Jaarlijkse analyse toont gestage groei in de industriële netwerkmarkt

3 juli 2024

Elk jaar voert HMS Networks een uitgebreide analyse uit van de industriële netwerkmarkt, met als doel een schatting te maken van de verdeling van nieuw aangesloten nodes per type en protocol binnen de fabrieksautomatisering. Volgens de meest recente studie blijft de industriële netwerkmarkt groeien, met een verwachte groei van 7% in 2024. Met name Industrial Ethernet blijft de dominante speler, goed voor 71% van alle nieuw geïnstalleerde nodes (vergeleken met 68% vorig jaar). Ondertussen is het aandeel van veldbussen gedaald van 24% naar 22% en vertonen wireless technologieën een lichte daling van 8% naar 7%. Van de topspelers is PROFINET goed voor 23% van de nieuw geïnstalleerde nodes, op de voet gevolgd door EtherNet/IP met 21%, terwijl EtherCAT nu op 16% staat.

Elk jaar presenteert HMS Networks een analyse van de industriële netwerkmarkt, waarbij de nadruk ligt op nieuw geïnstalleerde nodes binnen de wereldwijde fabrieksautomatisering. Als onafhankelijke leverancier van oplossingen voor industriële ICT (informatie- en communicatietechnologie) heeft HMS een helder inzicht in de industriële netwerkmarkt. De studie voor 2024 omvat geschatte marktaandelen en groeipercentages voor veldbussen, industrieel Ethernet en wireless technologieën.

In het 2024 onderzoek concludeert HMS dat de industriële netwerkmarkt blijft groeien, met een verwachte totale marktgroei in 2024 van +7%, wat het blijvend belang van netwerkconnectiviteit in fabrieken bevestigt.

Gestage groei voor industrieel Ethernet

Met een groei van 12% versnelt Industrial Ethernet zijn groei en blijft het marktaandeel veroveren. Industrial Ethernet is nu goed voor 71% van de wereldwijde markt voor nieuw geïnstalleerde nodes in fabrieksautomatisering (vergeleken met 68% vorig jaar). PROFINET is het grootste protocol, met een marktaandeel van 23% en overtreft EtherNet/IP, dat goed is voor 21% van de nieuwe nodes. De populariteit van EtherCAT blijft groot, het staat nu veilig op de derde plaats met een marktaandeel van 16%.

Veldbussen ervaren verwachte daling

Traditionele seriële veldbusinstallaties blijven momentum verliezen. Hoewel veldbusinstallaties nog steeds een aanzienlijk deel van de nieuwe nodes uitmaken, zal de jaarlijkse groei naar verwachting in 2024 dalen met 2%. PROFIBUS voert de veldbusranglijst aan met een marktaandeel van 7%, gevolgd door een gelijkmatige verdeling onder andere bekende veldbusprotocollen.

Samen zijn veldbussen in 2024 goed voor 22% van de markt. Ondanks de daling van het aantal nieuwe veldbusnodes zullen veel apparaten, machines en fabrieken nog jaren niet zonder deze goed functionerende en bewezen veldbussen kunnen.

Wireless technologieën stabiel aanwezig

Wireless technologieën zijn de afgelopen jaren gestaag gegroeid, hoewel het groeitempo naar verluidt inmiddels iets is afgenomen. Wireless oplossingen vertegenwoordigen nog steeds een robuuste 7% van het totale aandeel per type. De markt blijft meer producten introduceren met ondersteuning voor industrieel wireless en de acceptatie van wireless oplossingen in fabrieksomgevingen neemt toe. Typische gebruikssituaties zijn kabelvervangingstoepassingen, draadloze machinetoegang en connectiviteit met mobiele industriële apparatuur.

“Connectiviteit is inmiddels standaard in fabrieksautomatisering, met industrial Ethernet als koploper. Maar als we vooruitkijken, verwachten we een dynamisch landschap met opkomende trends en technologieën. Hoewel industrial Ethernet momenteel dominant is, zullen we getuige zijn van spannende veranderingen en innovaties die de toekomst van industriële netwerken vorm zullen geven.”, aldus Magnus Jansson, Product Marketing Director bij HMS Networks, Business Unit Anybus.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This