LCL investeert 30 miljoen in vijfde datacenter in Diegem

11 april 2024

Datacenterspecialist LCL breidt LCL Brussels-North, het meest geconnecteerde datacentercomplex uit de regio, verder uit. Zo wil het de groeiende digitale economie blijven ondersteunen. De totale investering bedraagt € 30 miljoen. Het design van het nieuwe Tier III-datacenter is al gecertifieerd door het Uptime Institute. Momenteel zijn er al vier datacenters te Diegem. Hier wordt in de komende twee jaar dus een vijfde datacenter bijgebouwd.

LCL Data Centers heeft specifiek voor zijn datacentercomplex te Diegem gekozen voor deze bijkomende datacenterruimte. In eerste instantie zal het nagelnieuwe datacenter nog niet helemaal uitgerust worden. Dit doet LCL bewust. Zo kan het datacenterbedrijf snel schakelen om een nieuwe klant te herbergen op maat van diens specifieke behoeften. Dit past in LCL’s keuze voor een customer intimacy-strategie.

Laurens van Reijen, managing director van LCL Data Centers, verklaart: ‘LCL Brussels-North is het meest geconnecteerde datacentercomplex uit de regio omdat dit het knooppunt is waar al het dataverkeer van België doorkomt. We kunnen het eigenlijk zien als het hart van de digitale economie. Met dit bijkomende datacenter willen we de groeiende digitalisering van de maatschappij blijven ondersteunen.’ 

Dankzij de investering van € 30 miljoen kan LCL opnieuw bijkomende klanten aantrekken die hun IT-infrastructuur in LCL Brussels-North zullen kunnen herbergen. Op dit moment zijn er al enkele klanten die racks gereserveerd hebben binnen dit nieuwe datacenter.

Tier III Design certificaat 

Het ontwerp van het nieuwe datacenter in Diegem werd alvast door Uptime Institute bekroond met een Tier III-certificaat. Hiervoor werd het volledige design, inclusief alle berekeningen, nagekeken op conformiteit met de Tier III-eisen van Uptime Institute.  

Duurzaamheid is de sleutel voor de toekomst

Ook op vlak van sustainability bevestigt LCL zijn voortrekkersrol binnen de datacentersector.

Met de groei van AI en de computationele rekenkracht die AI vraagt, met name de infrastructuur of cloud resources die daarvoor noodzakelijk zijn, is er steeds meer datacenterruimte nodig. Omdat computerinfrastructuur nu eenmaal energie verbruikt, denkt LCL ook continu na over duurzame oplossingen. Dit doet het datacenterbedrijf onder andere door zijn koelinstallaties te vernieuwen, en alternatieve manieren van koeling te overwegen om de CO2-uitstoot van zijn datacenters verder te reduceren.

Op dit moment koelt LCL zijn datacenterruimtes met behulp van lucht, maar dit zal op termijn niet langer voldoende zijn. Het datacenterbedrijf bekijkt nu de mogelijkheid om “liquid cooling” te implementeren om een hogere energie-efficiëntie te behalen. Daarnaast is warmterecuperatie ook een onderwerp waar LCL sterk mee bezig is.

‘Onze ambitie blijft dezelfde: het grootste datacenterbedrijf van België worden. We willen daarbij enkel op een duurzame manier groeien. Verder blijven we kiezen voor een customer intimacy-strategie. Op die manier kunnen we onze groei bestendigen’, concludeert van Reijen.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This