Bij ruim kwart scale-ups blijft groei steken door belemmerende IT-infrastructuur

23 oktober 2024

26 procent van de scale-ups loopt ertegenaan dat hun huidige IT-infrastructuur de verdere groei van de organisatie, in zowel medewerkers als afdelingen, niet aan kan. Dit blijkt uit de Growth Generator, een onderzoek naar de uitdagingen die bedrijven tegenkomen wanneer zij groeien. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van financiële dienstverlener Mollie, onder 200 beslissers werkzaam bij groeibedrijven. Ook in kansen voor internationale expansie worden de nodige scale-ups beperkt door hun IT. Maar liefst 28 procent zegt namelijk dat hun huidige systemen onvoldoende geschikt zijn voor groei van het bedrijf naar buitenlandse markten. ​ 

Concurrentie ligt op de loer

Dat de groei beperkt wordt, maakt ook dat de concurrentie de kans krijgt om een voorsprong op te bouwen. Bijna een derde van de beslissers (31%) is dan ook bang dat de concurrentie hen inhaalt wanneer de organisatie de IT-systemen niet snel update. 

Onvoldoende expertise in huis voor een veilig IT-systeem 

Dat het zoveel scale-ups niet lukt om hun IT-processen op orde te brengen, heeft onder andere te maken met een gebrek aan expertise. 37 procent geeft aan dat hun organisatie onvoldoende medewerkers in dienst heeft met de kennis om de IT-infrastructuur te verbeteren. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom iets meer dan een derde (35%) aangeeft dat men binnen hun organisatie geen idee heeft welke technologieën de processen intern efficiënter kunnen maken.

Echter beperkt het gebrek aan IT-expertise niet alleen de groei en efficiëntie, het zorgt ook voor flinke bedrijfsrisico’s. Ruim een derde van de beslissers (36%) geeft namelijk aan dat er binnen hun groeibedrijf onvoldoende kennis rondom cybersecurity is om een veilig IT-systeem te hebben.

Stefanie Richheimer, VP Benelux bij Mollie: Wanneer start-ups hun eerste software aanschaffen, wordt er vaak nog niet volledig rekening gehouden met de toekomst. Zo zien we regelmatig dat er gekozen wordt voor een oplossing die beperkt is in capaciteit en bijvoorbeeld slechts geschikt is voor tien verkopen per dag. Naarmate de webshop groeit, blijkt deze software vervolgens vaak niet meer te voldoen. Bedrijven moeten dan op zoek naar een nieuwe leverancier en daarmee al hun processen en systemen aanpassen, wat verre van ideaal is. Een efficiëntere aanpak is om al vanaf het begin een partner te kiezen die kan opschalen, zodat de groei van je bedrijf nooit door IT beperkt wordt.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This