Populaire betaaltechnologieën: 34% van de Belgen betaalt met QR-codes

18 juni 2024

De betaalvoorkeuren in België veranderen snel door de opkomst van nieuwe technologieën, zoals social commerce, digitale wallets en zelfscan checkouts. Uit onderzoek van financieel technologieplatform Adyen blijkt dat 27% van de Belgen gebruikmaakt van zelfscankassa’s. Ook achteraf betalen (door 18% gebruikt) wint aan populariteit.

Groei in het betalen met QR-codes

Een aanzienlijk deel van de Belgische consumenten (47%) breekt een aankoop af als hun gewenste betaalmethode niet beschikbaar is. Alternatieve betaalmethoden winnen steeds meer aan populariteit. Zo is het gebruik van QR-codes voor betalingen sterk gestegen van 2023 naar 2024. Terwijl in 2023 een kwart van de Belgen (25%) met QR-codes betaalde, is dat nu al meer dan een derde (34%).

Kansen voor retailers

Consumenten verwachten steeds meer snelle en gemakkelijke betaalmethoden, zowel online als in de winkel. 16% van de Belgische consumenten wil dat retailers technologieën gebruiken om het fysieke winkelproces te versnellen.

Het is daarom belangrijk dat retailers zich aanpassen aan de veranderende behoeften van consumenten en de technologische eisen van de industrie. Belgische retailers hebben echter moeite om bij te blijven met de technologische ontwikkelingen: slechts 21% accepteert digitale wallets en 15% ondersteunt BNPL, ondanks de groeiende vraag naar deze betaalmethoden.

Afscheid van oude betaalterminals

Betaalterminals moeten voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Eén van deze normen is de Payment Card Industry PIN Transaction Security (PCI-PTS) standaard. In België hebben betaalterminals vaak al een paar jaar op de teller. Voor veel van deze terminals zal het PCI-PTS certificaat binnenkort aflopen, waardoor ze vervangen zullen moeten worden door nieuwere versies. Eén vijfde van de Belgische retailers (19%) geeft bijvoorbeeld al aan moderne mobiele betaalapparaten te gebruiken om lange wachtrijen te voorkomen.

Julien Marlier, Country Manager Benelux bij Adyen, benadrukt de uitdagingen en kansen voor retailers: “Er komen verschillende veranderingen aan en retailers moeten inspelen op wensen van consumenten, maar ook op nieuwe technologieën zoals zelfscankassa’s en BNPL. Het moderniseren van betaalmethoden en het aanpassen aan de verwachtingen van consumenten zijn kansen voor retailers om concurrentie voor te blijven in deze snel veranderende markt.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Brands2Life onder 1.000 Belgen en 500 Belgische retailers, in de periode van 15 januari 2024 tot 1 februari 2024.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This