Duitsland zet een belangrijke stap in de ontwikkeling van quantum-technologie met een investering van 35 miljoen euro in de eerste draagbare quantum computer. Het project, gefinancierd door de Agentur für Innovation in der Cybersicherheit (Cyberagentur), heeft als doel om een mobiel quantum computersysteem te ontwikkelen. Deze dient in tegen 2027 beschikbaar te zijn. De contracten zijn toegekend aan twee consortia: Quantum Brilliance samen met ParityQC, en Infineon samen met Oxford Ionics.
Quantum Brilliance en ParityQC vormen een van de geselecteerde consortia die een kwantumcomputer ontwikkelen op basis van technologie ie werkt op kamertemperatuur. Quantum Brilliance staat bekend om het gebruik van synthetische diamanten met zogeheten ‘nitrogen vacancy’ die functioneren als qubits. Dit maakt het mogelijk om quantum computers te bouwen die werken bij kamertemperatuur, dus zonder de noodzaak van grote en kostbare koelinstallaties. Het bedrijf richt zich op miniaturisatie en het integreren van deze technologie in chips, wat de basis vormt voor de draagbare quantum computer.
ParityQC ontwikkelt de quantum-architectuur en het besturingssysteem dat nodig is voor het schalen van deze quantum computers. De combinatie van deze technologieën is essentieel om een quantum computer te creëren die niet alleen krachtig is, maar ook buiten gespecialiseerde laboratoria kan opereren. De draagbare computer kan direct in het veld worden ingezet, wat voor tal van toepassingen grote voordelen biedt.
Het tweede consortium bestaat uit Infineon en Oxford Ionics. Zij ontwikkelen een draagbare quantum computer op basis van zogeheten ion trap-technologie. De processors hiervoor worden gebouwd in Villach (Oostenrijk) en maken gebruik van een technologie waarbij geen lasers nodig zijn. Volgens Infineon kan deze technologie worden opgeschaald naar meer dan 1000 qubits van hoge kwaliteit.
De voordelen van een draagbare quantum computer kunnen enorm zijn. Door de mogelijkheid om complexe berekeningen en simulaties direct ter plaatse uit te voeren, in plaats van via datacenters of cloud, biedt deze technologie betrouwbare en veilige rekenkracht in afgelegen en uitdagende omgevingen.
De investering van de Cyberagentur onderstreept de ambitie om quantum-technologie verder te brengen dan de laboratoriumfase. Het doel is om een programmeerbare en reproduceerbare quantum computer te bouwen die daadwerkelijk kan worden gebruikt op locatie. Dit vereist dat de technologie volledig geminiaturiseerd wordt en onafhankelijk functioneert van stabiele omgevingscondities en speciale voorzieningen.