Nieuwe Raad van Bestuur en CSRD-compliance voor LCL

4 juni 2024

Datacenterspecialist LCL brengt zijn tweede duurzaamheidsrapport uit. Het bedrijf kondigt zijn nieuwe Raad van Bestuur aan en haalt de voornaamste realisaties aan van 2023. Daarnaast voerde LCL een dubbele materialiteitsbeoordeling uit om zich voor te bereiden op de naleving van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). LCL engageert zich hiertoe op vrijwillige basis en bevestigt daarmee zijn voortrekkersrol binnen de datacenterwereld. 

Els Demeester, voorzitter van de Raad van Bestuur van LCL, verklaart: ‘LCL durft een leidende positie in te nemen als het gaat om innoveren en het omarmen van nieuwe technologieën die zijn ESG-prestaties versterken. Daarom investeert LCL maar liefst € 120 miljoen in duurzaamheid en uitbreiding. Blijven investeren in innovatie, bij voorkeur in co-creatie met klanten, is cruciaal voor het behalen van de groei- en ESG-doelstellingen. Bovendien opereert LCL niet geïsoleerd. Het datacenterbedrijf deelt kennis en neemt een rol op zich als business consultant voor zijn partners, zodat ook zij een stapje verder kunnen gaan op het gebied van duurzaamheid. LCL evalueert ook hoe zijn leveranciers bijdragen aan zijn ESG-inspanningen. Op deze manier kan LCL een rimpeleffect creëren in de hele waardeketen.’

Nieuwe Raad van Bestuur

Als onderdeel van de toegenomen focus op goed bestuur bij LCL, stelt het bedrijf een nieuwe Raad van Bestuur voor. Na een uitgebreid selectieproces werden in september 2023 vier externe bestuurders aangesteld. Concreet namen Els Demeester, Ingrid Daerden, Danielle Devogelaer en André Autrand een mandaat op, naast Laurens van Reijen, Managing Director van LCL.

Laurens van Reijen, Managing Director van LCL Data Centers, legt uit: ‘De diverse samenstelling van onze Raad van Bestuur speelt een cruciale rol bij het behouden van onze leiderschapspositie en focus op het creëren van economische en maatschappelijke waarde en ecologische duurzaamheid. De gevarieerde ervaringen van elk bestuurslid dragen bij aan een brede kennisbasis voor zowel management en medewerkers, als voor externe stakeholders.’

ESG facts & figures van 2023 

Dit zijn enkele resultaten die LCL in 2023 behaalde op het vlak van ESG:

Impact op milieu:

  • 77,44% is de daling van de ecologische voetafdruk van LCL in vergelijking met het basisjaar 2020;
  • Van 2.000 naar 3.300 zonnepanelen in LCL Wallonia One.
  • 3,84% hernieuwbare energie in alle datacenters van LCL.

Sociale impact:

  • 87% als score van de Employee Engagement Index Score (PEI). Deze score toont aan hoe betrokken en loyaal de medewerkers van een bedrijf zijn;
  • 5,98 opleidingsdagen per medewerker in 2023;
  • 94,12% is het aanwezigheidspercentage van het personeel op interne events;
  • De basiselementen voor het opzetten van een duurzaam bonusplan;
  • 6 NGO’s en not-for-profit organisaties die LCL steunde: Close the Gap, Vites, Oxfam, (W)Onderweg, SOS Kinderdorpen en Het Balanske.

Impact op governance:

  • Nieuwe Raad van Bestuur;
  • E-learningmodule personeel ter versterking van onder andere de ISO-kennis en het Anti-Bribery & Corruption-beleid.

Op weg naar naleving van EU CSRD 

LCL kiest momenteel voor de vrijwillige duurzaamheidsverslaggeving voor niet-beursgenoteerde kmo’s. Het bedrijf heeft echter besloten om zich nu al voor te bereiden op de naleving van de CSRD-richtlijn volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) voor grote bedrijven en beursgenoteerde kmo’s.

Om dit te realiseren, definieerde LCL de materialiteit van thema’s, subthema’s en sub-subthema’s en identificeerde het bedrijf de ESRS-vereisten voor informatieverschaffing die van toepassing zijn. Concreet voerde LCL een dubbele materialiteitsbeoordeling uit volgens de nieuwste richtlijnen van de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG). Als gevolg van de ambitie om te aligneren met CSRD en de onderliggende ESRS, heeft LCL zijn duurzaamheidsaanpak opnieuw gekalibreerd volgens de drie hoofdcategorieën die binnen ESRS worden gebruikt, namelijk milieuthema’s, maatschappelijke thema’s en onderwerpen rond goed bestuur.

De dubbele materialiteitsbeoordeling helpt te bepalen welke thema’s als materieel worden beschouwd. Dit doet het door per thema de impact, de risico’s en de opportuniteiten te beoordelen. LCL hield rekening met twee perspectieven. Enerzijds is er de impactmaterialiteit, die de impact beoordeelt die LCL heeft op het milieu en de maatschappij met betrekking tot een specifiek thema. Anderzijds beoordeelde LCL de financiële materialiteit, namelijk de potentiële impact op LCL’s toekomstig financiële performantie. De combinatie van deze twee perspectieven is de dubbele materialiteitsbeoordeling. Het dubbele materialiteitsproces heeft geresulteerd in 14 duurzaamheidstopics van materieel belang voor LCL. Men vindt de gedetailleerde analyse in het rapport.  

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This