Zwitserland geeft stevige impuls aan modernisering industrie met op IoT gericht dronenetwerk en AI-platform

15 augustus 2024

Zwitserland heeft onlangs een belangrijke stap gezet in de modernisering van zijn maakindustrie, door de introductie van een landelijk dronenetwerk en de lancering van het Swiss AI Platform. Deze ontwikkelingen maken deel uit van een bredere strategie om de Zwitserse industrie te transformeren en concurrerend te houden.

Swisscom Broadcast heeft in samenwerking met Nokia de uitrol van een landelijk Drones as a Service-netwerk aangekondigd. Dit netwerk omvat 300 drones die strategisch over heel Zwitserland worden ingezet. Deze drones zullen een cruciale rol spelen in onder andere industriële toepassingen. Daarnaast zullen ze worden gebruikt voor publieke veiligheid. Zo kunnen eerstehulpdiensten, zoals politie en brandweer, drones inzetten voor snelle situational awareness, wat de reactietijd en efficiëntie aanzienlijk verbetert. Daarnaast biedt het netwerk mogelijkheden voor infrastructurele inspecties van moeilijk bereikbare locaties, waardoor de veiligheid van werknemers wordt verhoogd en onderhoudskosten kunnen worden verlaagd.

Het dronenetwerk, dat gebruik maakt van door Nokia ontwikkelde technologieën zoals Mission-Critical Industrial Edge (MXIE), is ontworpen om flexibel in te spelen op verschillende industriële behoeften. Dit betekent dat het netwerk eenvoudig kan worden aangepast voor specifieke toepassingen zoals monitoring van industriële installaties. Het netwerk ondersteunt ook autonome operaties buiten het zicht, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor industriële automatisering en monitoring op grote schaal.

De drones kunnen gebruikt worden om – bijvoorbeeld – een tijdelijk of permanent IoT-netwerk te creëren. Ook bieden de drones mogelijkheden als transmissiestation om data te versturen of voor verwerking van data via industriële edge-toepassingen. 

Parallel aan het dronenetwerk, heeft Swisscom het Swiss AI Platform geïntroduceerd, een modulair AI-platform dat Zwitserse bedrijven toegang biedt tot geavanceerde AI-infrastructuur en diensten. Dit platform is ontwikkeld in samenwerking met NVIDIA en biedt bedrijven de mogelijkheid om grote hoeveelheden data te verwerken, AI-modellen te trainen en op maat gemaakte AI-oplossingen te ontwikkelen. Het platform is specifiek ontworpen om gevoelige data veilig binnen Zwitserland te verwerken, wat essentieel is voor sectoren die met vertrouwelijke informatie werken of waar waardevolle intellectuele eigendomsrechten (IP) meespelen.

Het Swiss AI Platform past binnen de bredere visie van Swisscom om Zwitserse bedrijven te ondersteunen bij hun digitale transformatie. Door een scala aan AI-diensten aan te bieden, waaronder het verhuren van GPU’s voor dataverwerking en toegang tot generatieve AI-tools, helpt Swisscom bedrijven om efficiënter te werken en innovatie te stimuleren binnen hun sector.

Deze initiatieven van Swisscom onderstrepen de ambitie van Zwitserland om een voortrekkersrol te spelen in de industriële modernisering. Door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals drones en AI, creëert het land een robuuste digitale infrastructuur die de basis legt voor toekomstige innovaties in de maakindustrie. Het dronenetwerk en het AI-platform zijn niet alleen bedoeld om de industriële efficiëntie te verhogen, maar ook om de publieke veiligheid te verbeteren en Zwitserse bedrijven concurrerender te maken op de wereldmarkt.

Met deze aanpak positioneert Zwitserland zich nadrukkelijk in de transitie naar Industrie 4.0, waarbij technologie centraal staat in de duurzame ontwikkeling van de industrie. De samenwerking met toonaangevende technologiepartners zoals Nokia en NVIDIA toont de vastberadenheid van het land om een digitale voorhoede te creëren die in staat is om te voldoen aan de eisen van de toekomst.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This