Azumuta breidt uit naar de VS en krijgt plekje bij Newlab in Detroit

14 augustus 2024

Azumuta, de Gentse scale-up die met zijn ‘connected worker suite’ de maakindustrie wil wakkerschudden, gaat internationaal. Het snelgroeiende jonge bedrijf opent een eerste buitenlands kantoor in de boomende Amerikaanse industriestad Detroit, waar het eveneens geselecteerd is voor deelname aan het prestigieuze i4.0-acceleratorprogramma dat gesponsord wordt door onder meer Whirlpool en Siemens.

Als kers op de taart wordt Azumuta bovendien toegelaten tot Newlab, een bloeiende innovatiehub bij Michigan Central met Ford en Google als drijvende krachten. De stap markeert een belangrijke mijlpaal in de internationale expansie van Azumuta, waarbij de verankering in Detroit zal dienen als basis voor verdere groei in Noord-Amerika. 

Brecht Plasschaert (CRO), Rob Markevics (GM & VP of Business Development - Americas), Batist Leman (oprichter en ceo) van Azumuta
Brecht Plasschaert (CRO), Rob Markevics (GM & VP of Business Development – Americas), Batist Leman (oprichter en ceo) van Azumuta

Detroit, aka Motor City. Ooit het kloppende hart van de Amerikaanse auto-industrie en een van de belangrijkste hubs van de Manufacturing Belt; later als onderdeel van de Rust Belt vooral symbool van de teloorgang in de regio, met als dieptepunt het faillissement van de stad in 2013. Vandaag is er echter terug reden tot optimisme, want, na decennia van economisch verval en een steile bevolkingsafname heeft de stad zich, dankzij een slimme herontwikkeling van het centrale zakendistrict Greater Downtown, de afgelopen jaren heruitgevonden als een centrum voor innovatie en technologie.

Meesurfen op sterke economische heropleving

Het gevolg is een indrukwekkende wederopstanding: zo kent Detroit vandaag terug bevolkingsgroei, wordt er volop geïnnoveerd en geïnvesteerd, en komen er massaal kennisjobs bij in allerhande, vaak hoogtechnologische sectoren zoals advanced manufacturing. 

“Detroit wordt wereldwijd gezien als een voorbeeld van economische herontwikkeling. Bovendien trekt de stad ook veel investeringskapitaal aan, waardoor ze in 2022 zelfs de titel van meest waardevolle start-up-ecosysteem ter wereld kreeg. De opening van dit nieuwe kantoor biedt ons zo een unieke kans om deel uit te maken van een bijzonder dynamische en snelgroeiende technologiehub, die een groot potentieel biedt voor onze technologie,” vertelt Batist Leman, oprichter en CEO van Azumuta. “Na jaren van ontwikkeling hebben we met Azumuta een sterke product-market fit bereikt, waarvoor de markt en concurrentie duidelijk internationaal liggen. Dit is dus een logische volgende stap”.

Focus op industriële groei en (duurzame) innovatie

Ook de Inflation Reduction Act, een ambitieus stimulusprogramma van de Amerikaanse overheid met grootschalige investeringen, speelt een belangrijke rol in de keuze voor Detroit. 

“De maakindustrie in de VS heeft momenteel volop de wind in de zeilen. Zo wordt er, met name onder impuls van de Inflation Reduction Act, massaal geïnvesteerd in groene energie en duurzame technologieën,” vervolgt Leman. “Detroit is, met zijn sterke manufacturingtraditie en strategische ligging, optimaal geplaatst om daarvan te profiteren. Dat, plus het gunstige ondernemersklimaat in Amerika, met minder terughoudendheid en beperkingen dan in Europa, zijn ook belangrijke redenen waarom we hier met Azumuta een kantoor openen.”

i4.0 en Newlab

Bovenop het nieuwe kantoor is Azumuta in Detroit ook geselecteerd voor i4.0, het belangrijkste industry 4.0-acceleratorprogramma in Noord-Amerika, en heeft het een plekje verworven bij Newlab. Dat is een nieuw innovatie-ecosysteem binnen Michigan Central, het gelijknamige treinstation dat in 2018 door Ford opgekocht werd om er een business- en innovatiehub specifiek voor mobiliteit van te maken. Naar analogie met de bloeiende Newlab-hub voor climate- en deeptech in New York, wil Ford, dat al een miljard dollar investeerde in Michigan Central, in Detroit nu samen met Newlab hetzelfde doen om er de toekomst van mobiliteit vorm te geven. Naast Ford is ook Google een van de medeoprichters en drijvende krachten achter Michigan Central.

Verbeterde productiviteit met Azumuta’s ‘Connected Worker Suite’

Na jaren van ontwikkeling begint Azumuta, dat het levenslicht zag in 2016, zo ook internationaal steeds meer tractie te krijgen met zijn oplossing, die aan een reële nood op de markt tegemoetkomt. Oorspronkelijk vooral een tool voor digitale werkinstructies, evolueerde Azumuta over de jaren naar een veel uitgebreidere ‘connected worker suite’ voor de maakindustrie: een geïntegreerde all-in-one-oplossing met een brede waaier aan mogelijkheden die productiebedrijven helpt hun prestaties te verbeteren, talent optimaal te benutten en kennis digitaal beschikbaar te maken en over te dragen.

Dat alles is geen overbodige luxe, maar een absolute noodzaak, zo stelt oprichter en ceo Batist Leman: “Productiebedrijven worden vandaag geconfronteerd met een heleboel uitdagingen van uiteenlopende aard: steeds complexere producten, strengere eisen inzake kwaliteit en regelgeving, een verouderend personeelsbestand en tekort aan talent, almaar snellere innovatie in een razendsnel veranderend businesslandschap … Tegelijk zijn veel bedrijven in hun manier van werken hopeloos in het verleden blijven steken, en zijn de operators op de werkvloer in de Industry 4.0-revolutie volledig over het hoofd gezien. Dat is een gevaarlijke, zelfs levensbedreigende cocktail – jammer genoeg beseffen veel bedrijven dat nog niet.”

Operators empoweren

Om bedrijven te helpen die uitdagingen het hoofd te bieden, wil Azumuta de operators op de vloer terug centraal stellen.

Batist Leman: “Met ons platform empoweren we de mensen op de fabrieksvloer: we geven hen de tools om efficiënter en beter te werken, in een cultuur van voortdurende verbetering en met productiezichtbaarheid tot op C-niveau. Zo bieden we bedrijven een levensnoodzakelijk concurrentieel voordeel, om zich staande te houden temidden de sterke en soms oneerlijke concurrentie uit het buitenland.”

De leidende speler worden wereldwijd

Sinds de oprichting in 2016 is Azumuta elk jaar verdubbeld in omvang. Momenteel telt het ongeveer twintig medewerkers, met nog eens tien openstaande vacatures. Het bedrijf telt al meer dan zeventig klanten in meer dan tien landen, waaronder grote namen als Atlas Copco, Duvel Moortgat, Sioux Technologies en twee van de grootste automerken wereldwijd. In 2023 haalde de scale-up €2,8 miljoen op, in de adviesraad zetelen bekende namen als Jeroen De Wit (Teamleader), Tim Vandecasteele (Silverfin), Ewout Meyns en Mattias Putman (beide PieSync).

Met zijn innovatieve platform wil Azumuta de vaak vastgeroeste maakindustrie van binnenuit moderniseren. Nu het platform na jaren van ontwikkeling op punt staat, is Azumuta klaar voor de volgende stap. De ambitie is daarbij duidelijk: de leidende speler worden, wereldwijd.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This