Belgische bedrijven betalen hoge prijs voor gebrek aan inzicht in hun softwaregebruik

18 juli 2024

Insight Enterprises wereldwijd toonaangevend IT-adviseur en solution integrator die organisaties helpt om hun digitale transformatie te versnellen stelt vast dat Belgische bedrijven stevig betalen voor hun gebrek aan inzicht in hun softwaretoepassingen. 

Uit onderzoek van Insight Enterprises blijkt dat slechts ongeveer een kwart van de bedrijven zicht heeft op de totale licentiekosten. De meeste andere ondernemingen hebben alleen kennis op afdelings- of teamniveau en zes procent van de bedrijven weet er zelfs helemaal niets over. 

En dat gebrek aan inzicht kost ze geld: meer dan de helft van die bedrijven denkt dat ze minstens tien procent op hun softwarelicentiekosten zouden kunnen besparen als ze een betere kijk hadden op waar ze het aan uitgeven.

Volgens het onderzoek zijn de problemen van de bedrijven vooral toe te schrijven aan hun terughoudendheid om te investeren in softwaretools om het gebruik van hun softwaretoepassingen te monitoren. Ondanks de beschikbaarheid van SAM-tools (Software Asset Management) zegt 84 procent van de bedrijven dat ze geen of slechts gedeeltelijke zichtbaarheid en controle hebben over hun softwareapplicaties. Uitgesplitst betekent dit dat amper 16 procent van de Belgische bedrijven volledig zicht heeft op al hun softwareapplicaties, en dat meer dan een kwart helemaal geen inzicht heeft.

Het probleem is nog groter geworden door het groeiende aantal softwaretoepassingen dat binnen organisaties wordt gebruikt. Het Insight-onderzoek ontdekte dat twee derde van de bedrijven meer toepassingen gebruikt dan drie jaar geleden.

Het is deze toenemende complexiteit die bedrijven in de portemonnee raakt, omdat de kosten voor softwarelicenties blijven stijgen. 

David Steppe, Head of Sales and Business bij Insight Belgium, zei: “De cijfers zijn opvallend. Ondanks de beschikbaarheid van tools voor het beheren van softwareapplicaties, is er vaak een gebrek aan tijd en kennis voor een goede implementatie.” Hij voegde eraan toe dat bedrijven die een SAM-tool inzetten beter gewapend zijn om kosten te besparen. “We schatten dat meer dan 30 procent van de uitgaven aan desktopsoftware en SaaS-software onderbenut of verspild wordt. Met een Software Asset Management-tool kun je snel dubbele uitgaven, ongebruikte licenties en overlappende software identificeren. Het is supersimpel.”

Op dit moment gebruikt 90 procent van de bedrijven helemaal geen SAM-tool. Als ze SAM in overweging zouden nemen, kunnen ze de stijgende kosten van softwarelicenties veel gemakkelijker aan. Maar het is niet alleen de strijd om de kosten onder controle te houden, ook een slecht beheer van softwarelicenties kan de flexibiliteit van een bedrijf beperken om zich aan te passen aan nieuwe technologieën en het moeilijker maken om te voldoen aan compliance-eisen.

Organisaties die terughoudend zijn in het gebruik van SAM-tools, omdat het moeilijk is om ze toe te passen en te beheren, hebben nog een andere optie. Door te kiezen voor een beheerde SAM-service krijgen bedrijven inzicht in hun softwaretoepassingen, betere controle over licentiekosten en eenvoudigere compliance, zonder zich zorgen te hoeven maken over het implementeren en beheren van de software. 

“Het is duidelijk dat veel bedrijven te veel uitgeven aan softwarelicenties, ondanks de wijdverbreide beschikbaarheid van tools. Bedrijven die opkijken tegen het implementeren of beheren van SAM-tools, kunnen een beroep doen op een beheerde service om de kosten onder controle te houden”, zegt Howard Daws, Strategy and Solutions Lead for Technology Lifecycle Services, Insight. “Het implementeren van de juiste tool, in combinatie met effectief gegevensbeheer en SAM-expertise, biedt zichtbaarheid en inzichten aan IT- en financiële groepen. Het resultaat is efficiëntie, waardoor geld vrijkomt voor continue innovatie in IT”.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This