Zonsverduistering in VS had grote impact op internet

10 april 2024

We zijn inmiddels wel gewend aan flinke pieken in het internetverkeer als zich nergens op de wereld een belangrijke gebeurtenis voordoet. Het EK voetbal, de Olympische Spelen in Parijs – ze zullen ongetwijfeld weer tot nieuwe records aan internetverkeer leiden. Interessant genoeg was er tijdens de totale zonsverduistering die op 8 april 2024 door Noord-Amerika trok een tegenovergestelde trend te zien: er was juist sprake van een duidelijke daling in het internetverkeer, zo schrijft João Tomé van Cloudflare in een blog waarin hij de impact van de zonsverduistering op het internetverkeer analyseert. 

Deze gebeurtenis, die inmiddels bekend staat als de Great North American Eclipse, trok miljoenen mensen naar buiten om dit natuurverschijnsel te aanschouwen. De maan schoof tussen de aarde en de zon door, waardoor een schaduw over een aantal Noord-Amerikaanse landen en staten werd geworpen.

Cloudflare, een bedrijf dat gespecialiseerd is in internetbeveiliging en -diensten, verzamelde gegevens over de impact van de zonsverduistering op het internetverkeer. Daaruit blijkt, zo schrijft Tomé, dat het internetverkeer significant daalde langs de route waar de zonsverduistering volledig zichtbaar was.

In de Verenigde Staten daalde het dataverkeer met 8% en het aantal verzoeken met 12% vergeleken met de week ervoor om 19:00 UTC. Dit was een duidelijk signaal dat mensen even hun digitale activiteiten onderbraken om getuige te zijn van het natuurverschijnsel, aldus Tomé.

Op staatsniveau was de daling nog duidelijker. Staten zoals Vermont, Arkansas, Indiana, Maine, New Hampshire en Ohio zagen een vermindering van meer dan 40% in internetverkeer rond het tijdstip van de eclips. Deze staten bevonden zich allemaal in het pad van de verduistering.

Mexico ervoer de zonsverduistering als eerste. Staten binnen de eclipszone, zoals Coahuila, Durango en Sinaloa, merkten een duidelijke daling in het internetverkeer. Zelfs Mexico-Stad, dat verder naar het zuiden ligt, ondervond invloed.

Canada was de laatste in de rij. Prince Edward Island, een kleine provincie in Oost-Canada, ervoer de meest significante impact. Daarna volgden New Brunswick en Newfoundland en Labrador.

Deze gebeurtenis benadrukt hoe menselijke activiteiten en natuurverschijnselen het internetgebruik kunnen beïnvloeden. Net zoals grote commerciële evenementen, feestdagen en zelfs onverwachte gebeurtenissen zoals een onderzeese kabelstoring, heeft een totale zonsverduistering het vermogen om ons digitale gedrag tijdelijk te veranderen.

Deze zonsverduistering was de laatste die in de aaneengesloten Verenigde Staten zichtbaar zal zijn tot 23 augustus 2044. De volgende eclips van vergelijkbare omvang wordt verwacht op 12 augustus 2045.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This