Kubernetes Emissions Insights Tool wil duurzaamheid cloud-gebruik verbeteren

1 oktober 2024

Aknostic, een cloud-native consultancybedrijf, introduceert de Kubernetes Emissions Insights Tool. Deze tool helpt developers en bedrijven om de milieu-impact van hun cloud-gebruik te meten. Denk dan aan het energieverbruik, de koolstofemissies en de milieu-impact van hardware. De tool geeft inzicht in deze data, zodat gebruikers betere beslissingen kunnen nemen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en duurzaamheid te bevorderen binnen hun cloud-operaties.

De Kubernetes Emissions Insights Tool is ontworpen om de ecologische voetafdruk van Kubernetes-omgevingen te meten en te analyseren. De tool baseert zijn berekeningen op de Sustainable Carbon Intensity (SCI) specificatie, een ISO-standaard die rekening houdt met het energieverbruik van software, de koolstofintensiteit van de gebruikte energie, en de embedded emissies van de hardware. Deze combinatie maakt het mogelijk om een redelijk gedetailleerde analyse te maken van de energie- en koolstofimpact van specifieke workloads in de cloud.

Het bedrijf wil hierbij bereiken dat developers en bedrijven concrete inzichten krijgen in de milieu-impact van hun applicaties en hun infrastructuur. Daarmee wordt het mogelijk om bewuste keuzes te maken. Denk hierbij aan het optimaliseren van de software, het verplaatsen van workloads naar locaties met een lagere koolstofintensiteit, of het aanpassen van het gebruik aan momenten van hernieuwbare energie. 

De verzamelde gegevens kunnen worden gevisualiseerd via dashboards die de emissies van verschillende applicaties en cloud-accounts tonen. Dit stelt teams in staat om hun ecologische impact te vergelijken tussen releases, maar ook om trends te monitoren en hun prestaties te verbeteren zonder afbreuk te doen aan de operationele efficiëntie. Voor softwareontwikkelaars betekent dit dat elke release een meetbare impact heeft die ze kunnen volgen en optimaliseren.

De Kubernetes Emissions Insights Tool biedt bedrijven niet alleen inzicht, maar ook de mogelijkheid om actie te ondernemen op basis van de verkregen data. Dat kan weliswaar niet via de tool zelf, maar de inzichten bieden wel handvatten om dit met andere beheertools te doen. Zo kan bijvoorbeeld worden besloten om applicaties in minder koolstofintensieve regio’s te draaien, servers buiten werktijd uit te schakelen of KPI’s vast te stellen voor het verminderen van IT-emissies. 

Door de milieu-impact zichtbaar en meetbaar te maken, draagt de tool bij aan de bredere inspanningen voor duurzaamheid binnen de cloud-native sector. Met de Kubernetes Emissions Insights Tool hoopt Aknostic een stap te kunnen zetten naar meer transparantie ten aanzien van de milieu-impact van applicaties en workloads, wat bedrijven helpt om niet alleen kosteneffectief, maar ook milieubewust te opereren.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This