Hoe de Olympische Spelen het Internet beïnvloeden 

6 augustus 2024

De Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs, met als thema ‘Games Wide Open’ (‘Ouvrons grand les Jeux’), zijn op vrijdag 26 juli 2024 gestart en lopen tot 11 augustus. In totaal nemen er 10.714 atleten uit 204 landen deel aan 329 wedstrijden van 32 verschillende sporten. Deze blog maakt de impact op het internetverkeer inzichtelijk tijdens de openingsceremonie en de eerste dagen, vooral in Frankrijk. Maar ook de populariteit van Olympische websites per land, en de toename van aan de Olympische Spelen gerelateerde spam en kwaadaardige e-mails.

Cloudflare is wereldwijd aanwezig met datacentra in meer dan 320 steden, wat helpt ons connectiviteitscloud concept te laten werken en miljoenen klanten te ondersteunen, en geeft een mondiaal inzicht van wat er op internet gebeurt. Dit is zowel nuttig voor het verbeteren van de beveiliging, privacy, efficiëntie en snelheid, als het observeren van internetverstoringen en verkeerstrends.

Cloudflare houdt het evenement nauwlettend in de gaten via het 2024 Olympische Spelen rapport op Cloudflare Radar en deelt updates over belangrijke internettrends.

Een onvergetelijke openingsceremonie

Voor het eerst in de moderne Olympische geschiedenis werd de openingsceremonie buiten een stadion gehouden. Deze had een bijna vier uur duurde impact op het internetverkeer in Frankrijk. De betrokkenheid in het land was duidelijk zichtbaar tijdens de tv-uitzending, wat leidde tot merkbare verkeersdalingen, vergelijkbaar met die waargenomen tijdens Euro 2024. Meestal gaan nationale tv-uitzendingen gepaard met dalingen in het internetverkeer.

De Olympische Spelen zijn meer dan alleen sportevenementen: ze zijn gevuld met inspirerende momenten en verhalen die in realtime de wereldwijde aandacht trekken en verhalen creëren die voortleven. Grote verkeersdalingen tijdens de ceremonie vielen samen met optredens van Celine Dion en Lady Gaga, het aansteken van de Olympische vlam en John Lennons ‘Imagine’ uitgevoerd door Juliette Armanet. Hier volgt een overzicht van de vijf grootste verkeersdalingen vergeleken met de week ervoor die tijdens de ceremonie plaatsvonden, inclusief details over de gebeurtenissen die op die tijdstippen plaatsvonden. De data bieden inzichten met een granulariteit van 15 minuten.

Daling van het internetverkeer tijdens de ceremoniemomenten:

Tijdstip daling (UTC)Daling %Ceremoniemoment
#1~21:15-20%De Olympische vlam wordt aangestoken en zweeft via een luchtballon de lucht van Parijs in; Celine Dion brengt Parijs een serenade vanaf de Eiffeltoren.
#2~17:45-17%Lady Gaga zingt de Franse klassieker ‘Mon truc en plumes’ van Zizi Jeanmaire.
#3~19:45-16.9%De boot van Team USA gaat de rivier op, gevolgd door Team Frankrijk – de laatste boot op weg naar de Eiffeltoren.
#4~20:15-16.9%Dionysus zingt het nummer “Naked” (Philippe Katerine); John Lennons ‘Imagine’ wordt gezongen vanuit het midden van de Seine door Juliette Armanet.
#5~18:00-16.7%Terwijl de boten over de Seine varen, voeren ongeveer 80 artiesten uit de Moulin Rouge de beroemde Franse cabaretdans uit, de can-can.

Tijdens de openingsceremonie op 26 juli, tussen 17.30 en 21.20 uur UTC, was het verkeer in Frankrijk merkbaar lager dan de week ervoor, met dalingen tussen 15% en 20%. Er waren ook momenten met kleinere dalingen. Om 19.30 uur UTC daalde het verkeer bijvoorbeeld slechts met 4% tijdens de botenparade van atleten op de rivier de Seine. Direct na het evenement, om 21:45 UTC, steeg het verkeer met maar liefst 8% vergeleken met de week ervoor.

De openingsceremonie resulteerde ook in een hoger mobiel aandeel in het internetverkeer dan gebruikelijk in Frankrijk. Om 20:45 UTC, vlak voor het einde van de ceremonie, bedroeg het mobiele aandeel van het internetverkeer 61%, vergeleken met 57% de week ervoor.

Parijzenaars verlaten de stad vóór de Olympische Spelen

Net voor de Olympische Spelen in Parijs verlieten veel inwoners de stad, hetzij voor vakanties of voor rustigere bestemmingen, terwijl toeristen arriveerden voor de spelen. Uit Cloudflare’s data blijkt dat twee Franse regio’s, Île-de-France, waar Parijs ligt, en Grand Est, ten oosten van Parijs, de grootste verkeersdalingen kenden. De onderstaande grafiek illustreert het dagelijkse verkeer naar deze regio’s, waarbij een merkbare daling zichtbaar was tijdens het weekend vóór de Olympische Spelen in Île-de-France.

Bij een analyse van de procentuele verandering in het zoekverkeer ten opzichte van de week ervoor zag Île-de-France de grootste dalingen in de eerste week van juli (1-7 juli), met een daling van 15%, en de week vóór de Olympische Spelen begonnen, met een daling van 8%. Interessant genoeg was er geen procentuele verandering in het verkeer tijdens de week van de Olympische Spelen (22-28 juli), dat was de week waarin de meeste bezoekers arriveerden.

Het dagelijkse aandeel van het mobiele internetverkeer in Frankrijk laat ook verschuivingen in typische patronen zien, waarbij stijgingen vooral na het weekend van 30 juni werden opgemerkt. Dit is indicatief voor vakantieperioden en vrijetijds internetgebruik. Het verkeer via mobiele apparaten piekte tijdens het eerste Olympische weekend en bereikte 53% op 26 juli, de dag van de openingsceremonie, meer dan op welke vrijdag dan ook sinds juni. Op zondag 28 juli bereikte het verkeer via mobiele apparaten een piek van 58%, het hoogste sinds juni.

Impact op internetverkeer in andere landen

Wereldwijd waren de verschillen in internetverkeer minder groot dan in Frankrijk. Op 26 juli, de dag van de openingsceremonie, vond tijdens het evenement echter een merkbare wereldwijde daling plaats. Dit was vooral duidelijk tijdens twee belangrijke momenten die eerder werden benadrukt: tijdens de optredens om 20:15 UTC daalde het verkeer met 3% vergeleken met de week ervoor, en rond het einde van de ceremonie, om 21:15 UTC, daalde het met 2%.

Kijkend naar andere landen, waren de momenten van aanzienlijke verkeersdalingen tijdens de openingsceremonie duidelijk zichtbaar. Hieronder volgt een samenvattende lijst van 30 landen die zijn geselecteerd op basis van hun aantal Olympische medailles bij de Zomerspelen.

LandDaling internetverkeer (%)Tijdstip van daling (UTC)
United States-4%20:15
Great Britain-8%20:15
France-20%21:15
Germany-4%20:15
China-4%21:00
Italy-11%18:15
Australia-2%20:00
Hungary-5%21:15
Sweden-4%21:15
Japan-12%21:15
Russia-7%19:45
Canada-3%20:15
Netherlands-6%21:15
Romania-12%20:00
Finland-12%17:30
Poland-5%21:15
South Korea-4%20:15
Cuba-3%19:00
Bulgaria-6%21:15
Switzerland-10%18:15
Denmark-2%21:15
Spain-8%18:15
Norway-2%21:15
Belgium-5%21:15
Brazil-3%18:15
Czech Republic-10%18:00
Slovakia-11%20:15
Ukraine-2%20:45
New Zealand-9%21:15
Greece-11%18:00

Aanvullend visualiseert onderstaande wereldkaart de landen die tijdens de openingsceremonie opmerkelijke gevolgen voor het internetverkeer hebben ondervonden.

(Bron: Cloudflare; gemaakt met Datawrapper)

Buiten Europa waren de landen met de meest substantiële dalingen Nieuw-Zeeland (-9%), Oezbekistan (-12%), Argentinië (-13%) en Mongolië -(20%), die allemaal een grotere daling kenden dan die in Europa.​

Dalingen tijdens de eerste belangrijke momenten

Hieronder volgen enkele specifieke Olympische evenementen die van invloed waren op het internetverkeer, te beginnen vanaf de eerste volledige competitiedag op zaterdag 27 juli 2024.

Verenigde Staten: De turnwedstrijd met viervoudig Olympisch gouden medaillewinnares Simone Biles had een grotere impact op het Amerikaanse internetverkeer dan de openingsceremonie. Op 26 en 28 juli daalde het verkeer het sterkst tijdens de evenementen van Biles. Om 10:00 UTC was het verkeer al 4% lager dan de week ervoor en daalde met 6% om 10:45 UTC tijdens haar vloer- en spronguitvoeringen.

Frankrijk: De gouden medaille van de Franse zwemmer Léon Marchand en de Olympische recordprestatie op de 400 meter individuele wisselslag voor mannen op 28 juli hadden de grootste impact in het gastland. Het verkeer daalde tijdens zijn wedstrijd om 18.30 uur UTC met 17%. Zoals we hierboven echter opmerkten, zorgde de openingsceremonie voor een grotere daling van het verkeer.

Australië: Tijdens de overwinning van Mollie O’Callaghan op de 200 meter vrije slag voor dames op 29 juli, rond 20:00 UTC, was het Australische verkeer 5% lager dan de week ervoor. Dit was meer dan tijdens de openingsceremonie, waar een daling van 2% te zien was.

Zuid-Korea: De gouden medaillewinst van het Koreaanse dames boogschieten op 28 juli om 15.30 uur UTC leidde tot een daling van 8% in het verkeer, de belangrijkste daling die tussen 26 juli en 29 juli in het land werd opgemerkt.

Brazilië: Het verkeer in Brazilië was op 27 juli rond 19.30 uur UTC 15% lager dan de week ervoor, wat de impact van de openingsceremonie overtrof. Dit gebeurde toen de Braziliaanse zwemmers Guilherme Costa en Maria Fernanda Costa deelnamen aan de 400 meter vrije slag voor heren en dames.

DNS-trends naar officiële Olympische websites per land

Op 22 juli, voordat de Olympische Spelen begonnen, rapporteerde Cloudflare al over de toegenomen belangstelling voor officiële Olympische websites op basis van verzoekgegevens van hun 1.1.1.1 DNS-resolver. Ze signaleerden de dominantie van Frankrijk met 24% van het DNS-verkeer naar officiële Olympische websites, gevolgd door Groot-Brittannië (20%) en de VS (17%). De start van de Olympische Spelen markeerde echter een verschuiving, waarbij de VS de leiding namen.

Op de eerste volledige wedstrijddag, 27 juli, leidden de VS met 16% van alle DNS-verzoeken naar officiële Olympische locaties. Deze verandering duidt op een bredere spreiding van de belangstelling over de landen tijdens de Olympische Spelen. Een dynamische versie van de onderstaande kaart is beschikbaar in het 2024 Olympische Spelen rapport op Cloudflare Radar.

Toenemende belangstelling voor de Olympische Spelen

De wereldwijde dagelijkse DNS-verzoeken naar officiële Olympische websites begon vanaf 23 juli te stijgen naar het hoogste niveau van 2024 tot nu toe, wat een gestage toename laat zien. Het piekte op 28 juli, de tweede volledige dag met evenementen, met een vervijfvoudiging (509%) ten opzichte van de week ervoor. Op de dag van de openingsceremonie was het verkeer al 110% hoger dan de week ervoor.

Landspecifieke pieken waren onder meer de VS, waar het verkeer naar Olympische internetsites op 28 juli met 719% steeg, wat samenviel met de eerste wedstrijddag van Simone Biles. In Frankrijk piekte het verkeer op dezelfde dag met een stijging van 391%, en in Duitsland schoot het op 27 juli met 2300% omhoog.

Uit de evoluerende DNS-ranglijst van het verkeer op Olympische sites per land blijkt dat de VS vanaf 19 juli Frankrijk hebben ingehaald. Ook klom Duitsland op 27 juli, de eerste volledige wedstrijddag, naar de tweede plaats, terwijl Australië op 28 juli naar de vierde plaats klom en de piekdag van Canada ook 28 juli was.

Toename internetverkeer door spoorwegaanvallen

De openingsdag, 26 juli, werd ook verstoord door brandstichtingen op het spoor in Frankrijk, waarvan 800.000 passagiers op het hogesnelheidslijnen hinder ondervonden. Om 10.00 uur UTC was er een aanzienlijke toename van het DNS-verkeer naar websites voor openbaar vervoer, inclusief de hogesnelheidslijnen. Het verkeer steeg met 2000% vergeleken met de week ervoor, omdat gebruikers websites bezochten om updates te controleren.

DDoS-aanvallen: altijd in de buurt

Zoals ook te zien was bij de verkiezingen in 2024, inclusief de Franse verkiezingen, zijn politieke partijen niet het enige doelwit van DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) tijdens belangrijke gebeurtenissen. Hoewel er geen gecoördineerde stroom van grote DDoS-aanvallen is waargenomen die zich richten op diensten die mogelijk tijdens de Olympische Spelen in Frankrijk worden gebruikt, vielen er wel een paar incidenten op.

Een algemeen gebruikte Franse overheidswebsite werd op 29 juli 2024 het doelwit van een DDoS-aanval, die negen minuten duurde en een piek bereikte van 207.000 verzoeken per seconde om 20:34 UTC.

Voordat de Olympische Spelen begonnen, was een nationale transportwebsite ook het doelwit van een kleinere DDoS-aanval, die slechts een paar minuten duurde en op 21 juli om 10:20 UTC. Deze bereikte een piek van 10.000 verzoeken per seconde.

Zoals te zien is in Cloudflare’s  DDoS-rapport over het tweede kwartaal van 2024 zijn de meeste DDoS-aanvallen van korte duur, zoals blijkt uit de twee krachtige aanvallen. Bovendien bereikte 81% van de HTTP DDoS-aanvallen een piek van minder dan 50.000 uren per seconde (rps), en bereikte slechts 7% tussen de 100.000 en 250.000 rps. Hoewel een aanval van 10.000 rps voor Cloudflare misschien klein lijkt, kan deze verwoestend zijn voor websites die niet zijn uitgerust om enorme hoeveelheden verkeer te verwerken.

E-mails over ‘Olympische Spelen’ en ‘Parijs 2024’ nemen toe

Vanuit een ander securityperspectief trekken grote evenementen vaak phishing en spam aan, en de Olympische Spelen vormen hierop geen uitzondering. Van januari 2024 tot eind juli verwerkte de Cloud Email Security-service meer dan een miljoen e-mails met als onderwerp ‘Olympische Spelen’ of ‘Parijs 2024’. Tijdens de week van 22 tot 28 juli, die samenviel met de eerste paar dagen van de Olympische Spelen, was er een stijging van 304% in dergelijke e-mails, vergeleken met de week ervoor en zelfs een stijging van 3111% vergeleken met de drukste week van januari.

Wat betreft ongewenste berichten was spam verantwoordelijk voor 1,5% van alle e-mails met “Olympische Spelen” of “Parijs 2024” in het onderwerp, terwijl kwaadaardige e-mails sinds januari 2024 0,1% uitmaakten. Dit betekent dat in een steekproef van 1000 e-mails er ongeveer 15 zouden zijn spam en 1 zou schadelijk zijn. De piek van schadelijke Olympische e-mails vond plaats in de week van 6 mei, waarbij 0,6% als kwaadaardig werd geclassificeerd. Hoewel er na deze piek een daling plaatsvond, stegen de percentages in juli lichtjes, tot 0,4% op 8 juli. Ondanks de stijging van het volume in de week van 22 juli was slechts 0,05% van de e-mails kwaadaardig.

Diezelfde week, toen de Olympische Spelen begonnen, was er ook een stijging van het aantal spam-e-mails tot ruim 2%, het hoogste sinds de piek van 7% in de week van 24 juni.

Conclusie

De Olympische Spelen van 2024 in Parijs begonnen op 26 juli en hadden een duidelijk zichtbare  impact op het internetverkeer in veel landen, vooral in het gastland Frankrijk. De aanzienlijke dalingen tijdens belangrijke momenten van de openingsceremonie, en de reactieve pieken na belangrijke wedstrijden, benadrukken de altijd aanwezige wisselwerking tussen fysieke gebeurtenissen en de manier waarop mensen omgaan met de online wereld. Er zijn niet veel events die de aandacht zichtbaar verleggen van internet, naar in dit geval tv-uitzendingen.

Er was ook duidelijk te zien hoe de belangstelling voor officiële Olympische websites toenam, door het groeiend DNS-verkeer na de start van het evenement, in verschillende landen, waarbij de VS uiteindelijk het goud pakte.

Wat betreft de sabotage van Franse glasvezelkabels op 29 juli 2024 zijn er overdag geen noemenswaardige verstoringen van het internetverkeer in Frankrijk waargenomen.

Naarmate de spelen vorderen, houdt Cloudflare haar rapport van de Olympische Spelen van Parijs 2024 bij op Cloudflare Radar, en als er belangrijke internettrends met betrekking tot het evenement worden gesignaleerd.

De connectiviteitscloud van Cloudflare beschermt volledige bedrijfsnetwerken, helpt klanten efficiënt internetapplicaties te bouwen, versnelt elke website of internetapplicatie, weert DDoS-aanvallen af, houdt hackers op afstand en helpt organisaties richting Zero Trust.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This