8 van de 10 bedrijfsleiders beschouwen samenwerking met technologische partners als stimulans voor grootschalige toepassing van generatieve AI

22 maart 2024

8 van de 10 bedrijfsleiders beschouwen samenwerking met technologische partners als een stimulans voor grootschalige toepassing van generatieve AI. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat Forrester Consulting in opdracht van NTT DATA in 2024 heeft uitgevoerd met als doel de belangrijkste factoren voor de toepassing van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) in bedrijven te analyseren. De peiling werd uitgevoerd onder 248 software- en applicatieontwikkelaars en managers van wereldwijde entiteiten, die meerdere industrieën vertegenwoordigen in EMEA, Noord-Amerika enAzië-Pacific.

De resultaten bevestigen de groeiende interesse van bedrijven in generatieve AI. Meer specifiek geeft 96% van de ondervraagden aan dat hun organisatie maatregelen neemt om de capaciteit voor het invoeren en gebruiken van generatieve AI te verbeteren. Meer dan de helft van de respondenten (55%) geeft echter ook aan dat hun organisatie nog steeds niet over de nodige IT-capaciteit beschikt om het gebruik van generatieve AI in de hele organisatie te ondersteunen en op te schalen.

80% is dan ook van mening dat samenwerking met externe dienstverleners hun bedrijven kan helpen om generatieve AI met meer succes uit te rollen. Volgens de respondenten van het onderzoek is deze samenwerking een belangrijke drijfveer voor de strategische doelstellingen van bedrijven, waarbij de versnelling van de time-to-market (61%) of de verhoging van de productiviteit van de softwarelevering (59%) de belangrijkste doelstellingen zijn.

Gebrek aan training en schaalbaarheid, de grootste uitdagingen voor de adoptie van generatieve AI

Het onderzoek belicht ook een aantal uitdagingen voor de toepassing van generatieve AI. Meer dan de helft van de deelnemers benadrukt het gebrek aan capaciteit en uitbreidingsmogelijkheden (55%) en de juiste training (51%) als de belangrijkste hindernissen voor hun organisaties om dit type technologie toe te passen in software- en applicatieontwikkeling.

Bovendien geeft 60% van de respondenten aan dat ze het noodzakelijke veranderingstempo niet kunnen bijhouden om succesvol te zijn. Dit gebrek aan flexibiliteit en aanpassingsvermogen in het hele bedrijf draagt ertoe bij dat sommige organisaties achterblijven bij cruciale strategische initiatieven, zoals het verbeteren van de gebruikerservaring, het verhogen van de inkomsten en het verbeteren van de productiviteit.

David Pereira, hoofd Data & Intelligence bij NTT DATA, zegt hierover het volgende: “Generatieve AI positioneert zich op veel niveaus als een belangrijk hulpmiddel voor organisaties. De implementatie ervan is echter niet zonder uitdagingen en het is essentieel voor bedrijven om ondersteuning te krijgen van deskundige partners bij deze noodzakelijke overgang naar opkomende technologieën op een wendbare, efficiënte en veilige manier. Bij NTT DATA zetten we ons in om die transformatie te leiden en onze klanten te begeleiden bij de effectieve integratie van AI.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This