Trend Micro stopt deepfakes en cyberaanvallen met AI voor consumenten en bedrijven

27 augustus 2024

Trend Micro kondigt verschillende innovaties aan. Het gaat om nieuwe ontwikkelingen in het platform voor bedrijven en in cybersecurityproducten voor consumenten. De features richten zich op het beschermen van alle omgevingen tegen de snelgroeiende dreiging van aanvallen en fraude op basis van artificiële intelligentie (AI).

Bekijk hier een demo van de mogelijkheden om deepfakes met Trend te detecteren.

Onderzoek van Trend Micro toont aan dat cybercriminelen zich bewust zijn van de opmars van AI in de bedrijfswereld. Hierdoor zien we een enorme groei in op AI gebaseerde tools die beschikbaar zijn in de criminele onderwereld. De tools zijn goedkoper en toegankelijker dan ooit, wat het voor cybercriminelen van elk niveau gemakkelijker maakt om grootschalige aanvallen te lanceren en hun slachtoffers te misleiden met oog op afpersing, identiteitsdiefstal, fraude of misinformatie.

Kevin Simzer, COO bij Trend: “Ons nieuwste onderzoek onthult verschillende nieuwe deepfake-tools die het voor cybercriminelen op alle niveaus eenvoudig maken om uit te pakken met schadelijke oplichtingspraktijken en social engineering, en om de security te omzeilen. We nemen het voortouw om vanuit de sector terug te vechten, zowel voor bedrijven als consumenten. Dat doen we met nieuwe features die deepfakes en andere vormen van AI-fraude detecteren. Net zoals met eerdere veranderingen in het dreigings- en IT-landschap, hebben we de uitdaging rond het beveiligen van AI omarmd en komen we met oplossingen.”

Niet alleen voor bedrijven is het belangrijk om aanvallen op basis van AI te detecteren en stoppen, ook consumenten willen hun online risico’s tot een minimum beperken. Zo ziet 71% in een survey van Trend Micro deepfakes als iets negatief. Ze begrijpen ook dat fraude een van de belangrijkste toepassingen is van deepfake-technologie.

De nieuwe detectietechnologie voor deepfakes, die binnenkort beschikbaar is in het Trend Vision One™-platform, gebruikt allerlei geavanceerde methoden om inhoud te herkennen die met behulp van AI is gecreëerd. Ook voor consumenten is deze optie beschikbaar in Trend Micro Deepfake Inspector.

Lees meer en download Trend Micro Deepfake Inspector.

Het platform gaat verder dan technieken zoals beeldruisanalyse en kleurdetectie. Zo analyseert het ook gedragselementen, wat een veel sterkere aanpak biedt om deepfakes te herkennen en te stoppen. Bij detectie van een deepfake waarschuwt Trend onmiddellijk de securityteams van het bedrijf. Op die manier leren zij uit het gevaar, kunnen ze andere gebruikers op de hoogte brengen en proactieve maatregelen nemen om aanvallen in de toekomst te voorkomen.

Trend Micro Deepfake Inspector kan nagaan of de tegenpartij tijdens een live videogesprek gebruik maakt van deepfake-technologie. Zo krijg je als gebruiker de melding dat de persoon of personen in een gesprek niet zijn wie ze lijken.

Gartner-analist Dan Ayoub: “Gemakkelijk verkrijgbare en hoogwaardige GenAI-toepassingen zijn nu in staat om fotorealistische videocontent te maken die een publiek kan bedriegen of misleiden. Omdat de instapdrempels voor deze tools vrij laag liggen en ze steeds meer geavanceerd zijn, is het noodzakelijk om een methodologische aanpak te ontwikkelen voor de detectie van GenAI deepfake-content.”

Deepfakes vormen een ernstig risico voor moderne bedrijven en personen. Een niet-gedetecteerde deepfake kan leiden tot financiële impact, baanverlies, juridische uitdagingen, reputatieschade, identiteitsdiefstal, en zelfs mentale of fysieke gezondheidsschade. In een studie van Trend Micro zegt 36% van de consumenten dat ze al eens een poging tot oplichting met een deepfake ervaren hebben. Ook de FBI heeft al gewaarschuwd voor het gebruik van deepfake-technologie tijdens videogesprekken. Aanvallers willen via die weg bedrijfsmails compromitteren of frauduleus solliciteren naar een job op afstand.

De technologie dient niet enkel om menselijke verificatie te omzeilen, maar ook voor biometrische securitymaatregelen zoals gezichtsherkenning. Onderzoek van Trend toont bovendien een shift aan naar het gebruik van bestaande LLM-modellen via jailbreaking – een proces dat de beveiliging van een elektronisch apparaat doorbreekt – in plaats van het ontwikkelen van op maat gemaakte criminele AI-tools.

De lancering van de nieuwe oplossingen van Trend maakt deel uit van de bedrijfsmissie om het AI-traject van klanten te beveiligen. In het kader van een zero trust-aanpak heeft Trend ook een paar nieuwe features voor Trend Vision One uitgebracht. Die zijn ontworpen om:

  • het beheer van de toegang tot en het gebruik van GenAI door medewerkers te centraliseren
  • prompts te controleren ter preventie van datalekken en kwaadaardige invoeringen
  • GenAI-content te filteren en aan de compliance-vereisten te voldoen
  • gebruikers te beschermen tegen aanvallen met Large Language Models (LLM’s)

Trend Micro Deepfake Inspector is een gratis oplossing die gebruikers waarschuwt voor potentiële deepfakes tijdens een videogesprek. Analyse gebeurt in realtime en lokaal op het apparaat van de gebruiker. Op die manier zijn de data en privacy van gebruikers op elk moment beschermd.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This