Vijf digitale oplossingen om de verkeersveiligheid van bestelwagenchauffeurs te verbeteren

23 juli 2024

Het is geen verrassing dat verkeersveiligheid een topprioriteit is van bestelwagenchauffeurs. Ze zijn immers dag in dag uit op de weg, vaak met strakke schema’s met frequente stops en leveringen. Dat betekent meer blootstelling aan de risico’s van de weg. Nu rijst de vraag: wat kan er gedaan worden om de wegen veiliger te maken voor bestuurders van bestelwagens? In een onderzoek onder bijna 1.000 Europese bestelwagenchauffeurs ging Webfleet in op het inzetten van enkele oplossingen. 

Data achter de veiligheid van bestelwagenchauffeurs

In 2020 werden door de Europese Commissie ongeveer 20.600 verkeersdoden gemeld. Hoewel dit een stijging van 3% betekende ten opzichte van het aantal in 2021, was dit te verwachten na de pandemie, toen het verkeer weer normaal werd. Het aantal lag in 2022 wel 10% lager dan in 2019. De cijfers voor 2023 laten echter slechts een daling van 1% zien ten opzichte van 2022, met 20.400 verkeersdoden. 

Nu de EU en de VN zich allebei hebben geëngageerd om het aantal verkeersdoden tegen 2030 te halveren, is de behoefte aan meer actie des te groter. Vooral omdat maar weinig landen in de EU vooruitgang boeken met het oog op die benchmark. 

Oplossingen om de veiligheid van bestelwagenchauffeurs te verbeteren

1. Professionele navigatie

Door gebruik te maken van een geavanceerd netwerk van live verkeersgegevens en geavanceerde algoritmen, helpt professionele navigatie bestuurders om files, bouwzones, slecht weer en andere veiligheidsobstakels te vermijden.

  • 50% van de bestuurders van bestelwagens maakt gebruik van een oplossing voor professionele navigatie, waarbij 80% van hen aangeeft dat het hen uitstekende ondersteuning biedt.
  • 73% van de bestuurders van bestelwagens zonder toegang tot professionele navigatie geeft aan dat ze er heel graag gebruik van willen maken of willen gebruiken.

2. Analyse en coaching van de prestaties van de bestuurder

Een oplossing voor de analyse en coaching van de prestaties van de bestuurder biedt op data gebaseerde inzichten die veiliger rijgedrag bevorderen. Met duidelijke rapporten over zaken als snelheidsovertredingen en rijgebeurtenissen, kunnen chauffeurs beter gecoacht worden om gevaar te vermijden en veilig achter het stuur te blijven.

  • 24% van de bestuurders van bestelwagens maakt gebruik van coaching, en 76% is tevreden over de ondersteuning.
  • 64% van de bestuurders van bestelwagens zonder feedback-/coachingtool zou er een willen gebruiken.

3. AI-aangedreven dashcams

Dashcams combineren beelden van de weg met rijgegevens van het wagenpark om de volledige context van verkeersincidenten te bieden. Ze identificeren risicovol gedrag zoals het gebruik van mobiele telefoons en bumperkleven en stellen de chauffeurs op de hoogte, zodat ze tijdig actie kunnen ondernemen en gevaar kunnen vermijden.

  • 22% van de bestuurders van bestelwagens gebruikt deze oplossing, waarbij 80% aangeeft dat dashcams helpen.
  • 59% van de bestuurders van bestelwagens zonder dashcam-ondersteuning zegt dit graag te willen gebruiken.

4. Mobiele apps

Apps zoals die van Webfleet Vehicle Check minimaliseren het risico op pech en veiligheidsproblemen door tijdig inzicht te bieden in de staat van het voertuig. De app maakt het gemakkelijk om op de hoogte te blijven van dagelijkse voertuiginspecties en onderhoudstaken voor het wagenpark te plannen.

  • 35% van de bestuurders van bestelwagens rekent op een of meerdere apps, waarvan 76% tevreden is met het resultaat.
  • 67% van de bestuurders van bestelwagens die geen apps gebruiken, zegt dat ze daar verandering in willen brengen.

5. Geavanceerde bandenoplossingen

Oplossingen zoals een bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) controleren de bandenspanning en -temperatuur in realtime. Voorspellend bandenmanagement betekent dat problemen kunnen worden opgespoord voordat ze leiden tot pech, ongevallen en stilstand.

  • 31% van de bestuurders van bestelwagens gebruikt een oplossing als TPMS, waarvan 77% er tevreden mee is
  • 70% van de bestuurders van bestelwagens zegt dat ze een geavanceerde bandenoplossing willen gebruiken

Implementatie van oplossingen

Hoewel het duidelijk is dat zowel bedrijven als chauffeurs absoluut meer veiligheid willen op de baan en achter het stuur, werken de meeste bestuurders van bestelwagens zonder toonaangevende technologie die is ontworpen om de verkeersveiligheid te vergroten, zoals professionele navigatie, chauffeurscoaching of AI-gestuurde dashcams. Hier moet dus nog verandering in komen.

Lucas Avink

Lucas Avink

Lucas Avink is Regional Sales Director van Webfleet Benelux

Pin It on Pinterest

Share This