Onderzoek: generatieve AI speelt cruciale rol in cyberbeveiliging

24 september 2024

Eurofiber, leverancier van connectiviteit over glasvezel voor de zakelijke markt, sluit Provinciebestuur Limburg en 13 bedrijvenparken of een potentieel van 4.000 grote bedrijven en kmo’s in de provincie Limburg aan op dedicated glasvezel. De aanleg van glasvezel voor Provinciebestuur Limburg creëert tegelijk ook kansen voor 165 bijkomende bedrijven voor wie sterk verbeterde connectiviteit via glasvezel nu beschikbaar is.

Bij een dedicated fiber aansluiting beschikt een organisatie over een eigen, private glasvezelverbinding en zijn snelheid en bandbreedte gegarandeerd en aanpasbaar aan de concrete behoeften. Omdat de glasvezel connectiviteit niet gedeeld wordt met andere gebruikers, maakt het de verbinding veiliger en onafhankelijk van het verbruik van anderen. 

Eurofiber investeert al meer dan 20 jaar in de uitrol van vitale glasvezelinfrastructuur voor kmo’s, grote bedrijven en service providers. Met meer dan 70.500 kilometer aangelegde glasvezel in de Benelux, Frankrijk en Duitsland en via partnerships, is Eurofiber vandaag reeds in veel straten en bedrijvenparken aanwezig. Daarnaast voert Eurofiber ook een gefaseerde upgrade door van zijn volledige Belgische backbone newerk door middel van de vervanging van de bestaande hardware en een verhoging van de capaciteit tot 400 Gigabit. Met deze upgrade vangt Eurofiber de stijgende vraag van bedrijven op naar hogere bandbreedtes, snellere netwerken en een always-on verbinding. Bovendien stelt de gebruikte technologie Eurofiber in staat om zowel kmo’s als grote bedrijven flexibel en ‘op maat’ de meeste geschikte capaciteit aan te bieden, in functie van hun reële behoeften.  

Fundament voor duurzame groei 

Sinds 2022 investeert Eurofiber sterk in de provincie Limburg, wat resulteert in 40 kilometer extra aangelegde zakelijke glasvezel voor de Limburgse bedrijvenmarkt. Deze 40 kilometer, die een investering vragen van om en bij 3 miljoen, leggen de verbinding tussen de bedrijvenparken en de backbone van Eurofiber waardoor bedrijven toegang hebben tot het geüpgraded, toekomstbestendige netwerk van Eurofiber. Onder meer het Hasseltse bedrijvenpark Corda Campus waar 250 bedrijven gehuisvest zijn, het hoofdkantoor van Cegeka en Level27 vertrouwen al langer op Eurofiber’s dedicated glasvezelverbinding. Ook het Genkse Youston, een bedrijf gespecialiseerd in digitalisering van archieven, langdurige archiefopslag en archiefbeheer, schakelde enige tijd geleden over naar Eurofiber. “Door de grote hoeveelheden data die we elke dag verwerken, de urgentie van sommige opdrachten en de confidentialiteit van de documenten is connectiviteit voor ons cruciaal. Een dedicated, met andere woorden een eigen, niet-gedeelde verbinding is voor ons een absolute voorwaarde. Het laat ons toe om de nodige security oplossingen in te bouwen en niet afhankelijk te zijn van andere bedrijven”, verduidelijkt Wim Vanoeveren, CTO bij Youston. “Daarnaast hadden we de juiste expertise nodig om deze omgeving in te richten. Het is mooi om te zien dat de provincie Limburg grote stappen maakt in termen van digitalisering en dat Eurofiber mee zijn schouders zet onder de juiste connectiviteit beschikbaar te maken voor alle Limburgse bedrijven.”

Veiligheid, efficiënt beheer en schaalbaarheid

Het Provinciebestuur Limburg heeft in samenwerking met Eurofiber de netwerkinfrastructuur verbeterd door nagenoeg alle provinciale vestigingen via een 1 Gbps dedicated glasvezelverbinding te verbinden, wat zowel de gebruikerservaring van medewerkers als het beheer door de IT-afdeling verbetert en nieuwe technologieën sneller laat implementeren. Met deze performante en symmetrische verbinding verloopt alle communicatie en administratie efficiënter via het centrale Provinciehuis, wat essentieel is gezien de geografische spreiding van de sites. Door al het dataverkeer naar één centraal punt te consolideren en een gecentraliseerde firewall te implementeren, beschikt het Provinciebestuur vandaag over een beter beveiligde perimeter en verbeterde beveiligingsmogelijkheden in het hele netwerk. Ook schaalbaarheid en transparantie in het netwerk maken het makkelijker beheersbaar, waardoor het beschikbare personeel optimaal kan worden ingezet. Dankzij de nieuwe architectuur kan het Provinciebestuur Limburg het netwerk autonoom beheren zonder afhankelijk te zijn van externe operatoren, wat de controle en efficiëntie verder verhoogt.

“Met deze toekomstgerichte transformatie van haar netwerkinfrastructuur, positioneert Provinciebestuur Limburg zich in de voorhoede van netwerkinnovatie binnen de openbare besturen. Met de huidige dedicated glasvezelverbinding effent het de weg voor verbeterde veiligheid, efficiëntie en connectiviteit in al haar activiteiten. Het toont als Provinciebestuur ook dat het technologische vooruitgang en digitalisering wil stimuleren”, zegt Hans Witdouck, CEO van Eurofiber België. “De om en bij de 1 miljoen euro investeringen die we voor dit project maken in de aanleg van het glasvezelnetwerk tussen de verschillende provinciale sites, geeft ook aan de omliggende bedrijven de kans om aan te sluiten op onze 1Gpbs glasvezelconnectiviteit. Eurofiber wil gaan waar de bedrijven zijn, zo hebben we nu reeds 13 Limburgse bedrijvenparken aangesloten op onze glasvezelinfrastructuur. Op deze manier is het ook voor de lokale Limburgse economie en bedrijven een opportuniteit om mee te profiteren van verbeterde connectiviteit.” 

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This