Cloudera-onderzoek: verouderde infrastructuur en gebrek aan vaardigheden belemmeren AI-toepassingen

30 juli 2024

Cloudera maakt de resultaten bekend van een onderzoek onder 600 IT-managers naar de uitdagingen en barrières voor zakelijke AI-toepassingen. Als onderdeel van het rapport The State of Enterprise AI and Modern Data Architecture onderzocht het bedrijf zowel de plannen voor AI-toepassingen, als de status van hun data-infrastructuur en de voordelen van hybride databeheer. Uit het rapport blijkt dat, hoewel de meeste bedrijven AI al in een bepaalde mate toepassen (88%), velen nog de benodigde data-infrastructuur en werknemersvaardigheden missen om er echt van te profiteren.

De laatste jaren is AI een wereldwijde trend geworden, vanwege het vermogen om bedrijfsprocessen te optimaliseren, geïnformeerde besluitvorming mogelijk te maken, innovatie te versnellen en ervaringen voor zowel werknemers als klanten te verbeteren. Niet elke organisatie heeft echter al de voordelen van AI kunnen benutten. Uit het onderzoek blijkt dat de grootste barrières voor het wegnemen van zorgen bij het management over AI momenteel zijn: de beveiligings- en compliancerisico’s gerelateerd aan AI (74%), niet over de juiste opleiding of talent te beschikken om AI -tools (38%) te beheren en de hoge kosten van AI -tools (26 %). Deze resultaten tonen aan dat ondanks de snelle AI -acceptatie veel pijlers voor een doordachte AI -strategie worden verwaarloosd of over het hoofd gezien.

Een belangrijke conclusie in het rapport is dat alle AI-toepassingen afhankelijk zijn van betrouwbare data. Hoewel 94% van de ondervraagden van mening is dat ze hun data vertrouwen, zei 55% ook dat ze liever een eenduidige databron willen dan proberen toegang te krijgen tot alle bedrijfsinformatie. Deze mening is gebaseerd op een aantal uitdagingen, zoals tegenstrijdige datasets (49%), het onvermogen om data te organiseren tussen platforms (36%) en te veel data (35%). Deze uitdagingen tonen aan dat veel organisaties wellicht een moderne data-architectuur missen voor de toegang tot alle beschikbare data, waar deze ook staat, op een veilige, toegankelijke en betrouwbare wijze.

AI wordt momenteel al benut voor het automatiseren en stroomlijnen van IT-processen, het bouwen van chatbots voor de eerstelijns behoeften van klanten en analyses om betere besluitvorming te bevorderen. De meest voorkomende toepassingen die het onderzoek naar voren kwamen zijn het verbeteren van de klantervaringen (60%), verhogen van de operationele efficiëntie (57%) en versnellen van analyses (51%).

  • Verbeteren van klantervaringen: organisaties passen AI toe om de beveiliging en fraudedetectie te verbeteren (59%), onderdelen van de klantenservice te automatiseren (58%), voorspellende klantenservice te benutten (57%) en chatbots te ondersteunen (55%), allemaal met als doel om klanten een veiliger, eenvoudiger en intuïtievere ervaring te bieden.
  • Verhogen van de operationele efficiëntie: AI wordt in meerdere bedrijfsprocessen geïntegreerd. Uit het onderzoek blijkt dat IT-afdelingen niet de enigen zijn die AI gebruiken: 52% van de respondenten gaf aan het te gebruiken voor klantenservice, zoals beter geïnformeerde chatbots, en 45% gaf aan dat het wordt gebruikt voor marketing, zoals het analyseren van callcenterdata om klanten meer gerichte prikkels te kunnen bieden.
  • Analyses versnellen: snellere, eenvoudigere en betrouwbaardere toegang tot analyses betekent beter geïnformeerde besluitvorming, waardoor bedrijven die AI hiervoor inzetten een duidelijk concurrentievoordeel krijgen. Bijna 80% van de respondenten zei dat het ‘helemaal’ of ‘zeer’ waar is dat hun bedrijf alle beschikbare data gebruikt om slimmere zakelijke beslissingen te nemen. Deze data leveren bedrijfskritische informatie op, dus toegang tot alle beschikbare data van een organisatie is van cruciaal belang.

“Voor de meerderheid van de ondervraagde bedrijven is de kwaliteit van hun data niet geweldig, ze zijn verspreid over verschillende infrastructuren en niet op een efficiënte manier gedocumenteerd”, aldus Cloudera. Chief Strategy Officer, Abhas Ricky. “Wij zien de gevolgen daarvan in de uitdagingen die in het onderzoek naar voren komen. Het beheren van data waar deze zich ook bevindt, is het allerbelangrijkste als het gaat om de adoptie van AI. Om AI-modellen op een kostenefficiënte wijze te kunnen draaien waar de data al aanwezig is. In plaats van data naar de modellen te brengen, beginnen organisaties zich de voordelen te realiseren van het overbrengen van AI-modellen naar hun data.”

Cloudera is het enige hybride open data lakehouse dat analyses en AI naar bedrijfsdata brengt. Met ruim 25 exabytes aan data onder beheer, vergelijkbaar met de hyperscalers in de branche, bevindt Cloudera zich in een unieke positie om organisaties te helpen hun data efficiënt en veilig te organiseren en te beheren. Met als voordelen dat ze de kracht van die data kunnen benutten, kunnen vertrouwen op de nauwkeurigheid ervan en erop kunnen vertrouwen voor analyses en zakelijke besluitvorming.

Het volledige rapport is hier te downloaden.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This