ReBatch en Red Hat ambitieus over nieuwe samenwerking: ‘Willen de weg plaveien voor een AI-opensource-revolutie’

12 augustus 2024

De Belgische AI-specialist ReBatch en opensourcebedrijf Red Hat willen met een samenwerking het hoofd bieden aan het razendsnel evoluerende AI-verhaal. Want de komst van AI is – ook in de wereld van open source – een gamechanger. ‘In sommige gevallen haalt opensource-AI het al van closed source.’

Op maat gemaakte AI-oplossingen bouwen voor én met organisaties. Dat is waar het Belgische ReBatch, dat deel uitmaakt van de Cronos Groep, voor staat. Nu bundelt het bedrijf de krachten met Red Hat, ‘s werelds toonaangevende leverancier van opensource-oplossingen voor bedrijven. Een logische keuze, nadat ook het softwarebedrijf Piros – eveneens onderdeel van de Cronos Groep – al twintig jaar als meest strategische opensourcepartner fungeert van Red Hat.

Jorge De Corte

Waar draait het om? Met het hele AI-verhaal is er een soort bom ontploft bij technologiebedrijven wereldwijd. De introductie van artificiële intelligentie creëert eindeloos veel nieuwe opportuniteiten, maar zorgt bij bedrijven ook voor onwetendheid, angst voor het onbekende en bijzonder veel onbenut potentieel. Dus, zo geloven ReBatch en Red Hat, om te kunnen blijven groeien is het voor bedrijven cruciaal om nieuwe technologieën te omarmen. En waar gedijt het complexe AI-verhaal volgens hen het beste? Juist, in een absolute opensourcecultuur.

Jorge De Corte, AI-pionier en medeoprichter van ReBatch heeft niet lang getwijfeld om met Red Hat samen te werken.

“Bij al onze systemen die we al bij klanten geïntroduceerd hebben, heeft Red Hat een centrale rol gespeeld.” En daar is een goede reden voor, zo vult De Corte aan. ​
​​
​“Een sterk AI-ecosysteem bestaat uit een AI-model, een operationeel platform, degelijke infrastructuur die alles draaiende houdt en hardware die zorgt voor voldoende rekenkracht. Vergelijk het met een piramide, waarbij elke laag de andere ondersteunt. De knowhow – in de breedste betekenis van het woord – van Red Hat vormt de spil tussen het AI-model en de rekenkracht.”

Ook over het potentieel van opensourcesoftware bestaat er volgens De Corte weinig twijfel.

“Meta releasete onlangs het Lama 3.1-model. Het grootste model is even goed of zelfs beter dan GPT 4, in sommige gevallen haalt open source het dus al van closed source. Maar al die systemen hebben een platform nodig. Dat platform moet enerzijds ondersteund worden door de community en anderzijds draaien op een sterke infrastructuur. Red Hat is door hun expertise dan ook dé go to partner om dit te faciliteren.”

Ook Red Hat is verheugd met de samenwerking.

Luc Van Overmeiren, Partner Ecosystem Country Leader, BeLux bij Red Hat verduidelijkt: “Onze filosofie is helder, als bedrijf hanteren we het principe: customer first, partner always. We hebben partners nodig om te groeien en zeker op vlak van AI is ReBatch daar de geknipte kandidaat voor, naast de verregaande expertise delen ze ook de filosofie rond open source.”

ReBatch en Red Hat maken zich sterk dat de nieuwe samenwerking een shift kan teweegbrengen op vlak van opensource-AI-toepassingen. Zo is er volgens Jorge De Corte bij bedrijven nog veel onwetendheid over AI. Daardoor wordt de haalbaarheid ervan overschat, terwijl vaak onderschat wordt welke mogelijkheden het biedt.

“Onze klanten kunnen rekenen op een vlotte implementatie van nieuwe systemen, gebruiksvriendelijke en flexibele toepassingen in een volledig up to date en sterk uitgebouwd ecosysteem met volledige ondersteuning, op maat van de eigen organisatie. Denk bv. aan een persoonlijke Chat GPT-achtige toepassing die geen miljoenen euro’s kost. We willen voor bedrijven simpelweg de weg plaveien voor een AI-opensource-revolutie”, aldus De Corte.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This