Klant bij VMware? Kom in beweging!

4 juli 2024

Eind vorig jaar nam Broadcom VMware over en sindsdien is het erg onrustig. De gevolgen voor zowel klanten als partners zijn groot. Maar hoe groot, en voor wie precies, dat blijft onduidelijk.

We weten al wel dat Broadcom in het partnerkanaal en de hoeveelheid distributeurs snijdt. Voor veel kleine en middelgrote klanten is het zeer onzeker of ze over een tijdje nog gebruik kunnen maken van de diensten. Er zijn ook enorme prijsstijgingen bekend gemaakt. Omdat Broadcom het productportfolio vereenvoudigt, gaan heel veel klanten betalen voor onderdelen die ze niet gebruiken. De perpetual licenties, waarbij je eenmalig investeert en dan eigenaar bent, zijn afgeschaft. Het is ook nog zeer de vraag wat er met de supportafdeling van het voormalige VMware gaat gebeuren.

Een deel van de vertrouwde VMware-klanten maakt inmiddels andere keuzes. Anderen kijken het nog even aan. Wij adviseren om dat eerste te doen. Broadcom zal de duimschroeven verder gaan aandraaien. Kom op tijd in beweging en ga aan de slag met de overstap. En met ‘op tijd’ bedoelen we ‘nu’. Want anders sta je straks met je rug tegen de muur.

Nieuwe kennis nodig

Maar wat kies je dan? Bij het maken van de juiste keuze, draait het niet alleen om techniek. Het gaat veel meer om de vraag hoeveel kennis je als organisatie in huis hebt en of je bereid bent om daarin te investeren. Want wat je ook kiest, je hebt altijd nieuwe kennis nodig.

Overstappen op een andere grote speler, zoals Nutanix, Microsoft (Hyper-V) of Oracle ligt misschien voor de hand. Zij bieden overzichtelijke producten en hebben een betrouwbare supportafdeling. Maar wie zegt dat je niet in hetzelfde schuitje komt te zitten als nu met VMware? Het zou naïef zijn om te denken dat dat niet kan gebeuren. 

Open source

Er is een alternatief: open source. Daarvoor is behoorlijk wat extra kennis nodig, maar zoals gezegd: die heb je hoe dan ook nodig. En die kennis hoef je niet per se zelf in huis te halen, die kunnen je ook inwinnen door een partnerschap met specialisten. Specialisten zoals wij bij EGP. Wij kunnen je helpen met overstappen op de betrouwbare en sterke open source-oplossing Proxmox, zoals we dat al bij veel klanten hebben gedaan.

De voordelen van deze keuze is dat je kiest voor iets dat open is, dat ondersteund wordt met support en dat prijsvast is. De prijzen voor de support kunnen wisselen, maar dat weegt niet op tegen eventuele prijsstijgingen voor het product zelf. Je hebt nu veel meer garanties voor de toekomst.

We hebben een whitepaper gemaakt waarin we een stuk gedetailleerder uitleggen welke afwegingen er komen kijken bij de keuze voor de juiste hypervisor. Die kun je hier opvragen. Maar wat je ook kiest, ga er wel mee aan de slag. Nu, dus.

Piet Honkoop

Piet Honkoop

Piet Honkoop is CTO van EGP Dutch Service Cloud Solutions

Pin It on Pinterest

Share This