Rittal, Eplan, Cideon en GEC combineren innovatieve software en hardware tijdens Hannover Messe

22 april 2024

Tijdens de Duitse vakbeurs Hannover Messe in mei presenteren en demonstreren de vier bedrijven van de Friedhelm Loh Group – Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud – de mogelijkheden van gecombineerde software- en hardwareoplossingen. Samen met bezoekers bespreken ze ideeën, strategieën en oplossingen op het gebied van industriële automatisatie, bordenbouw, energietransitie en slimme fabrieken. Het doel is om door middel van samenwerking en de synergie tussen de zusterbedrijven eens zo veel toegevoegde waarde te creëren voor industriële spelers.

Terwijl de industrie een digitale transformatie doormaakt, neemt het belang van duurzaamheid alsmaar verder toe. De transitie naar een geëlektrificeerde maatschappij wordt bijvoorbeeld een prioriteit. Dat is een enorme uitdaging die moet worden overwonnen met steeds minder geschoolde werknemers. Vanuit het standpunt van de bedrijven binnen de Friedhelm Loh Group, schuilt de oplossing in het mechaniseren en stroomlijnen van processen in de hele waardeketen.

Optimalisatie van processen

Tijdens de Hannover Messe laten Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud zien hoe klanten snel vooruitgang kunnen boeken op het vlak van optimalisatie. 

“De industrialisatie van processen en systemen vereist een slimme combinatie en coördinatie van software en hardware”, zegt Markus Asch, CEO van Rittal International en Rittal Software Systems. “Dat lukt alleen wanneer er dataconsistentie heerst doorheen de hele waardeketen. Wij baseren ons daarom op gestandaardiseerde, modulaire oplossingen die exact zijn afgestemd op de specifieke toepassing. Dat vereist een nauwkeurige kennis van de processen van onze klanten, en een nauwe samenwerking. Tijdens de Hannover Messe tonen we de resultaten van deze samenwerking, samen met voorbeelden van hoe de efficiëntie en productiviteit van onze klanten kan worden verhoogd.”

Markus Asch, CEO van Rittal International en Rittal Software Systems
Markus Asch

Klanten krijgen op de beurs een snelle praktijkgerichte introductie via vier domeinen: industriële automatisatie, bordenbouw, energietransitie en de Smart Factory. Van daaruit worden producten, software en systeemoplossingen voor specifieke vereisten gepresenteerd.

Efficiëntere industriële automatisatie

Hoe kan standaardisatie in planning, ontwerp en engineering leiden tot meer digitale consistentie en efficiëntie? Welke impact heeft dit op verschillende taken in de automatisatietechnologie? Eplan maakt dat tastbaar met een eerste voorstelling van Cable proD, een softwaretoepassing in volle ontwikkeling voor het virtueel bekabelen van machines. Daarnaast worden de geavanceerde functies van de “eView AR”-app getoond, die augmented reality gebruikt om de werkelijke behuizing op een digital twin aan te brengen. Bezoekers kunnen ook uitkijken naar het toekomstige Eplan Platform 2025.

Sneller naar de energietransitie

Dankzij meer digitalisering en standaardisering nemen de mogelijkheden op het gebied van machinebouw toe. Bezoekers van de beurs zullen een concrete implementatie zien aan de hand van een transformatorstation. Eplan biedt een compleet industrieel systeem aan dat voldoet aan alle standaarden, inclusief een industriespecifieke uitrustings- en onderdelenlijst. Die hoeft alleen te worden aangepast en bijgesteld indien nodig. Het datapakket bevat bovendien alle informatie die nodig is om de modulaire systeemtechnologie van Rittal toe te passen, naast de verwerking met machines van Rittal Automation Systems en Ehrt in verdere processen. Als gevolg zijn er aanzienlijk minder arbeid en tijd nodig, liggen de kosten lager voor een normconform ontwerp en is er een digitale twin voor de bediening.

Een preview van het nieuwe Rittal RiLineX 60-mm railsysteemplatform laat bezoekers zien dat er nog veel potentieel is voor verdere optimalisatie in de systeemtechnologie. Daarmee wordt een nieuwe standaard gezet voor stroomverdeling in 2025. Het systeem is niet alleen opnieuw ontworpen om de snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid van de engineering te verhogen, maar ook om montage en installatie naar een hoger niveau te tillen. Rittal volgt ook consequent de platformbenadering. Fabrikanten van apparatuur en componenten ontvangen de benodigde interfacegegevens zonder dat ze een licentie nodig hebben, zodat ze zelf geschikte technologieën en apparaten kunnen ontwikkelen.

De belangrijkste boodschap op de stand van de vier bedrijven van de Friedhelm Loh Group is dat de eisen op het vlak van digitalisering en duurzaamheid niet onverenigbaar of tegenstrijdig zijn. Duurzaamheid stimuleert digitalisering, terwijl digitalisering meer duurzaamheid ondersteunt en mogelijk maakt. De oplossing schuilt in consistent geoptimaliseerde processen voor waardecreatie.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This