectoren zijn CEO’s in de maakindustrie zelfs het sterkst betrokken.
Dit is begrijpelijk – het onderzoek toont duidelijk aan dat low-code een positieve impact heeft bij enterprises wereldwijd. In de maakindustrie wordt low-code ingezet voor digitale transformatie (52%), om legacy-processen te verbeteren (48%) en om de operationele kosten te verlagen (43%). Allemaal use cases die een organisatorische impact hebben.
Meer dan driekwart van de respondenten uit de maakindustrie (77%) geeft aan dat hun C-suite low-code als de enige optie ziet voor softwareontwikkeling in de toekomst voor hun organisatie. Organisaties moeten kosten beheersen en tegelijkertijd innoveren, low-code helpt hen hierbij. Organisaties kunnen daarnaast sneller ‘future-proof’ apps bouwen met low-code.
Opleiden en bijscholen voor de beste ROI
Een grote meerderheid van de respondenten (81%) maakt gebruik van low-code en door AI ondersteunde softwareontwikkeling. Hoewel steeds meer organisaties gebruikmaken van AI bij softwareontwikkeling, is deze technologie nog niet onfeilbaar. Voor een meerderheid van de IT-leiders in de maakindustrie is verdere educatie voor zowel ontwikkelaars als niet-technische gebruikers essentieel:
- 69% van de IT-leiders maakt zich zorgen over de governance van door AI ondersteunde softwareontwikkeling;
- 86% van de respondenten is het ermee eens dat er meer training nodig is om ervoor te zorgen dat developers AI op de juiste manier gebruiken bij softwareontwikkeling;
- 82% van de respondenten is van mening dat de C-suite in hun organisatie begrijpt dat ze hun technische personeel moeten bijscholen om het potentieel van low-code optimaal te kunnen benutten;
- 70% van de IT-leiders is overtuigd dat de C-suite van hun organisatie begrijpt dat ze niet-technisch personeel moeten bijscholen om fusieteams te creëren die het potentieel van low-code kunnen benutten.
Hoewel personeel dus verder opgeleid moet worden, verkleint low-code volgens de meeste IT-beslissers (68%) de risico’s en verbetert het de naleving van de nieuwste wet- en regelgeving. Dit is voor organisaties zelfs zo belangrijk dat ruim vier op de tien (42%) van de maakindustrie-respondenten governance en security noemt als een van de drie bepalende criteria voor het evalueren van een low-code platform.
“Low-code is meer dan alleen een tool om handmatige processen te vereenvoudigen – het heeft de potentie om complete bedrijfsprocessen opnieuw vorm te geven. Uit dit onderzoek blijkt dat de markt dit potentieel erkent. Door low-code strategisch in te zetten, kunnen bedrijven hun digitale transformatie versnellen en op grote schaal innoveren. Bovendien opent het nieuwe deuren voor samenwerking tussen fusieteams. Voorwaarde is wel dat organisaties investeren in het opleiden van gebruikers, om low-code optimaal af te stemmen op hun specifieke behoeften. Zo speelt low-code niet alleen in op de huidige markteisen, maar legt het ook de basis voor continue innovatie”, zegt Raymond Kok, CEO bij Mendix.
Het volledige rapport ‘The Low-Code Perspective: Insights from enterprise IT leaders’ is te downloaden via:https://www.mendix.com/resources/low-code-perspective/.