Onderzoek Nutanix: hybrid multicloud-adoptie in financiële sector zal verdrievoudigen

2 juli 2024

Nutanix publiceert de resultaten van zijn zesde jaarlijkse Financial Services Enterprise Cloud Index (ECI). Dit wereldwijde onderzoeksrapport meet de vooruitgang op het gebied van cloudadoptie bij bedrijven in de financiële dienstverlenings- en verzekeringssector. Uit het rapport blijkt dat de respondenten verwachten dat er de komende drie jaar drie keer zoveel gebruik zal gemaakt worden van hybrid multicloud. Zo wordt hybrid multicloud het toonaangevende IT-model in de sector.

Uit het ECI-rapport blijkt dat de IT-beslissingsnemers prioriteit geven aan databeveiliging en bescherming tegen ransomware, het implementeren van AI-strategieën en het minimaliseren van kosten. Maar liefst 99% van de respondenten geeft aan dat ze in de afgelopen drie jaar een ransomware-aanval meemaakten. 89% vindt dat hun organisaties meer kunnen doen om zich tegen dergelijke aanvallen te beschermen. Een belangrijke drijfveer voor de prioriteiten op het gebied van IT-infrastructuur blijkt AI te zijn. IT-managers zetten dan ook steeds vaker AI-oplossingen in om de besluitvorming te verbeteren en de klantervaring te vergroten.

Deze ontwikkeling weerspiegelt de strategische inzet door financiële dienstverleners van diverse cloudomgevingen die zijn afgestemd op specifieke operationele, kosten-, compliance- en controlevereisten. De aantrekkingskracht van een hybrid multicloud-architectuur ligt in het feit dat het mogelijk is om verschillende kosten-, facturerings- en implementatieopties te bieden. Hierdoor krijgen digitale ondernemingen de flexibiliteit om de prestaties van applicaties te verbeteren, de beveiliging te versterken, de time-to-market te versnellen en de IT-uitgaven te optimaliseren.

“Het is opvallend dat bijna alle respondenten in deze laatste ECI-enquête een ransomware-aanval hebben meegemaakt”, zegt Lee Caswell, SVP Product & Solutions Marketing bij Nutanix. “Het is een teken dat het gebruik van hybrid multicloud zal verdrievoudigen naarmate gebruikers van financiële diensten zich voorbereiden op verhoogde cyberbeveiligingsrisico’s als gevolg van nieuwe regelgeving. Zo wordt in 2025 de Digital Operational Resilience Act (DORA) van de EU, van kracht. Hierdoor worden gegevensbescherming en disaster recovery een hybrid multicloud-vereiste.”

Respondenten uit de financiële dienstverlening werd gevraagd naar hun huidige clouduitdagingen, hoe ze bedrijfsapplicaties vandaag de dag draaien en waar ze deze in de toekomst willen draaien. Hieronde de belangrijkste bevindingen uit het rapport van dit jaar:

Beslissers in de financiële dienstverleningssector blijven cyberbeveiliging het belangrijkst vinden, maar ook AI-investeringen en het beheersen van de totale kosten winnen aan belang. De helft van de respondenten (50%) geeft aan dat hun organisatie een paar dagen of een paar weken nodig had om volledig te herstellen na een cyberbeveiligingsincident. Nog eens 12% zegt dat, hoewel de activiteiten meestal binnen een paar dagen of weken waren hersteld, de impact van de aanval op de onderneming langer duurde dan het herstel van de dagelijkse activiteiten.

Duurzaamheid en flexibiliteit staan bovenaan de lijst van belangrijkste beslissingsfactoren. Voor financiële dienstverleners die clouddiensten (privaat, hybride of publiek) selecteren, zijn flexibiliteit, beveiliging en datamogelijkheden steeds belangrijke criteria. Toen ECI-respondenten werd gevraagd naar de belangrijkste factor die hun aankoopbeslissingen voor IT-infrastructuur beïnvloedt, stond duurzaamheid bovenaan (15%), gevolgd door de flexibiliteit om werklasten te beheren in verschillende on-premises en cloudinfrastructuren (14%) en de kosten (14%). Dit verschilt van andere sectoren waar duurzaamheid en kosten over het algemeen als minder belangrijk worden gezien.

Hoe FinServ CIO’s denken over infrastructuurprioriteiten. Naarmate hybrid multicloud-omgevingen groeien, nemen ook infrastructuur en workloads toe. Cloud (78%), data en AI (77%) en bescherming tegen ransomware (77%) kennen een aanzienlijke groei. Ondanks het feit dat duurzaamheid vaak wordt genoemd als cruciaal bij aankoopbeslissingen, zijn maar weinig instellingen van plan om hun investeringen op dit gebied volgend jaar aanzienlijk te verhogen. De grootste verwachte stijgingen in IT-budgetten zijn voor AI (39%), gevolgd door ransomwarepreventie (34%) en IT-modernisering (30%). In totaal wil 78% van de respondenten de uitgaven voor cloud computing verhogen, waarbij 77% van plan is om de uitgaven voor AI en bescherming tegen ransomware te verhogen.

De reden waarom financiële ondernemingen applicaties verplaatsen naar een andere infrastructuur, is omdat ze de prestaties van gegevenstoegang, beveiliging en naleving van regelgeving willen verbeteren. Bijna alle respondenten (97%) in de financiële dienstverlening en 95% wereldwijd geven aan dat ze in de afgelopen 12 maanden een of meer applicaties hadden verplaatst naar een andere IT-infrastructuur, waardoor een behoefte ontstond aan eenvoudige en flexibele overdraagbaarheid van werklasten en applicaties tussen clouds. Het verplaatsen van applicaties in de financiële dienstverlening wordt het vaakst gemotiveerd door de wens om de prestaties/datatoegangssnelheden te verbeteren (42%), gevolgd door het verbeteren van de beveiliging en naleving van de regelgeving (41%).

De belangrijkste uitdagingen voor IT-afdelingen in de financiële dienstverlening zijn cyber- en compliancegerelateerd. Bij respondenten uit de financiële dienstverlening worden ransomwarepreventie/gegevensbeveiliging en naleving van mandaten voor gegevensopslag/gebruik, zoals DORA, beide genoemd als de grootste uitdagingen op het gebied van gegevensbeheer van dit moment, elk door 19% van de respondenten.

Voor het zesde achtereenvolgende jaar voerde Vanson Bourne namens Nutanix onderzoek uit onder 1.500 IT- en DevOps/Platform Engineering-besluitvormers over de hele wereld in december 2023. De respondenten zijn afkomstig uit verschillende sectoren, bedrijfsgrootten en regio’s, waaronder Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) en de regio Azië-Pacific-Japan (APJ).

Download hier de volledige Nutanix Enterprise Cloud Index voor financiële diensten voor meer informatie over het rapport en de bevindingen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This