Organisaties melden verviervoudiging inzet generatieve AI sinds 2023

24 juli 2024

Organisaties omarmen generatieve AI in sneltempo, daarin aangemoedigd door een toename in investeringen en een rotsvast geloof in de waarde van deze transformerende technologie. Het heeft zich verspreid over alle sectoren en verschillende functies binnen organisaties, wat leidt tot een verschuiving in bedrijfsvoering en bedrijfsmodellen. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Capgemini Research Institute, “Harnessing the value of generative AI 2nd edition: Use cases across sectors“, waaruit blijkt dat de adoptiecurve van generatieve AI aanzienlijk is gestegen, met bijna een kwart van de bedrijven dat nu gen AI integreert in enkele van hun vestigingen of functies, waar dat nog 6% was in 2023.

De early adopters plukken nu al de vruchten, variërend van een verbeterde operationele efficiëntie en klantervaring tot een verhoogde verkoop. Zo noteren organisaties gemiddeld een verbetering van 6,7% in klantbetrokkenheid en tevredenheid gerealiseerd in het afgelopen jaar in die domeinen waar de technologie werd getest of ingezet.

“Generatieve AI begint het bedrijfsleven te transformeren. Organisaties zien al concrete groei in omzet, en de inzet van generatieve AI versnelt ook innovatie. Als gevolg daarvan richten bedrijven zich niet alleen meer op kostenoptimalisatie, maar verkennen ze actief nieuwe manieren om de mogelijkheden van deze technologie te benutten en waarde te creëren,” merkt Pascal Brier op, Chief Innovation Officer bij Capgemini en lid van het Group Executive Committee. “Naarmate de investeringen toenemen, signaleren de opkomst van meer complexe, autonome AI-systemen een nieuw tijdperk van generatieve AI dat de manier waarop bedrijven opereren zou kunnen beïnvloeden. Om hun AI-reis voort te stuwen, moeten organisaties sterke datafundamenten leggen met duidelijke processen om data verspreid over verschillende silo’s te beheren en dataintegratie over alle functies heen mogelijk te maken. Vertrouwen, transparantie en accountability zullen een centrale rol blijven spelen bij het omarmen van deze nieuwe grens van AI, die op termijn aanzienlijke waarde kan opleveren.”

AI-chatbots evolueren naar multi-agentsystemen die waardecreatie zullen versnellen

Bijna driekwart van de organisaties (74%) is het ermee eens dat generatieve AI hen helpt bij het stimuleren van omzet en innovatie. Naarmate de AI-technologie vordert, zal deze overgaan van de rol van ondersteunend hulpmiddel naar die van onafhankelijke agent met een verhoogde uitvoeringscapaciteit, waardoor organisaties hun manier van zakendoen kunnen herzien en meer waarde kunnen halen uit hun AI-investeringen. Dit potentieel voor waardecreatie heeft bijgedragen aan de opkomst van multi-agentsystemen – een snel evoluerende technologie met het potentieel om meer innovatie te stimuleren. Het rapport wijst op een hoog niveau van vertrouwen in AI-agenten voor specifieke taken zoals het genereren van professionele e-mails, coderen en data-analyse. Het onthult echter ook dat leiders zich bewust zijn van de noodzaak om dit vertrouwen en de ethische transparantie in de ontwikkeling en implementatie te behouden.

Toename adoptie generatieve AI in alle domeinen omvat ook gebruik publieke tools

De versnelling van generatieve AI in de afgelopen 12 maanden blijft niet beperkt tot het bedrijfsniveau, aangezien recente technologische ontwikkelingen publieke tools toegankelijker hebben gemaakt voor niet-experts. Als gevolg hiervan, hoewel er een toename is in het gebruik, heeft slechts 3% van de organisaties een verbod opgelegd op het gebruik van publieke generatieve AI-tools op de werkplek. Bijna alle organisaties (97%) staan toe dat werknemers generatieve AI op een of andere manier gebruiken, waarbij meer dan de helft specifieke richtlijnen oplegt die werknemers moeten volgen.

Geconfronteerd met de snelle adoptie van generatieve AI, merkt het rapport op dat organisaties met een gevoel van verantwoordelijkheid moeten handelen. Duidelijke kaders om beslissingen genomen door multi-agentsystemen te valideren zijn essentieel om transparantie en verantwoordelijkheid in de bedrijfsvoering te waarborgen en om de toekomstige risico’s die publieke tools voor hun organisatie kunnen vormen te mitigeren.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This