CEA en Eviden lanceren fase 2 van het supercomputerprogramma EXA1

25 april 2024

De CEA en Eviden, het bedrijf van Atos op het gebied van advanced computing, kondigen vandaag de levering aan van de supercomputer EXA1-HE (High Efficiency), gebaseerd op de BullSequana XH3000-technologie van Eviden.

De EXA1-HE is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van het simulatieprogramma van de afdeling Militaire toepassingen van de CEA. Het is de tweede en meest innovatieve fase in het EXA1-programma en vormt een aanvulling op de supercomputer EXA1-HF (High-Frequency) die in 2021 door Eviden werd geleverd.

Met een piekprestatie van 104 petaflops kan het systeem een Linpack-prestatie van ongeveer 60 petaflops neerzetten. Dat stelt het gelijk met de 15e krachtigste supercomputer in de meest recente TOP500-ranking van november 2023. De EXA1-HE is gebouwd volgens de BullSequana XH3000-architectuur van Eviden, met een gepatenteerd warmwaterkoelsysteem, en is uitgerust met 477 rekenknooppunten gebaseerd op de Grace Hopper Superchips van NVIDIA.

De interconnectie van het systeem werkt met de nieuwste versie van BullSequana eXascale Interconnect (BXI) van Eviden, de enige Europese interconnectietechnologie. Het netwerk steunt op een DragonFly-topologie en bestaat uit 156 switches. Deze eerste BXI-versnelde computer effent het pad voor toekomstige BXI-technologieën voor systemen van exaflop-klasse en AI, en zal voldoen aan de toekomstige behoeften van onderzoeks- en industriële centra wereldwijd.

EXA1 voldoet aan de eisen van de defensieprogramma’s die bij de afdeling Militaire toepassingen van de CEA worden geïmplementeerd. Om steeds representatiever te zijn voor complexe verschijnselen, vereisen de simulaties een consistente toename in de prestaties van supercomputers. Alleen zo kunnen redelijke rekentijden worden aangehouden om de mijlpalen van de overheidsprogramma’s te halen en het energieverbruik van rekencentra onder controle te houden.

Emmanuel Le Roux, SVP, Global Head of HPC, AI and Quantum bij Eviden, Atos Group, zegt: “We zijn zeer vereerd met dit contract met de CEA. De voortzetting van het EXA1-programma met de teams van de groep geeft opnieuw blijk van het vertrouwen in Eviden, en verlengt de relatie die al meer dan 20 jaar standhoudt. Met zijn krachtige computersystemen gemaakt in Europa, zoals de BullSequana XH3000 en de BXI-interconnectie, ontworpen in samenwerking met de CEA en geproduceerd in zijn fabriek in Angers, ondersteunt Eviden organisaties uit de private en publieke sector. Een voorbeeld daarvan is de afdeling Militaire toepassingen van de CEA. Eviden helpt hen de uitdagingen voor de Europese soevereiniteit het hoofd te bieden door hen in staat te stellen hun data ten volle te benutten met behoud van het hoogste beveiligingsniveau onder alle omstandigheden.”

Jacques-Charles Lafoucriere, Program Director bij het directoraat Militaire toepassingen van de CEA, zegt: “We zijn blij dat dit nieuwe systeem nu volledig uitgerold is. De eerste toepassingen hebben er al op gedraaid dankzij geavanceerde versnelde technologieën die ook zijn gekozen voor de Exascale-systemen. Daardoor zal de afdeling Militaire toepassingen van de CEA kunnen voldoen aan haar HPC- en AI-behoeften voor de toekomstige uitdagingen van haar simulatieprogramma.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This