Fortinet introduceert vandaag een nieuwe versie van zijn besturingssysteem FortiOS en belangrijke verbeteringen van zijn beveiligingsplatform, de Fortinet Security Fabric.
Ken Xie, de oprichter, bestuursvoorzitter en CEO van Fortinet: “We hebben Fortinet opgericht met het doel om de netwerken van onze klanten te versterken door de integratie van beveiligingsmogelijkheden met netwerkfunctionaliteit. Om dit te bereiken hebben we onze focus de afgelopen 20 jaar gericht op de ontwikkeling van beveiligingsoplossingen rond één besturingssysteem en investeringen in onze beveiligingsprocessor FortiASIC. FortiOS is ‘s werelds krachtigste real-time network security operating system. Het vereenvoudigt het beheer van de beveiliging van content, applicaties, gebruikers, apparaten, data en locaties. Onze in eigen beheer ontwikkelde FortiASIC’s zorgen daarbij voor ongeëvenaard snelle prestaties, kostenbesparingen en een reductie van het energieverbruik. Onze meer dan 20 jaar lange toewijding aan interne innovatie heeft ertoe geleid dat onze ruim 30 netwerk- en beveiligingsfuncties naadloos kunnen samenwerken. Met FortiOS 7.6 brengen we met trots nieuwe verbeteringen naar ons brancheleidende besturingssysteem.
FortiOS 7.6 biedt organisaties meer mogelijkheden om de beveiligingsrisico’s en complexiteit terug te dringen en netwerkbreed voor een superieure gebruikerservaring te zorgen. Nieuwe functies zijn onder meer:
- Honderden verbeteringen in FortiOS 7.6 die de Fortinet Security Fabric kracht bijzetten binnen gebieden als Secure SD-WAN, secure access service edge (SASE), zero-trust network access (ZTNA), auomatisering, provisioning, remote browser isolation (RBI) en digital experience monitoring (DEM). Deze functionaliteiten zijn beschikbaar op basis van flexibele gebruiksopties (SaaS of PaaS).
- Bedreigingsanalyse en productimplementaties op basis van Generative AI (GenAI): Voortbouwend op bestaande GenAI-mogelijkheden voor een snellere bedreigingsanalyse en incidentrespons biedt FortiOS 7.6 nu kant-en-klare integratie van FortiAI (voorheen de Fortinet Advisor) met FortiAnalyzer, de centrale data lake van Fortinet, evenals de bijbehorende geïntegreerde beheerconsole FortiManager. Deze integraties zetten de bedreigingsanalyse en incidentrespons kracht bij en stroomlijnen de netwerk- en beveiligingsprocessen. FortiAI wordt nu ingezet binnen de hele Fortinet Security Fabric. Dit maak het mogelijk om beveiligingsincidenten snel te detecteren en verhelpen en maakt het eenvoudiger voor organisaties om de beveiligingsoplossingen te implementeren die zij nodig hebben.
- Uitgebreide databescherming voor het hele netwerk: De combinatie van databescherming met punten voor het toepassen van beveiligingsregels binnen de hele Fortinet Security Fabric stellen meer organisaties in staat om een integrale strategie voor de preventie van gegevensverlies ten uitvoer te leggen en beheren. Verbeteringen in FortiOS 7.6 zorgen ervoor dat gevoelige informatie veilig blijft, waar binnen het hybride netwerk die zich ook maar bevindt.
Verbeteringen van de Fortinet Security Fabric zijn onder meer:
- De toevoeging van EDR-functies aan de unified agent van Fortinet: FortiClient, de unified agent van de Fortinet Security Fabric, zal integratie bieden met een complete reeks van mogelijkheden op het gebied van endpoint detection & response (EDR)-functies. Daarmee wordt de beveiliging uitgebreid met bescherming tegen ransomware, gedragsgebaseerde detectie, geautomatiseerde incidentrespons, meer overzicht en grip en zero-trust network access (ZTNA) voor de beveiliging van externe verbindingen. De unified agent van Fortinet voorziet in VPN-verbindingen, ZTNA, endpoint protection (EPP), EDR, DEM, network access control (NAC) en SASE. Dit voorkomt een wildgroei aan agents en vereenvoudigt het beheer van complexe omgevingen.
- Nieuwe oplossingen voor het tekort aan beveiligingstalent: FortiAnalyzer biedt naast GenAI-mogelijkheden nu ook de optie om gebruik te maken van kant-en-klare SIEM- en SOAR-diensten. Organisaties kunnen zo profiteren van een uitgebreidere verzameling van data en gebruikmaken van geautomatiseerde beveiligingsdraaiboeken voor het stroomlijnen van de inzet en uitbreiding van security operations (SecOps). Het versterken van SecOps was al mogelijk met de krachtige SOC-as-a-Service-oplossing van Fortinet. Het aanbod wordt nu aangevuld met de Managed FortiGate Service om network operations-teams van extra ondersteuning te voorzien. Deze diensten geven blijk van het streven van Fortinet om partners te helpen met het uitbreiden van hun dienstenaanbod, zodat zij een groter publiek kunnen bereiken en bij kunnen dragen aan een grootschalige inzet van best practices op het gebied van cybersecurity. Meer in het bijzonder helpen deze diensten partners om effectievere oplossingen te bieden voor het durende tekort aan beveiligingstalent en de digitale transformatie van hun klanten te stroomlijnen.
De kracht van het gebruik van één besturingsysteem voor netwerkbeveiliging
De inspanningen die Fortinet levert om zijn complete aanbod van beveiligingsoplossingen te integreren op basis van één besturingsysteem leveren in combinatie met zijn investeringen in speciaal voor de beveiliging ontwikkelde ASIC’s tastbare voordelen op voor organisaties van elke omvang. Dat geldt onder meer voor de volgende gebieden:
- Firewall: FortiOS werd oorspronkelijk ontwikkeld als besturingsysteem voor firewalls en blinkt dan ook uit op dit gebied. In combinatie met ASIC’s van Fortinet voert het besturingssysteem de firewallprestaties en energie-efficiëntie in diverse ordes van grootte op. Door gebruik te maken van één besturingssysteem voor alle modellen van next generation firewalls uit de FortiGate-reeks versnellen deze beveiligingsprocessors de prestaties van het FortiOS voor 14 netwerk- en beveiligingsapplicaties. Dit maakt het mogelijk om een hybride mesh firewall-benadering te hanteren voor de infrastructuurbeveiliging en omgevingen op locatie, cloudomgevingen en externe omgevingen te beschermen met consistente beveiligingsregels en beheerfunctionaliteit.
- Segmentatie en ZTNA: Gebruikers van beheerde apparaten die proberen een verbinding te maken met applicaties en data worden door ZTNA-mechanismen gecontroleerd. De toegang tot applicaties wordt daarbij gesegmenteerd met dezelfde application gateway van het FortiOS. Cybercriminelen en ransomware worden in hun bewegingsvrijheid beperkt door de interne segmentatie van datacenterfirewalls met een hoge doorvoercapaciteit en lage latency die door het FortiOS worden ondersteund.
- Beveiliging van operationele technologie, IoT-apparatuur en netwerkranden: FortiOS is in staat om zowel vaste als draadloze netwerken te beheren en beschermen. Dit maakt het mogelijk om de beveiliging uit te breiden naar de netwerkrand om bescherming te bieden voor IoT-apparatuur, OT-netwerken en agentloze apparaten.
- Unified SASE: De hybride workforce en thin edges worden beschermd door Fortinet’s wereldwijde, schaalbare netwerk, waarop FortiOS draait via wereldwijde points of presence. Dit netwerk is ook verankerd door onze toonaangevende SD-WAN-mogelijkheden ingebouwd in FortiOS om de gebruikerservaring te waarborgen.
- Door AI aangestuurde beveiligingsprocessen: Door AI aangestuurde security operations bieden bescherming voor al deze scenario’s. Dit is mogelijk dankzij de verzameling van netwerkdata, telemetrische gegevens en bedreigingsinformatie binnen een centrale data lake en de inzet van het FortiOS binnen de complete Fortinet Security Fabric.
Het Fortinet Security Fabric Platform
Fortinet ondersteunt klanten met een platformaanpak op het gebied van cybersecurity. De Fortinet Security Fabric verenigt netwerk- en beveiligingsfunctionaliteit binnen één besturingsysteem (FortiOS), één unified agent (FortiClient), één beheerconsole (FortiManager) en één date lake (FortiAnalyzer) om optimale bescherming te bieden van het complete digitale aanvalsoppervlak. Deze platformaanpak stoelt op drie pijlers van zakelijke beveiliging: netwerkbeveiliging, unified SASE en door AI aangestuurde beveiligingsprocessen.
De Fortinet Security Fabric is het resultaat van ruim 20 jaar onafgebroken toewijding aan de realisatie van de platformvisie van Fortinet, innovatie en ontwikkeling in eigen beheer. Het beveiligingsplatform omspant ruim 50 zakelijke beveiligingsproducten en -diensten van grootzakelijke kwaliteit, waaronder next-generation firewalls, beveiliging van vaste en draadloze LAN’s, SD-WAN, SASE, SIEM en EPP. De combinatie van deze uitgebreide integratiemogelijkheden met open API’s en een ecosysteem van ruim 500 technologiepartners biedt organisaties de mogelijkheid om een beveiligingsplatform op te bouwen op basis van hun bestaande beveiligingsoplossingen. Ze kunnen op die manier de Fortinet Security Fabric inzetten op een manier die met betrekking tot hun beveiligingsbehoeften de grootste meerwaarde biedt.