Mede dankzij COVID is de manier waarop veel mensen werken aanzienlijk veranderd. We passen niet langer losse applicaties voor chat, video calls of file sharing toe, maar zoeken juist een geïntegreerde digitale werkomgeving. Vaak is dat Microsoft Teams. Met de recente forse prijsverhogingen van Microsoft, ziet Nextcloud een grote kans voor Nextcloud Talk, een open source-alternatief voor Teams. Daarom lanceerde het deze week tijdens een event in Parijs een nieuwe versie van Nextcloud Talk die drastisch is uitgebreid en tal van AI-voorzieningen kent.
Nextcloud hoopt dat veel bedrijven en overheden in Nextcloud Talk een serieus alternatief zien voor Microsoft Teams-gebruikers. “Dat kan zijn vanuit kostenoverwegingen”, vertelt Jos Poortvliet, een van de oprichters van Nextcloud. “Maar ik zie ook steeds meer discussie over de vraag of overheden en bedrijven eigenlijk niet te afhankelijk zijn geworden van Amerikaanse firma’s in een tijd waarin we veel geopolitieke spanningen zien. Digital sovereignty wordt steeds meer een belangrijk thema.”
Poortvliet noemt de nieuwe editie van Nextcloud Talk ook wel de “Paris Edition”. Deze release positioneert hij als een volwaardig open source-alternatief voor Microsoft Teams. Maar kan Nextcloud met Talk de concurrentiestrijd met Microsoft wel aan?
“Nextcloud Talk is ontworpen als een platform voor samenwerking, volledig beheerd door de gebruiker of organisatie”, vertelt Poortvliet. “Dit betekent dat alle data lokaal kan worden opgeslagen, wat essentieel is voor organisaties die waarde hechten aan controle en privacy. In tegenstelling tot Microsoft Teams, dat afhankelijk is van een cloud-gebaseerde infrastructuur, biedt Nextcloud Talk een oplossing die volledig op locatie kan worden gehost of via vertrouwde IT-partners wordt beheerd. Je kunt Nextcloud Talk dus in een eigen datacenter ‘draaien’, of bij een hostingpartij waar je vertrouwen in hebt.”
Belangrijke functies van de Paris Edition
De nieuwe versie introduceert diverse verbeteringen die gericht zijn op gebruikerservaring en schaalbaarheid. Allereerst is er nu een desktop client beschikbaar voor alle belangrijke platformen (Windows, MacOS, Linux). Ook is veel tijd en energie gestoken in het verder verbeteren van het gebruiksgemak. De client biedt daarom nu functies als installatie zonder administrator-rechten (voor Windows-gebruikers via MSI of Squirrel). Ook kunnen updates op sommige platformen vanaf nu automatisch worden geïnstalleerd.
Nextcloud heeft ook de mogelijkheden van zijn AI-assistent flink uitgebreid. Kon deze bijvoorbeeld al samenvattingen van teksten maken en antwoorden op emails voorbereiden, nu kan de assistent bijvoorbeeld ook transcripts maken van calls en samenvattingen maken van ongelezen chatberichten. “We kennen allemaal de impact van een enorm aantal ongelezen chat- of emailberichten. Alles doorlezen kan uren tijd kosten. Onze AI-assistent maakt korte samenvattingen zodat je heel snel de belangrijkste gesprekken er uit pikt zodat je die kunt doorlezen, terwijl je bij andere berichten genoeg hebt aan de korte samenvatting. Dit verbetert de persoonlijke productiviteit enorm.”
Nextcloud Talk kent nu ook de mogelijkheid om webinars op te zetten. Deze functionaliteit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor trainingssessies of marketingprogramma’s. “Maar het helpt ook voor het verbeteren van de onderlinge communicatie. Zo kun je bijvoorbeeld chat rooms aanmaken waarin geografisch gespreid werkende teamleden toch voortdurend direct met elkaar in contact staan”, aldus Poortvliet.
Een belangrijk punt bij Nextcloud Talk is de naadloze integratie met Nextcloud Files. Gebruikers kunnen hierdoor bestanden direct vanuit een chatroom opslaan en beheren. Calls kunnen gemakkelijk worden verrijkt met gedeelde documenten, agenda’s, takenlijsten en dergelijke. De AI-assistent speelt hierbij een duidelijke rol, door uit transcripts van calls tevens aspecten te genereren als takenlijsten inclusief de persoon aan wie een taak is toebedeeld.
Nextcloud Talk kan worden ingezet voor kleine teams, maar ook voor grootschalige organisaties, met ondersteuning tot wel 100.000 gebruikers per instance. Er zijn diverse implementatiemogelijkheden: volledig achter een firewall, wat ideaal is voor overheden, via openbare internettoegang met robuuste beveiligingsmaatregelen, of in de vorm van hybride modellen met een aparte publieke en private instances.
Met deze benadering speelt Nextcloud in op de Europese focus die steeds meer op digitale soevereiniteit komt te liggen. Terwijl Microsoft Teams diep geïntegreerd is in Windows en daarmee een enorme marktpositie heeft, biedt Nextcloud Talk een open source-alternatief waarbij het volledig kunnen controleren en zelf beheren van de eigen data en bestanden centraal staat. Het stelt gebruikers in staat hun infrastructuur te beheren zoals zij dat willen, zonder concessies te (hoeven) doen aan privacy of controle.
De nieuwe versie van Nextcloud Talk is vanaf 3 december beschikbaar.