Nextcloud Hub 9 versterkt gedecentraliseerde samenwerking op wereldschaal

14 september 2024

Live vanaf de Nextcloud Conferentie is Nextcloud Hub 9 gepresenteerd met nieuwe federatie-functies, de introductie van het procesautomatiseringsplatform Nextcloud Flow, een nieuw whiteboard, formulierinvoer in Nextcloud Office en een AI-chatinterface voor Nextcloud Assistant. Nextcloud Hub 9 stelt gebruikers in staat om documenten te delen en eraan samen te werken, te chatten en videogesprekken te voeren over verschillende servers heen, waardoor een volledig gedecentraliseerd, digitaal soeverein samenwerkingsnetwerk ontstaat.

“Gebruikers vinden dat grote technologiebedrijven steeds vaker misbruik maken van hun marktpositie en toezichthouders reageren op deze groeiende weerstand met nieuwe regels en wetgeving. De tech-bedrijven reageren met minimale naleving, maar blijven interoperabiliteit blokkeren. Wij zien een groeiende interesse in technologieën die decentralisatie mogelijk maken, zoals federatie”, aldus Frank Karlitschek, oprichter en CEO van Nextcloud.

Federatie, een technologie bekend van e-mail en sociale netwerken zoals Mastodon, stelt gebruikers in staat via verschillende servers met elkaar te communiceren en bestanden te delen. Met Nextcloud Hub 9 zijn de belangrijkste functies volledig gedecentraliseerd, waardoor gebruikers documenten kunnen delen, eraan kunnen samenwerken en kunnen deelnemen aan chats en videogesprekken zonder dat zij meerdere accounts nodig hebben. Met hun gefedereerde cloud-ID, vergelijkbaar met een e-mailadres of Mastodon-account, kunnen gebruikers anderen op verschillende servers uitnodigen om bestanden te delen, samen aan documenten te werken, deel te nemen aan een chatroom of een gesprek.

Deze release introduceert ook Nextcloud Flow, een complete workflow engine die automatisering van processen mogelijk maakt, specifiek gericht op de digitalisering van werkprocessen in de publieke sector. Deze functie biedt ook ondersteuning voor het invoeren van gegevens in formuliervelden binnen documenten. Hiermee kunnen gebruikers sjabloondocumenten delen die bij het openen een eenvoudig formulier tonen dat anderen kunnen invullen. De gegevens worden automatisch in het document verwerkt, waarna de gebruiker ze kan bekijken en bewerken. De gegevens kunnen ook worden verwerkt door Nextcloud Flow, inclusief het importeren en genereren van nieuwe documenten zoals PDF-bestanden. Flow integreert ook met Nextcloud Tables, waarmee gestructureerde data in rijen kan worden gelezen of gewijzigd; en met Nextcloud Mail, waarmee e-mails en bijlagen kunnen worden ontvangen en verzonden.

Verder integreert Nextcloud Flow met de Nextcloud Assistant, de AI-assistent in Nextcloud Hub die in deze release een nieuwe chatinterface heeft gekregen. Gegevens kunnen naar Nextcloud Assistant worden gestuurd of vanuit Nextcloud Assistant worden opgehaald in een geautomatiseerde workflow, zodat de AI kan helpen bij het invullen van documenten of het samenvatten van gegevens. Net als bij de rest van Nextcloud werkt de AI assistent volledig lokaal, zonder data naar derden te versturen.

Nextcloud Hub 9 is per direct beschikbaar, met downloads van de All-in-One Docker-container en VM-image beschikbaar op nextcloud.com/install.

Pin It on Pinterest

Share This